Kültür-Sanat

Türkiye'nin "İkinci Kapadokya"sı Frigya'da sıcak hava balonu uçuşları artıyor

10 Mart 2025 12:08

"İkinci Kapadokya" olarak adlandırılan Frigya'da yeni yatırımlarla hem sıcak hava balonlarının sayısı hem uçuşlara katılan yerli ve yabancı turist artıyor.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nün ön inceleme raporları sonrası, İhsaniye ilçesinde 2019'da test uçuşları yapıldı.

Başarılı uçuşların ardından bölgede düzenli sıcak hava balonu uçuşları için izinlerin verilmesiyle 2021'den bu yana yüzlerce yerli ve yabancı turist, Frigya ve Döğer beldesindeki Emre Gölü üzerinde uçuş deneyimi yaşıyor.

Gerekli izinleri alan ikinci sıcak hava balonu firması da bu ay Frigya'da uçuşa başladı.

Döğer Belediye Başkanı Mehmet Akif Ersoy, bölgede sıcak hava balonu uçuşlarına başlayan ikinci sıcak hava balonu firmasının Frigya'ya renk katacağını söyledi.

Frigya'nın "Türkiye'nin ikinci Kapadokyası" olarak adlandırıldığını dile getiren Ersoy, şöyle konuştu:

"Yeni yerler her zaman cezbedicidir, merak uyandırır. Bölgemizde çok sayıda medeniyet yaşamış. Frigler'e kadar uzanan bu coğrafyada tarihi kalıntılar çok fazla. Yine, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinden kalma eserlerimiz de var. Frigya, hem tarihi hem de coğrafi olarak gezilip görülmesi gereken noktalar arasında. Sıcak hava balonuyla uçmak da çok güzel bir duygu ve deneyim. Sıradan hobilerden çok çok farklı. Sabahın dingin vaktinde tüm coğrafya ayaklarımızın altında, her tarafı görebiliyoruz. Bu güzel uçuş keyfini, yerli ve yabancı turistlere tavsiye ediyoruz."

"Bölgedeki cezbedicilik harika, yatırım anlamında çok cazip"

Bölgenin ikinci sıcak hava balonu firmasının sahibi Adnan Şar da Kapadokya'nın ardından Frigya'ya yatırım yapmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Frigya'nın tarihi ve doğal zenginliğine dikkati çeken Şar, şunları söyledi:

"3 bin yıllık bir tarih söz konusu. Emre Gölü, peribacaları, Kapadokya'daki gibi yer altı şehirleri, kiliseler, tapınaklar ve mabet yerleri var. Bölgedeki cezbedicilik harika, yatırım anlamında çok cazip. Biz de mart ayında uçuşlara başladık. Yerli ve yabancı herkesi Frigya'daki tarihi dokunun üzerinde sıcak hava balonuyla uçurmak istiyoruz. Paydaş bütün iş insanları ve acenteleri buraya bekliyoruz."

Şar, bölgedeki sıcak hava balonu turizm yatırımın yanı sıra bungalov tarzında bir otel inşa edeceklerini de anlattı.

Sıcak hava balonuyla Frigya'yı keşfeden Rengin Geçe de 3 bin yıllık tarihi mekanları ile Emre Gölü'nün üzerinde uçmanın keyfini yaşamaktan çok mutlu olduğunu belirterek, "Peribacaları, anıt abideler, kaya mezarlara yukarıdan bakmak çok güzel. Gerçekten bu heyecanı sıcak hava balonuyla herkes tatmalı." dedi. (AA)


Konsey: Vatikan tarihinde bir ilk yaşanmak üzere olabilir mi? (Spoiler içerir)


Günün öne çıkan haberleri...

TIKLAYIN - Cansı Çamlıbel'in söyleşisi | DEM Parti Eş Genel Başkanı Bakırhan: Öcalan kayyımları, İstanbul Barosu'na, yazar-çizerlere yapılanları 'sabotaj' olarak görüyor; bu sürecin nereye evrileceği henüz belli değil

TIKLAYIN - Hakkında mali tedbir kararı alınan İmamoğlu'nun kampanyacısı Özkan: Ekrem Bey’in merkezde olduğu bir yapı kurulmaya çalışılıyor

TIKLAYIN - Ekmekte hile yapmışlar: Reklam Kurulu o firmaya cezayı kesti!

TIKLAYIN - Son seçim anketi: İmamoğlu Erdoğan’ı geçiyor; toplumun çoğunluğu erken seçim istiyor

TIKLAYIN - Deniz Baykal'a kaset kumpasından aranıyordu; FETÖ şüphelisi eski emniyet amiri yakalandı