Sağlık

Alerjik çocuklarda enfeksiyon riski daha yüksek

25 Şubat 2025 10:00

Çocuk İmmünoloji ve Alerji Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Serdar Al, alerji ve enfeksiyon ilişkisine dair önemli bilgiler verdi. Doç. Dr. Al, “Alerjik hastalıklara sahip çocuklar, enfeksiyonlara karşı daha savunmasız oluyor. Bağışıklık sistemi hassasiyeti nedeniyle virüs ve bakterilere daha hızlı yakalanan alerjik çocuklar, aynı zamanda enfeksiyonları daha ağır geçiriyor ” dedi.

Çocuk İmmünoloji ve Alerji Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Serdar Al, çocuk alerjisi ve enfeksiyonuna dair uyarılarda bulundu. Doç. Dr. Al, “Alerjisi olan çocuklar, enfeksiyonlara daha kolay yakalanıyor ve hastalıkları daha ağır geçiriyor. Bağışıklık sisteminin aşırı tepki vermesi, hem alerjik belirtileri artırıyor hem de vücudu virüs ve bakterilere karşı daha savunmasız hale getiriyor. Üstelik bu durum, alerjik semptomları da tetikleyerek öksürük, burun akıntısı ve solunum problemlerini artırıyor ” diye konuştu.

Alerjik bireylerde bağışıklık sistemi 

Alerjik çocukların, özellikle astım ve alerjik rinit gibi rahatsızlıkları olanların enfeksiyonlara daha kolay yakalandığını belirten Doç. Dr. Serdar Al, “Alerji ve enfeksiyonlar birbirini tetikleyen durumlardır. Alerjik çocuklarda bağışıklık sistemi belirli proteinler üretir ve bu proteinler enfeksiyon sırasında aşırı salgılanarak alerjik semptomları artırır. Enfeksiyonlar, burun akıntısı, öksürük ve diğer alerjik şikayetleri daha da kötüleştirebilir. Alerjik bireyler, enfeksiyonlara karşı daha hassastır. Bir ortamda virüs taşıyan bir kişi 10 kez hapşırdığında normal bir birey enfekteolabilirken, alerjik bir birey tek bir hapşırıkla hastalanabilir ” ifadelerini kullandı.

Enfeksiyonlardan korunmak için dikkat edilmesi gerekenler 

Özellikle 2 yaş altı çocukların enfeksiyonlardan korunmasının büyük önem taşıdığını vurgulayan Doç. Dr. Serdar Al, “Kış aylarında enfeksiyonlar daha fazla görülüyor. Çocukların okullarda, kreşlerde ve toplu taşıma araçlarında daha fazla zaman geçirmesi bulaş riskini artırıyor. Kapalı ortamlardan mümkün olduğunca uzak durmak, hijyen kurallarına dikkat etmek ve bağışıklık sistemini güçlendirecek önlemler almak önemli. Ayrıca RSV, rinovirüs, influenza, COVID gibi viral enfeksiyonlar (gibi) alerjik hastalıkların gelişimini kolaylaştırabilir ” diye konuştu.

Sezaryen doğumla alerji riski artıyor 

Doğum şeklinin de alerji gelişiminde önemli bir faktör olduğunu söyleyen Doç. Dr. Al, “Normal doğum sırasında bebek, annenin doğal bakterileriyle tanışırken, sezaryen doğan bebekler steril bir ortamda dünyaya geliyor. Bu durum bağışıklık sisteminin gelişimini etkileyerek alerji riskini artırabiliyor. Alerji, bağışıklık sistemi bozukluklarının bir göstergesi olabilir. Sık enfeksiyon geçiren çocukların mutlaka bir uzman tarafından değerlendirilmesi gerekiyor ” dedi. (DHA)



Günün öne çıkan haberleri

TIKLAYIN | Kulis: AKP seçim için tarihi belirledi, hedef 360'ı bulup kararı Meclis'te aldırmak

TIKLAYIN | Spor yazarları Galatasaray-Fenerbahçe derbisini değerlendirdi

TIKLAYIN | Gazeteci Ahmet Sever hayatını kaybetti!

TIKLAYIN | Mourinho'nun "maymun gibi zıpladılar" sözü dünya basınında

TIKLAYIN | Tolga Şardan yazdı: Suç örgütü lideri emekli polise parasal yardım yaptı, emniyetten ses yok!

TIKLAYIN | DEM Parti heyeti 3. kez İmralı’ya gidecek: Öcalan'ın çağrıyı hangi yolla yapacağı belli oldu