T24 Dış Haberler
Suriye'de geçiş hükûmetinin Türkiye’den ithal edilen mallar dahil olmak üzere gümrük vergilerini yüzde 300 ila 500 oranında artırmasının ardından Ticaret Bakanlığı, Suriyeli yetkililerle gümrük vergilerinin revize edilmesi için bir yol haritası belirlendiğini açıkladı. Bakanlık açıklamasına göre gümrük vergilerinin belirli ürünler için yeniden değerlendirilmesi kararlaştırıldı. Ayrıca Türkiye-Suriye Serbest Ticaret Anlaşması'nın yeniden hayata geçirilmesi için müzakerelere başlanması konusunda da mutabık kalındı. Ticaret Bakanlığı'ndan 19 Ocak'ta konuyla ilgili yapılan açıklamada Suriye'de yeni yönetimin tüm gümrük idarelerinde tek tip vergilendirme sistemine geçtiği vurgulanmış ve Suriye tarafıyla konuyla ilgili görüşmelerin devam ettiği vurgulanmıştı. Bu kez Ticaret Bakanlığı heyeti, gümrük vergisi sorununu çözmek üzere Suriye'nin başkenti Şam'a gitti.
Ticaret Bakanlığı heyeti Şam'a gitti
Ticaret Bakanlığı, Bakan Yardımcısı Mustafa Tuzcu başkanlığındaki teknik kurmaylardan oluşan heyetin konuyu görüşmek üzere dün Türk Hava Yolları uçağıyla Suriye'nin başkenti Şam'a gittiğini duyurdu. Ticaret Bakanlığı heyeti, Şam'da Suriye Ticaret ve Tüketicinin Korunması Bakanı Mahir Khalil al-Hasan, Kara ve Deniz Sınırları Otoritesi Başkani Kuteybe Bedevi ve Dışişleri Bakan Yardımcısı Ahmet Duhan ile görüştü. Bakanlık, görüşme sonucunda Suriye ile ticaret ve gümrük vergilerinin revize edimesi için Suriyeli yetkililerle bir yol haritası belirlendiğini duyurdu. Buna göre gümrük vergilerinin belirli ürünler için yeniden değerlendirilmesi kararlaştırıldı.
"Belirli ürünler" için revize gündemde
"Suriye'deki yeni hükümet yönetiminin 11 Ocak 2025 tarihinde yürürlüğe koyduğu ve bütün komşu ülkeler ve bütün dünya ülkeleri için ortak ve tek bir gümrük rejiminin uygulanması ile başlayan süreçte bazı yanlış anlaşılmalar ve karışıklıklar ortaya çıkmıştır." denilen Ticaret Bakanlığı açıklamasında şu ifadelere yer verildi:
"Görüşmelerde, Türkiye ve Suriye arasındaki mevcut durumun yanı sıra, ekonomik ve ticari ilişkilerde atılacak adımlar ve gümrük konuları ele alınmış, önümüzdeki döneme ilişkin aşağıdaki yol haritası belirlenmiştir.
- Gümrük Vergilerinin Revizyonu: 11 Ocak 2025'ten itibaren Suriye tarafınca tüm ülkelere ve tüm sınır kapılarında aynı eşit şekilde uygulanan gümrük vergilerinin belirli ürünler için yeniden değerlendirilmesi kararlaştırıldı.
- Serbest Ticaret Anlaşması: 2011 yılında askıya alınmış olan Türkiye-Suriye Serbest Ticaret Anlaşmasının (STA), daha kapsamlı bir ekonomik ortaklık anlayışıyla yeniden hayata geçirilmesi için müzakerelere başlanması hususunda mutabık kalındı.
- Ekonomik ve Ticari İşbirliği: Suriye ekonomisinin yeniden canlanması için sanayi ve tarım ürünleri ticareti, transit taşımacılık, ikili taşımalar, müteahhitlik ve gibi alanlarda iş birliği yapılması kararlaştırıldı. Türk firmalarının Suriye'nin imarında kilit rol oynayacağı, Suriye sanayiinin ayağa kalkınmasında öncü oynayacakları Suriye tarafından ifade edildi.
- Türk Firmalarının Tüm Suriye Sathında Yeniden İmar Alanı, İş ve Projelere Katılımı: Bugüne kadar Suriye'nin sadece belirli bölgelerine hizmet sunan Türk firmalarının, yeni dönemde tüm ülke genelinde faaliyet göstermesi ve yatırım fırsatlarını değerlendirmeleri için Suriye yönetimi ile koordinasyon sağlanacak.
- Sınır Kapılarında ve Gümrük Alanında İşbirliği: Suriye ile ticari geçiş noktalarında artan trafiğin daha hızlı ve verimli şekilde yönetilmesi için mevcut koordinasyonun güçlendirilmesi kararlaştırıldı. Kamuoyuna saygıyla duyurulur.''
Ne olmuştu?
Suriye'deki geçici hükûmet, 11 Ocak'ta tüm komşu ülkeler ve bütün dünya ülkeleri için ortak ve tek gümrük rejiminin uygulanmasına başlamıştı.
Bu karar, Türkiye sınırından gelen ithal ürünlere uygulanan gümrük vergilerini yüzde 300 ila yüzde 500 arasında artırmıştı.
Bu karar, iki ülke arasındaki ticareti durma noktasına getirmişti.
Şans ve ruh burcunuzu biliyor musunuz? | 'Kısmet ve Niyet'in yazarı Hakan Kırkoğlu anlatıyor |