T24 Ankara
YÖK Kanunu’nda değişiklik yapan kanunun Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmesiyle, üniversitelerde artık yeni disiplin kuralları geçerli olacak. İlk teklifte yer alan, terör propagandası öğretim üyeliğinden ihraç nedenleri arasından çıkartıldı ancak TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilen düzenlemeyle “Terör niteliğinde eylem” ihraç nedeni sayıldı. Yeni disiplin kurallarına göre, amire saygısızlık da disiplin cezası nedeni oldu. Kanunla, İstanbul Şehir Üniversitesi’nin kapatılmasına yol açacak, vakıf üniversitelerinin hangi koşullarda kapatılacağına dair düzenleme de yürürlüğe girdi. Kanun, yaz tatilinde telafi eğitimi yapılabilmesine de olanak sağlayacak.
Resmi Gazete’de yayımlanan kanunla getirilen düzenlemeler şöyle:
- Yılda iki kez yapılabilen doçentlik başvurusu sayısı artırılacak, bekleme süresi azaltılacak.
- Öğretim görevlisi kadrosuna başvuracak adaylarda, en az tezli yüksek lisans derecesine sahip olma ve 35 yaşından büyük olmama şartı aranacak.
- Kadroları öğretim görevlisi kadrolarına dönüştürülen uzman, çevirici, eğitim öğretim planlamacısı öğretim elemanlarına ders verme imkânı sağlanacak.
Açıköğretime dört dönem şartı
- Açıköğretim öğrencileri, katkı payı veya öğrenim ücretini ödemesi ve her dönem başında kaydını yenilemesi şartıyla öğrencilik haklarından yararlanacak. Üst üste dört dönem bu koşulları yerine getirmeyen öğrencinin ilgili programdan ilişiği kesilecek.
Disipline yeni model
- Rektör tarafından verilen uyarma ve kınama cezalarına karşı itiraz, üniversite disiplin kuruluna yapılacak. Disiplin kuruluna rektör yardımcısı başkanlık edecek. Yönetim Kurulu aynı zamanda disiplin kurulu olarak görev yapacak.
- Disiplin cezaları yeniden düzenlendi. Buna göre, maiyetindeki elemanların yetiştirilmesinde özen göstermeyen, ortak yayınlarda, kişi ve kurumların katkılarını belirtmeyen, kayıtsız ve düzensiz davranan, usulsüz şikayette bulunanlar uyarma cezası ile cezalandırılacak.
- Görevi tam ve zamanında yapmayan, bildirim yükümlülüklerini yerine getirmeyen, amirine sözle saygısızlık eden, kamuya ait resmi araç ve gereçleri özel işlerinde kullanan, kaybeden, genel ahlak ve edep dışı tutum ve davranışlarda bulunan, kurul ve toplantılara izinsiz olarak bir yıl içinde birden fazla kez katılmayan, akademik atamalarda yanlış ve yanıltıcı beyanda bulunan, kesintisiz 3 ila 9 gün göreve gelmeyen, bir yerin toplantı için izinsiz kullanılmasına yardımcı olan, yasaklı yayını basan, dağıtan, mükerrer yayınları akademik atamalarda kullanan, göreve sarhoş gelen, gerçeğe aykırı rapor düzenleyen, istisnalar dışında kazanç getirici faaliyet yapan, amirine, maiyetindekilere hakaret eden öğretim üyelerine kınama cezası verilecek.
- Başkalarına ait özgür fikir, metot, veri veya eserleri atıf yapmadan kendine ait gibi gösteren, kişisel emeğine dayanmayan, ücret karşılığında üretilen yayınları kullanan, 20 gün göreve gelmeyen, terör niteliğinde eylemlerde bulunan, bu eylemleri destekleyen öğretim üyeleri meslekten çıkartılacak.
Artı gelir elde edilemeyecek
- Üniversitelerin ulusal veya uluslararası kuruluşlar tarafından desteklenen projelerine, toplam proje bedelinin yüzde 30'unu aşmamak kaydıyla Hazine tarafından kaynak aktarılabilecek.
- Rektör, rektör yardımcısı ve genel sekreterlere, döner sermaye gelirleri dışında üniversitenin; teknokent, teknopark, teknoloji transfer ofisi, iktisadi işletmeler ve iştirakleri gibi gelir getirici müesseseler ve birimleri sebebiyle ayrıca huzur hakkı, yönetici payı, koordinatörlük, danışmanlık ve benzeri ücretler ödenmeyecek.
- Vakıf üniversitelerinde çalışanlara devlet üniversitesi maaşı
- Vakıf yükseköğretim kurumlarında çalışan öğretim elemanlarının mali hakları, devlet yükseköğretim kurumlarında çalışan emsalleriyle eşitlenecek.
- Vakıf üniversiteleri, her programa kayıtlı öğrencilerin en az yüzde 15'i kadar öğrenciyi, söz konusu programın öğrenim süresi boyunca ücretsiz okutmakla yükümlü olacak.
Şehir Üniversitesi kapanıyor
|
- Vakıf yükseköğretim kurumlarına devlet yardımı yapılmasını da içeren düzenleme yürürlükten kalktı.
- Vakıf üniversitesi öğrencilerinin eğitimlerinin, ilgili vakıf yükseköğretim kurumunun faaliyet izninin geçici olarak durdurulması ya da kaldırılması durumunda tamamlattırılmasında kullanılmak amacıyla; vakıf yükseköğretim kurumu, her yıl öğrenci gelirleri toplamının yüzde 2'sini, bir kamu bankasında kendi adına açılan hesaba teminat olarak aktaracak.
- Vakıf yükseköğretim kurumlarında görev yapan ve en az 15 yıl mesleki kıdemi olan öğretim üyelerine, hususi damgalı pasaport verilecek.
Telafi eğitim
|