Türkiye’de faaliyet gösteren dört kültür kurumu, Fransız Kültür Merkezi, Hollanda Büyükelçiliği, Goethe Enstitüsü ve İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV), Fransa, Hollanda, Almanya ve Türkiye’deki misafir sanatçı programlarını bir araya getiren kültürler ve disiplinler arası bir proje Be Mobile – Create Together projesiyle, Fransa, Hollanda, Almanya ve Türkiye’de 16 farklı misafir sanatçı bir araya gelecek.
Avrupa ile Türkiye arasındaki sanatsal ve kültürel etkileşimi güçlendirmeyi öngören Be Mobile – Create Together!, genç yetenekleri teşvik etmenin yanı sıra Türkiye ile Avrupa’nın sanat ortamları arasında kalıcı bağların oluşumuna katkı sunmayı amaçlıyor.
Projeyle birlikte sanatçıların yerel kültürü daha derinlemesine tanıması ve anlaması, yerel sanat ortamına dahil olmaları, yeni bağlantılar kurmaları, fikirlerini paylaşmaları, birbirlerinden ilham almaları, sanat projeleri ve araştırmaları yürütmenin yanı sıra konuk oldukları ülkelerin sanatçılarıyla birlikte çalışma ve üretme olanaklarından faydalanmaları hedefleniyor.
Farklı kültürlerle tanışmak ve birlikte üretmek isteyen sanatçılar için açık çağrı
Be Mobile – Create Together! projesi kapsamında, dijital ve görsel sanatlar, performans sanatları veya edebiyat alanlarında faaliyet gösteren, kariyerlerinin başındaki Türkiye’den sanatçı ve yazarlar Avrupa’da, Avrupa’dan benzer sanatçı ve yazarlar ise Türkiye’deki misafir sanatçı programlarına katılım olanağı bulacak.
Temmuz 2019-Mayıs 2020 tarihleri arasında gerçekleşecek proje süresince 26 sanatçı farklı zamanlarda ve sürelerle Fransa’da Paris, Cassis, Issy-les-Moulineaux; Almanya’da Dresden, Berlin ve Stuttgart; Hollanda’da Amsterdam, Maastricht ve Lahey; Türkiye’de ise İstanbul, Ayvalık, Bursa ve Şirince’de yer alan ve farklı disiplinlere odaklanan misafir sanatçı programlarında ve sanatçı evlerinde kalacak.
Proje kapsamında Türkiye’den 13 sanatçı Fransa, Hollanda ve Almanya’ya giderken; Fransa, Hollanda ve Almanya’dan 13 sanatçı Türkiye’ye gelecek. Türkiye’deki sanatçılar sadece Fransa, Almanya ve Hollanda’daki misafir sanatçı programlarına; Fransa, Almanya ve Hollanda’daki sanatçılar ise yalnızca Türkiye’deki programlara katılabilecek. Katılımcıların kalma süreleri ise misafir sanatçı programına göre değişiklik gösterecek. Seçildikleri programa göre sanatçıların kalma süreleri minimum 1, maksimum 6 ay arasında değişecek.
Sanatçıların seyahat ve barınma masraflarının yanı sıra işlerini üretmek için yapacakları harcamalar proje tarafından karşılanacak.
Projeyi anlatan videoyu izlemek için: https://www.youtube.com/watch?v=RzhQN66NcLI&feature=youtu.be
Başvurular 30 Nisan’a kadar
Fransa, Hollanda, Almanya ve Türkiye’den görsel ve dijital sanatlar, performans sanatları alanlarında kariyerlerinin başındaki sanatçıların yanı sıra yazarlara da açık çağrıda bulunan projeye, son üç yıldır katılımcı ülkelerin birinde yaşayan ve çalışan, ilgili alanlardaki yetkinliğini ve istekliliğini ortaya koyabilecek olan tüm adaylar başvurabilir.
Kariyerinin başında, daha önce sergi deneyimi olan, yeterli bir portfolyo sahibi ve pratiğini geliştirmeye açık tüm sanatçılar, hiçbir yaş sınırı olmaksızın, projeye başvuruda bulunabilir.
Başvuru şartlarını sağlayan sanatçılar, 20 Mart-30 Nisan tarihleri arasında dolduracakları başvuru formuna portföylerini ekleyerek başvurularını gerçekleştirebilirler.
Adaylar uluslararası bir seçici kurul tarafından değerlendirilecek. Programa kabul edilecek sanatçılar, başvuru koşullarını sağlama, ön eleme ve uluslararası jürinin değerlendirmesi olmak üzere üç aşamalı bir süreç sonunda belirlenecek.
Başvuru koşulları ile ilgili ayrıntılı bilgiye ulaşmak için: https://www.bemobilecreatetogether.eu/TR/
Be Mobile – Create Together! projesinin ilk duyurusu 20 Mart Çarşamba günü Salon İKSV’de gerçekleşen bir basın toplantısıyla yapıldı.
