Türkiye, OECD ülkeleri arasında gelir eşitsizliğinin en yüksek olduğu üçüncü ülke olarak tespit edildi.
Türkiye, 38 üyeli OECD'nin verilerine göre gelir eşitsizliğinin en önemli göstergeleri arasında yer alan Gini Katsayısı en yüksek üçüncü ülke oldu. Katsayısı 0,41 olarak hesaplanan Türkiye'yi sadece Kosta Rika ve Meksika geçebilirken gelir dağılımının en eşit olduğu ülkeler Çekya, Slovenya ve Slovakya oldu.
Büyük ülkelere bakıldığında ise ABD'nin Gini Katsayısı 0,37, İtalya'nın 0,33, Almanya ve Fransa'nın 0,29 oldu.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2022'ye ilişkin gelir dağılımı istatistiklerini dün yayımlamıştı. Verilere göre Türkiye'nin en zengin yüzde 20'lik grubun milli gelirden aldığı pay artarken diğer bütün grupların payı azaldığı tespit edilmişti. Yıllık bazda bakıldığında en zengin grubun milli gelirden payı 1,3 puan artarak yüzde 48,0'a çıkarken, en düşük gelire sahip yüzde 20'lik grubun aldığı pay 0,1 puan azalarak yüzde 6,0 olmuştu.
Hanelerin en zengin yüzde 5’lik kesiminin gelirden aldığı pay ise yüzde 23,3'e çıkmıştı.
Gini Katsayısı nedir?
Gelir dağılımı eşitsizliği ölçütlerinden olan Gini katsayısı, sıfıra yaklaştıkça gelir dağılımında eşitliği, bire yaklaştıkça gelir dağılımında bozulmayı ifade etmektedir. Gini katsayısı hesabında hanenin ve fertlerin elde ettiği yıllık gelirlerin toplamından, gelir referans döneminde ödenen vergiler ve diğer hane veya kişilere yapılan düzenli transferler düşüldükten sonra bulunan hanehalkı kullanılabilir geliri kullanılmaktadır.
TIKLAYIN: Türkiye'de en zengin grubun milli gelirden aldığı pay, 2022'de yüzde 48'e yükseldi