Dünya

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiyden NATO toplantısında "davet" vurgusu: Kaybetmeyeceğiz

17 Ekim 2024 21:11
T24 Dış Haberler

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Brüksel'deki NATO Karargahı'nda, ülkesinin İttifak'a davet edilme beklentisini dile getirdi.

NATO Genel Sekreteri Mark Rutte, Brüksel'de gerçekleştirilen NATO Savunma Bakanları Toplantısı'nın ilk gün oturumlarının sonunda, NATO karargahında Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski ile ortak basın toplantısı düzenledi.

Toplantılara Asya-Pasifik'ten ortaklar ve Avrupa Birliği'nin de katıldığını belirten Rutte, "Çin, Rusya'nın Ukrayna'ya karşı savaşında önemli bir kolaylaştırıcı haline geldi. (Çin) Çıkarları ve itibarı etkilenmeden 2. Dünya Savaşı'ndan bu yana Avrupa'daki en büyük çatışmayı körüklemeye devam edemez. İran ve Kuzey Kore, askeri endüstrilerine destek karşılığında Rusya'nın savaş makinesini füzeler ve insansız hava araçlarıyla besliyor." değerlendirmesini yaptı.

Rutte'den destek mesajı

Rutte, sözü Zelenski'e devrederken Ukrayna'nın İttifak'ın bir parçası olacağı güne kadar gereken desteğin sağlanacağı mesajını verdi.

Zelenski de ülkesi için NATO üyeliğinin önemine değinerek, "Bu yüzden Zafer Planı'nda ilk temel nokta NATO'ya davet edilmemiz." dedi. Ülkesinin NATO ile aynı değerleri paylaştığını, ortak düşmana karşı mücadele verdiğini vurgulayan Zelenski, "NATO'nun daveti, Ukrayna'yı diplomatik olarak güçlendirecek." ifadesini kullandı.

Zelenski, "Askerlerimiz cephe hatlarını ABD'den İsveç'e, Kanada'dan Türkiye'ye dünyanın her yerinden bize sağlanan silahlarla koruyor. Ukrayna zaten İttifak'ın bir parçası haline gelmişken, onu dışarıda bırakmak, siyaseten yanlış olur." değerlendirmesinde bulundu.

"Eğer birliğimizi kaybedeceğimizi düşünüyorsa, kaybetmeyeceğiz"

Washington Zirvesi'nde taahhüt edilen 40 milyar avronun yerine getirilmesini beklediğini söyleyen Zelenski, eğitim misyonlarının da artırılarak sürdürülmesi gerektiğini belirtti. Bir soru üzerine Zelenski, ülkesinin bekasının ortakları ile birliğini kaybetmemesine bağlı olduğunu dile getirdi.

Rutte de araya girerek "Birliğimizi kaybetmeyeceğiz. Bu bugün (Rusya Devlet Başkanı) Vladimir Putin'e mesajımdır. Eğer birliğimizi kaybedeceğimizi düşünüyorsa, kaybetmeyeceğiz" diye konuştu. (AA)


Günün öne çıkanları...

TIKLAYIN - Kulis: Erdoğan, oruç metaforu sonrası Bakan Şimşek'i görevden almaktan vazgeçti 

TIKLAYIN - Mahkemeden geri adım: Kemal Kılıçdaroğlu ile ilgili "zorla getirilme" kararı kaldırıldı!

TIKLAYIN - Rus adam, denizde 67 gün boyunca sürüklenerek hayatta kalma mücadelesini anlattı

TIKLAYIN - Rojin Kabaiş’in babası: Darbedildiğine dair belirtiler var, sırtındaki morlukları bizzat kendim gördüm

TIKLAYIN - Rojin'in Google aramaları ortaya çıktı: "Otopsi nasıl yapılır?"

TIKLAYIN - Ertuğrul Özkök: Cumhurbaşkanın 56 yaşındaki karısı bu kıyafetle podyuma çıktı ve ne oldu?

TIKLAYIN - Son anket sonuçları geldi | CHP, AKP'ye 6,5 puan fark attı: Hangi partiler baraj altında görünüyor?


'Salıncak eyalet' nedir, en çok oy alan aday neden kazanamıyor; işte ABD seçimleriyle ilgili bilmeniz gereken her şey