T24 Haber Merkezi
Her yıl eğitim, sağlık veya kültür alanlarından herhangi birinde, Türkiye’nin ve Türk insanının gelişimine önemli katkıda bulunmuş kişi veya kurumlara verilen Vehbi Koç Ödülü’nün bu yılki sahibi Prof. Dr. Mehmet Toner oldu. Ödülünü Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Koç'un elinden alan Toner, kanda dolaşan kanserli hücrelerin bulunmasıyla ilgili olan ve “devrim” olarak nitelenen çalışmasıyla biliniyor. Çalışmanın, “10 milyar kan hücresi içinde tek adet kanserli hücreyi teşhis edebildiği” belirtiliyor. Toner, törende yayınlanan video hikâyesinde “Kandaki bilgiye ne kadar çok ulaşabilirsek kanserin tedavisine de o kadar yaklaşacağız. Eskiden kanserin arkasındaydık, artık önündeyiz, diyebilirim” görüşünü dile getirdi.
Vehbi Koç’u Anma ve Ödül Töreni, Vehbi Koç Vakfı’nın 50. kuruluş yıldönümünde “Herkesten önde gidenlerin arkasında olmak üstümüze vazife” temasıyla İş Kültür Sanat binasında yapıldı. Vehbi Koç Vakfı Lisesi öğrencileri Zeynep Sezgin (keman) ve Can Karatosun’un, (gitar) Fazıl Say’ın “çağrı” eserini seslendirmeleri ile başladı.
Melike Zühre Kök, “Ben bilgiyi ansiklopedilerden bulmaya alışmadım. Google’la büyüdüm” diyerek Koç ansiklopedisini tanıttı.
Daha sonra Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Koç sahneye çıkarak Vehbi Koç Vakfı’nın tarihini anlattı, 2019 ödülünün sahibini açıkladı.
“Bir özel teşekkür borcum da, Atatürk’ün Türkiye Cumhuriyeti’ne armağanı olan Türkiye İş Bankası’na. İş Bankası YK. Başkanı Sayın Ersin Özince ve GM Adnan Bali nezdinde İş Bankası’na, yıllardır bize gösterdikleri samimi ev sahipliği için çok teşekkür ediyoruz” dedi.
Ömer Koç, 2019 Vehbi Koç Vakfı Ödülü’nün Prof. Nehmet Toner’e verildiğini açıkladı. Koç, seçici kurulun ödül gerekçesini “Çok önemli bir özelliği bilimsel etik ve ahlak oluşturması, 200’den fazla genç araştırmacı yetiştirmesi, sıra dışı bilimsel kariyeri” olarak özetledi.
Prof. Toner, ise törendeki konuşmasında “Aranızda kendisi veya bir yakını Koç Vakfı Amerikan Hastanesi’nde tedavi görmeyen var mı lütfen el kaldırın. Aranızda Koç Vakfı sanat etkinlikletine katılmayan, Koç Vakfı okullarında kendisi veya yakını okumayan var mı lütfen diğer elinizi kaldırın” dedi. “Vehbi Koç’un insanların hayatına ulaşan son derece önemli çalışmalar yaptığını” vurgulayan Toner, “Bu ödülü almak benim için şereften öte bir gururdur” dedi.,
Toner, "Vehbi Bey gibi durmamanız gerekir. Doğum öncesi teşhise girdik önce belki o teknoloji bir çoğunuzun kullandığı teknoloji. Bazen gençler “Bilim sıkıcı olmalı” diyorlar. Aslında o kadar sıkıcı değil. Bilim adamının da fon bulması lazım. Vizyonumuz için Savunma Bakanlığı’ndan hatta kanser işinde Hollywood’dan bile fon aldık" açıklamasında bulundu.
Mehmet Toner kimdir?
İstanbul Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği’ni kazanan Mehmet Toner, üniversite hayatını laboratuvarlarda geçirdi. Biyomedikal mühendislik üzerine araştırmalar ve deneyler yapan Toner, lisans eğitimi bittiğinde, tek kelime İngilizce bilmemesine rağmen Amerika'ya gitti.
Toner, Yale Üniversitesi’nden tam burslu davet aldı ancak dünyanın en saygın araştırma merkezlerinden olan Massachusetts Teknoloji Enstitüsü MIT’de o dönem yeni açılan Biyomedikal Bölümü’nü tercih etti. Yardımcı doçent oldı, MIT Tıp Fakültesi’nde göreve başladı.
Toner, yaptığı çalışmalar ve gösterdiği başarılarla 11 yılda tıp fakültesinde profesörlüğe yükseldi. Başarıları bununla da sınırlı kalmadı.
Biyomedikal mühendislikteki çalışmalarını mikro ve nano teknolojilerden yararlanarak hızlandıran Toner, kanser alanındaki çalışmalarını yoğunlaştırdı ve Harvard Tıp Fakültesi Cerrahi Bölüm Başkanlığı’na yükseldi.