Kültür-Sanat

TÜYAP'ta 'Onur Yazarı' Atilla Dorsay gecesi

Fuar süresince oyuncu, yönetmen ve yazarların katılımıyla Atilla Dorsay'ın sinema eleştirmenliği, yazarlığı ve yaşamı üzerine söyleşiler gerçekleştirilecek

10 Kasım 2014 15:57

33. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı, bu yıl sinemayı selamladı. 8-16 Kasım tarihleri arasında kapılarını okurlara açacak olan  fuarın ana teması, “Sinemamızın 100 Yılı” oldu. Bu akşam (10 Kasım 2014) fuarda 'Onur Yazarı' seçilen T24 yazarı Atilla Dorsay için onur yemeği verilecek.

Fuar süresince oyuncu, yönetmen ve yazarların katılımıyla Atilla Dorsay'ın sinema eleştirmenliği, yazarlığı ve yaşamı üzerine söyleşiler gerçekleştirilecek. Sinema teması kapsamında 50 etkinlik düzenlenecek.

Tasarımını Sadık Karamustafa'nın gerçekleştirdiği "Renkli Sinemaskop Bir Hayat: Atilla Dorsay" sergisinde, Dorsay'ın yaşamı, sinema yolculuğu, çalışmaları ve eserlerinden tadımlık bir seçki gösterilecek.

İstanbul Sanat Fuarı’nın onur ödülleri bu yıl Nevhiz Tanyeli’ye verilirken, Eleştirmen Onur Ödülü Prof. Dr. Sayın Zeynep Sayın’a, Sanatsever Kurum Onur Ödülü Marmara Üniversitesi Cumhuriyet Müzesine ve Koleksiyoner Onur Ödülü ise Ceyda ve Ünal Göğüş’e verildi. Ödüller bu akşam (10 Kasım) düzenlenecek geleneksel TÜYAP Onur Yemeği’nde sahipleriyle buluşacak.

 

Atilla Dorsay kimdir?

 

Atilla Dorsay 1939 yılında İzmir'de doğdu. Galatasaray Lisesi ve Devlet Güzel Sanatlar Akademisi (şimdiki M.S.Ü.) Yüksek Mimarlık bölümünden mezun oldu (1964).

1966 yılından itibaren Cumhuriyet gazetesinde sinema üzerine yazmaya başladı ve ardından sinema yazarlığını asıl meslek olarak seçti. Cumhuriyet’te 27 yıl sürekli yazdıktan sonra Milliyet ve Yeni Yüzyıl’da yazdı. 1998’den ayrıldığı 2013’e dek Sabah’ta yazdı.

Çoğu sinemayla ilgili olmak üzere bugüne dek 50’yi aşkın kitap yayınladı. Türk sineması ve yabancı sinema eleştirilerini, yemek kültürü, gezi, şehircilik, yaşam kültürü, pop-müzik üzerine yazılarını ve son yıllarda fotoğraflarını ayrı kitaplarda topladı. TRT 2’de, açıldığı 1985 yılından itibaren 20 yıla yakın süreyle klasik filmler sundu. Özellikle "Sinema 100 Yaşında" kuşağında önemli klasikleri ekrana getirdi.

1987-1994 arasında TRT Radyo 3’te müzik programları yaptı. Çok sayıda yerli-yabancı dergide yazıları yayımlandı. Birçok festivalde jüri üyeliği yaptı. Ayrıca başlangıcından (1982) bugüne dek İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı Uluslararası İstanbul Film Festivali’nin yürütme kurulunda yer aldı.

Kurucusu olduğu ve uzun yıllar yönettiği Sinema Yazarları Derneği’nin (SİYAD) halen onursal başkanı olan Dorsay, uzun yıllar FIPRESCI-Uluslararası Sinema Yazarları Federasyonu’nun Türkiye temsilcisiydi.

Dorsay’ın, Fransa’dan Palmes Academiques Nişanı, TDK - Türk Dil Kurumu Basın Dil Ödülü (1979), Eskişehir, İstanbul, İzmir, Antalya, Adana-Altın Koza, TÜRSAK-Randevu festivalleri, SİYAD onur (veya emek) ödülleri bulunuyor.

Dorsay'ın başlıca eserleri şöyle: 

Mitos ve Kuşku
Sinemayı Sanat Yapanlar
Sinema ve Çağımız/ 1 ve 2
Sinema ve Kadın
O Isimler, O Yüzler
Yüzyüze (söyleşiler)
Hayatımızı Değiştiren Filmler/ 1 ve 2
Yüreğimin Orta Yeri Sinema (denemeler)
Sinemamızın Umut Yılları-Türk Sineması 1970-1980
12 Eylül Dönemi ve Türk Sineması-Türk Sineması 1980-1990
Sinemamızda Çöküş ve Rönesans Yılları- Türk Sineması 1990-2005
Yılmaz Güney Kitabı
Sümbül Sokağın Tutsak Kadını (Türkan Şoray Kitabı)
Benim Beyoğlum
Ağız Tadıyla
Ajda Pekkan’ın Yüzü (Denemeler)
İstanbul’da Devr-i Sözen
100 Yılın 100 Filmi
100 Yılın 100 Yönetmeni
100 Yılın 150 Oyuncusu
Düşen Yapraklar, Geçen Yıllar
Ne Şurup-Şeker Şarkılardı Onlar...(Bir 20. yüzyıl pop-müzik tarihi)
Yaşam ve Ölüm Kentleri (Gezi notları)
İşte Büyü Zamanı (Denemeler)
Sinema ve Unutulmayanlar (Söyleşiler)
Bir Eleştirmenin Objektifinden (Fotoğraf albümü)
YÜZLER/ 2007-2008  (Fotoğraf albümü)
Dorsay’ın Penceresinden: Kültür ve Sanat Dünyamızdan Portreler
Hindistan Sıcağından Norveç Buzuluna (gezi notları)
Sinemayı Yazan Adam (Rıza Kıraç’la nehir-söyleşi)
Dönme Dolap (Şiirler)
Sinemamızda Değişim Rüzgarları- Türk Sineması 2005-2010
Çağı Yaşamak, Önyargıları Yıkmak (Siyasal yazılar)
Hepsi Senin İçin (Hikâyeler)
Türkan Sultan’a Armağan (Fotoğraf albüm-kitabı)
Quo Vadis İstanbul?
Emek Yoksa Ben De Yokum! 
100 Yılın 100 Türk Filmi (Çıkacak)
Yeşilçam’dan Yüz Portre (Çıkacak)