Uluslararası İstanbul Vegan Festival (VegFestİst), bugün Haliç Kongre Merkezi'nde başladı. Festivale; hayvan hakları örgütleri, üniversitelerin hayvan hakları grupları, vegan markalar, işletme sahipleri ve hak savunucuları katıldı. Festival katılımcılarından Animal Save Türkiye grubu, dünyanın yok oluşa sürüklenmemesi için Bitki Temelli Anlaşma'nın gerekliliğinden bahsetti.
Bu yıl 5. düzenlenen VegFestİst, Haliç Kongre Merkezi'nde başladı. Tek gün sürecek festival programında film gösterimleri, söyleşiler, paneller, oyunlar, atölyeler ve müzik dinletileri yer aldı.
Animal Save Türkiye ve Yaşamdan Yana Derneği adına festivale katılan panelistlerden Nilgün Engin, festivale katılma amaçlarını şöyle anlattı:
"Herkesin desteğine ihtiyacımız var"
"Türkiye'de Hayvan Hakları aktivizm panelinde hayvan haklarını halk tabanlı nasıl daha iyi yayılabileceği nasıl benimsenebileceğiyle ilgili konuştuk. Buraya Ankara'dan gelerek standımızı açtık. Vegan olsun olmasın herkesi Plant Based Treaty'den (Bitki Temelli Anlaşma) bahsettik. Dünyanın 6. yok oluşa ilerlerken fosil yakıtlardan bahseden karar alıcıların hayvancılığı görmezden gelmemelerini istediğimizi anlattık. Bunun için herkesin desteğine ihtiyacımız var. Bundan sonraki ilk iklim zirvesi COP28'de de yer alacağız. Buraya gelip vegan işletmelerin sayısının artığını gördüğümüz için de çok mutluyuz İnsan türünün değiştirilebilir alışkanlıkları sebebiyle esaret ve sömürüye maruz bırakılan trilyonlarca hayvanın özgürlük hakkı için bir arada, mücadelemizi sürdürüyoruz.
Bitki Temelli Anlaşma nedir?Popüler Fosil Yakıt Antlaşması'nı model alan Bitki Temelli Antlaşma, hayvansal tarımın neden olduğu kritik ekosistemlerdeki yaygın bozulmayı durdurmayı ve daha sağlıklı, sürdürülebilir bitki temelli diyetlere geçişi teşvik etmeyi amaçlıyor. Bitki Temelli Anlaşma'yı festivalde de tanıtan Animal Save Türkiye grubu, daha önce Türkiye'de bir ilki gerçekleştirerek Didim Belediyesi'nin Bitki Temelli Anlaşma'yı imzalamasını sağlamıştı. |