Gezegen bilimci Noam Izenberg, derin uzaya yapılacak görevlerde Mars'tan önce Dünya'nın en yakın komşusu Venüs'ün ziyaret edilmesini istedi.
Independent Türkçe'de yer alan habere göre; Fransa'nın başkenti Paris'te 18-22 Eylül'de gerçekleşen 2022 Uluslararası Uzay Bilimleri Kongresi'nde konuşan Izenberg, Mars'a gidiş dönüşün üç yıl sürebileceğini, Venüs'ten ise bir yıl içinde dönülebileceğine dikkat çekti.
NASA; Venüs'ü, Dünya'nın 'toksik ikizi' diye tanımlıyor. İki gezgenin boyutu ve yapısı birbirine benziyor, ancak Venüs, zehirli sülfürik asit bulutlarıyla kaplı. Ayrıca yüzeyde sıcaklık 475 santigrat derece. Dolayısıyla gezegen insanların yaşaması için elverişli değil.
"Venüs, çok sert bir yüzey ortamına sahip olduğu için kötü bir şöhreti var"
Ancak Izenberg, Venüs'ün Dünya'ya, Mars'tan daha yakın olduğunu hatırlattı. Venüs'e yapılacak bir seyahatin, derin uzay görevlerine önemli katkılar sağlayabileceğini belirtti. NASA'nın, Ay'dan Mars'a gitmek için çalışmalar yaptığını belirten Izenberg, "Venüs'ü bu yolda ek bir hedef haline getirmek için çalışıyoruz" diye konuştu.
Izenberg, 2030'ların sonunda yapılması planlanan mürettebatlı Mars görevine Venüs'ün de dahil edilebileceğini savundu. Uzay gemisinin Venüs'e uğrayarak yerçekimi yardımıyla Kızıl Gezegen'e seyahat süresinin kısaltılabileceğini ve yakıt tasarrufu yapılabileceğini belirtti.
Johns Hopkins Üniversitesi'nde görev yapan bir uzman da, "Venüs, çok sert bir yüzey ortamına sahip olduğu için kötü bir şöhreti var" dedi.
Izenberg'e NASA'nın baş ekonomisti Alexander Macdonald da destek veriyor. İkili, astronotların Venüs'e giderek aktif yanardağlarını gözlemlediği, yaşam belirtilerini aradığı ve cihazlar yerleştirdiği varsayımsal bir rapor hazırlamıştı.
"Cehenneme benzer bir ortam var"
Ancak Venüs fikrine katılmayan uzmanlar da var. Venüs'e yapılacak insanlı geçişin pek bir katlı sağlamayacağını savunan Uzay bilimci Andrew Coates, "Gitmek için gerçekten iyi bir yer değil. Cehenneme benzer bir ortam var. İnsanlı görev için termal zorluklar epey zorluk çıkaracaktır" diye konuştu.
Dünya genelinde uzay ajansları, gelecekte Mars’a insanlı görevler planlıyor. Hatta insanların Kızıl Gezegen’de barınmak için üsler inşa edebileceği düşünülüyor.
NASA, 2012'de planlamaya başladığı Ay'a dönüş görevi Artemis'i 2020'lerin sonunda daha ileri ve karmaşık bir aşamaya taşımayı hedefliyor.
Uzay ajansı 2024'te Ay yüzeyine astronotları indirmeyi ve ardından burada insanların yaşayabileceği bir üs kurmayı amaçlıyor. Nihai hedef ise, insanlığın Mars'a ayak basmasını sağlamak.