Paris 2024

Türkiye'nin ilk olimpik kadın kılıççısı Nisanur Erbil, Paris 2024'te Türkiye'yi temsil edecek

"Bunu genç bir yaşta başardığım için mutluyum, Paris Olimpiyatları benim için çok çok güzel bir tecrübe olacak"

16 Temmuz 2024 13:43

Bu yaz düzenlenecek Paris 2024 Yaz Olimpiyatları’nda Türkiye adına bir ilk yaşanacak. Olimpiyatların en köklü sporlarından eskrimin kılıç kategorisinde ilk kez Nisanur Erbil bir Türk kadın sporcu olarak yer alacak. 

Erbil, 2013-2014 yıllarında yetenek taramasıyla potansiyeli fark edilmesi üzerine, 14 yaşında Ankara'ya gitti. Kariyerinin başlarında genç yaşına rağmen, 2018’de Soçi’deki Avrupa Yıldızlar ve Gençler Eskrim Şampiyonasında millî takımda yer alarak bronz madalya kazandı. İtalya'nın Foggia kentinde düzenlenen Avrupa Yıldızlar ve Gençler Eskrim Şampiyonası’nda Nisanur, Yıldız Kadınlar Kılıç kategorisinde altın madalya kazandı. 2021 yılında Dünya Gençler'de finale yükselen fakat şampiyonluğu Koreli rakibine kaybeden Nisanur, ertesi yıl Avrupa Gençler Şampiyonası’nı gümüş madalyayla tamamladı.

Türkiye'yi temsil edecek ilk kadın

Geçtiğimiz Mayıs ayında, Uluslararası Eskrim Federasyonu Nisanur Erbil’i Avrupa kıta kotasını kullanarak kadınlar kılıç disiplininde Paris 2024 Olimpiyat Oyunları'na davet etmişti. Bu alanda Türkiye’yi temsil edecek ilk sporcu olan Erbil, haberi aldığı anda duygularını şöyle ifade etti: "Kota'yı alma haberim, ben birazcık üzgün ve mutsuzken gerçekleşti. Dışarıda gerçekten mod olarak düşük ve üzgündüm, bir şeyleri sorguluyordum özel hayatımla ilgili. Bir anda çantamdayken telefon, bir mesaj gelmiş Sayın Murat Kocakaya'dan. ‘Hayırlı olsun kızım’ diye. Sonra aramış ben duymamışım ve sonrasında telefon elimdeyken olimpik koordinatörümüz bu haberi verdi ve ben hıçkıra hıçkıra ağladım."

"Olimpiyat  hayalime yaklaşıyordum"

Gazete Duvar'da yer alan habere göre, kota alıp almayacağının kesin olmadığı süreçlerde çok yıprandığını anlatan Erbil, "Geçtiğimiz sene ben iki kategoride yarışıyordum ve bu benim için çok yoğundu. Bu sene artık büyükler olarak sadece olimpiyat ve büyük kategorisindeki maçlara odaklandım. Ve sezonun içerisinde bir Grand Prix turnuvasında yine bir ilki yaşatarak ikinci oldum. Gümüş madalya aldım. Bu da beni çok daha motive etti. Olimpiyat hayaline daha yaklaştığımın mesajlarını verdi" dedi.

"Türkiye'yi en iyi şekilde temsil edeceğim"

Kalifikasyon maçında çok az farkla Kota'yı kaçırdığını aktaran Erbil, "Benim için çok büyük bir yıkımdı. Bütün sene uğraştığım, emek döktüğüm, uğruna savaştığım şey ellerimden kıl payı kaçtı. Tabii ki Avrupa'dan Kota'yı almak diğer Kota'lara göre çok daha zor. Ve kendim gerçekten hak ettiğimi düşündüğüm, diğer kıtalardan Kota alan sporculardan iyi olduğumu düşünüyordum" şeklinde konuştu.

Hakettiğini düşündüğü olimpiyat kotasının sahibi olan Erbil, yaşadığı duyguları, "Bunu genç bir yaşta başardığım için de mutluyum. Paris Olimpiyatları benim için çok çok güzel bir tecrübe olacak her şeyden öte. Tabii ki hedeflerim Türkiye'yi en iyi şekilde temsil etmek ama ben en az üç olimpiyat hedefliyorum. İnşallah eğer bir sıkıntı sakatlık başıma gelmezse. Ve bunun için ön prova olacak. Benim için çok güzel bir tecrübe olacak. En iyi şekilde temsil etmeye çalışacağım ülkemi" sözleri ile ifade etti.