Politika

Üç partinin ortak grup hedefine "grubu kim temsil edecek?" engeli

Çatı parti formülü masada, ancak grup başkanlığında uzlaşılamıyor

14 Haziran 2023 16:01
Eray Görgülü

TBMM'de ihtisas komisyonlarının partilere göre üye dağılımı belli olurken DEVA, Gelecek ve Saadet partileri, bir araya gelerek Meclis’te grup kuramadıkları için komisyonlara üye veremedi. Üç partinin de grup kurma çalışmaları sürerken, çatı parti formülünün masada olduğu belirtildi. Ancak, genel başkanın hangi partiden olacağı konusunda uzlaşılamadığı için ilerleme sağlanamıyor. 

CHP listelerinden Meclis’e giren DEVA, Gelecek ve Saadet partili milletvekillerinin Meclis’te grup kurma çalışmalarında henüz bir ilerleme sağlanamadığı, ancak çatı parti formülünün masada olduğu öğrenildi. Millet İttifakı’nda yer alan ve CHP listelerinden toplam 35 milletvekili ile Meclis’e giren üç partide de yapılan değerlendirmelerde Meclis’te daha etkin siyaset yürütebilmek için bir araya gelerek grup kurma gerekliliği ortaya konulmuştu. 

Transfer yapılacak parti üzerinde anlaşılamadı 

En az 20 milletvekili ile grup kurulması halinde üç partinin TBMM’deki ihtisas komisyonlarına üye vermesi ve aynı zamanda grup başkanlığı ile grup başkanvekilliği elde edilmesi hedeflenmişti. Masaya ilk olarak üç partiden herhangi birine vekil transferi ile toplam 20 milletvekiline ulaşılması ve transfer yapılan parti ile yola devam edilmesi formülü gündeme gelmişti. Ancak edinilen bilgiye göre, 15 milletvekiline sahip DEVA Partisi, diğer partilerden daha çok vekile sahip olduğu için grubun kendi partisi tarafından kurulması gerektiğini savundu. Saadet Partili yetkililer de Saadet Partisi’nin köklü bir geleneğe ve güçlü bir teşkilata sahip olduğu için grup kurulacaksa Saadet adı altında kurulmasını önerdi. 

"Çatı parti kuralım, yedişer vekil transfer edelim"

Bugüne kadar bu konuda uzlaşılamayınca çatı parti formülü masaya geldi. Üç partiden en az yedişer milletvekili transferi ile yeni bir parti kurulması hedeflendi. Ancak bu durumda da kurulacak partide genel başkanın hangi partiden olacağı konusunda bir uzlaşma sağlanamadı. Öte yandan her üç partiye de mensup bazı partililer, grup kurmanın avantajlarının yanı sıra bazı durumlarda da zorluk yaşayabileceklerine dikkati çekiyor. 

"Ortak grup kararı nasıl alınacak" sorusu

Üç partinin de bazı konularda farklı politikalar yürüttüğü belirtilirken, ortak grup kararı almak, araştırma önergelerinde ortak tutum sergilemek gibi durumlarda da fikir birliğine varılamadığı halinde sorun yaşanabileceğine dikkati çekiyor. Buna karşın çatı parti formülünün masada olduğu ve bu konuda son kararı genel başkanlar Ali Babacan, Temel Karamollaoğlu ve Ahmet Davutoğlu’nun aralarında yapacağı görüşmeler sonrasında verileceği belirtiliyor.