'Varolmanın Dayanılmaz Hafifliği' kitabının Çekya doğumlu yazarı Milan Kundera, 94 yaşında hayatını kaybetti.
Çekya'nın en büyük ikinci kütüphanesi olan Moravian'ın sözcüsü Anna Mrazova çarşamba günü yaptığı açıklamada, "Milan Kundera, geçirdiği uzun rahatsızlığın ardından dün Paris'te hayatını kaybetti.
Çekya'nın Brno kentinde doğan Kundera, 1968'de Sovyetler Birliği'nin Çekoslovakya'yı işgalini eleştirdiği için 1975'te Paris'e taşınmak zorunda kaldı.
Kundera, sıkıcı günlük aktivitelerle ve beklenmedik olayları birleştirdiği stiliyle tanınıyordu.
Nadiren basına söyleşi veren Kundera, yazarların 'eserleriyle konuşması gerektiğini' savunuyordu.
Milan Kundera kimdir? 1929 yılında Çekoslavakya'nın Brno şehrinde dünyaya gelen Milan Kundera, 1968'de Sovyetlerin Çekoslovakya'yı işgalini eleştirdiği için vatandaşlıktan çıkarılmasının ardından 1975'te Fransa'ya göç etti. Küçük yaşta piyano çalmayı öğrendi. Tüm eserlerinde müziği belirleyici bir unsur olarak kullandı. 1945 yılında henüz bir lise öğrencisiyken, Rus şair Vladimir Mayakovski'nin bir şiirini tercüme etti, şiir yazmaya başladı. Lise eğitimini 1948 yılında Brünn'de bitirdikten sonra, Charles Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi'nde, edebiyat ve estetik üzerine eğitim gördü. İki dönem sonra film akademisine geçti ve yönetmenlik konusunda ilk makalelerini yazdı. Çalışmalarını politik baskı yüzünden durdurmak zorunda kaldı. 1980 yılında Gabriel Garcia Marquez'in aldığı Commonwealth Ödülü'nü, 1981 yılında Tennessee Williams'la paylaştı. En bilinen romanı "Varolmanın Dayanılmaz Hafifliği", 1988 yılında Philip Kaufman tarafından sinemaya uyarlandı. 1983 yılında Michigan Üniversitesi tarafından fahrî doktora unvanı verilen Kundera 1985 yılında da Kudüs Ödülü'ne layık görüldü. |