Basın toplantısına Fransa Büyükelçiliği Kültür Etkinlikleri ve İşbirliği Müsteşarı Eric Soulier, Yunus Emre Enstitüsü Strateji Geliştirme Müdürü Bülent Üçpunar, Ankara Fransız Kültür Merkezi Müdürü Sébastien de Courtois, Hollanda Başkonsolosluğu Kültür Ataşesi Dr. Quirine Mireille van der Hoeven, Goethe Enstitüsü İstanbul Direktörü Dr. Reimar Volker, İKSV Güncel Sanat Projeleri ve İstanbul Bienali Direktörü Bige Örer, Be Mobile-Create Together! Proje Koordinatörü Tuna Ortaylı Kazıcı ve Be Mobile-Create Together! Takım Lideri Sait Fehmi Ağduk katıldı.
Be Mobile-Create Together! Proje Koordinatörü Tuna Ortaylı Kazıcı, “İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) olarak Türkiye’deki Fransız Kültür Merkezi, Hollanda Ankara Büyükelçiliği ve Goethe Enstitüsü ile birlikte yürüttüğümüz Be Mobile Create Together! projesi, Fransa, Hollanda, Almanya ve Türkiye’deki misafir sanatçı programları arasında çok uluslu ve çok disiplinli bir ağ oluşturarak Avrupa ile Türkiye arasındaki sanatsal ve kültürel etkileşimi güçlendirmeyi öngörüyor. Proje, genç yetenekleri teşvik etmenin yanı sıra Türkiye ile Avrupa’nın sanat ortamları arasında kalıcı bağların oluşumuna katkı sunmayı amaçlıyor. İKSV olarak Türkiye’de gerçekleşecek bütün misafir sanatçı programları arasındaki koordinasyonu yürüteceğimiz ve iletişim stratejisinden sorumlu olduğumuz bu projede yer almaktan büyük mutluluk duyuyoruz,” dedi.
Yunus Emre Enstitüsü Strateji Geliştirme Direktörü Bülent Üçpunar konuşmasında, “Türkiye ve diğer ülkeler arasında kültür aracılığıyla bağlar kurmayı ve dostlukları pekiştirmeyi hedefleyen Yunus Emre Enstitüsü olarak, kültür-sanat ve bilim alanında herhangi bir çerçeveyle sınırlı kalmaksızın her türlü faaliyeti uluslararası zemine taşımaya ve ülkemizin dış dünyayla olan kültürel bağını ve irtibatını arttırmaya gayret ediyoruz. Türkiye-AB Kültürlerarası Diyalog Programı çerçevesinde yürütülecek bu projenin uzun dönemli işbirlikleri ve ortaklıkların geliştirilmesini desteklemesini umuyoruz,” sözlerine yer verdi.
Ankara Fransız Kültür Merkezi Direktörü Sébastien de Courtois, “Fransız Kültür Merkezi olarak, 1952 yılından bu yana Türkiye ile Avrupa arasında kültürlerarası diyalogu güçlendirmek için çalışıyoruz. Farklı köklere sahip bireyler ve topluluklar arasındaki etkileşimin, birbirini anlama ve yaratıcılık konusunda güçlü bir potansiyel doğurabileceğine gönülden inanıyoruz. Türkiye’yle uzun yıllara dayanan dostluğumuzun ve işbirliğimizin bir sonucu olan ‘Be Mobile – Create Together!’ projesini hayata geçirmekten onur duyuyoruz. Ortaklarımızla birlikte tasarladığımız bu projenin, Türkiye ile Avrupa’nın sanat dünyaları arasındaki mevcut bağları güçlendirmenin yanı sıra katılımcı ülkelerdeki sanatçılar ve diğer kültürel aktörler arasında yeni ilişkiler, yeni ortaklıklar ve yeni sinerjiler yaratmasını umut ediyoruz,” ifadelerini kullandı.
Hollanda Başkonsolosluğu Kültür Ataşesi Quirine van der Hoeven, “‘Be Mobile – Create Together!’ misafir sanatçı programının parçası olmak bizim için onur verici. Program, yurtdışında çalışmak ve Türkiye, Fransa, Hollanda ve Almanya’daki ilham verici sanatçı evleri ağının parçası olmak isteyen sanatçılar için büyük bir fırsat. Hollanda bu projeye ülkenin farklı yerlerinde bulunan ve görsel sanatlardan edebiyata, danstan tiyatroya çeşitli disiplinlerde etkin olan dört sanatçı evi ile katılıyor. Program, özellikle farklı kesimler arasında işbirliklerinin geliştirilmesi bakımından zengin olanaklar barındırıyor,” dedi.
Goethe Enstitüsü İstanbul Direktörü Dr. Reimar Volker, “Artık küreselleşmiş olan bir dünyada yaşıyor olsak da, sanatsal pratikler fiziki mekânlara bağlı olmayı sürdürüyor. ‘Be Mobile – Create Together!’ gibi misafir sanatçı programları aslında şunu vurgulamaya yarıyor: Bir kültürü, bir yeri veya bir şehri bütünüyle anlamak için, bir süre orada çalışmak ve yaşamak gerekir. Bu deneyimi sanatsal bir ifadeye kavuşturmayı amaçlayan bu program, dışarıdan bir bakış açısını içeriden oluşturmayı öneriyor. Biz de Hollanda, Fransa, Almanya ile Türkiye arasındaki mübadelenin sanat alanına taşınmasına olanak tanıyan bu projenin parçası olmaktan son derece mutluyuz. Projenin ülkelerimiz arasında mübadele ve diyaloga dair yeni perspektiflerin önünü açmasını umuyoruz,” şeklinde konuştu.
İKSV Güncel Sanat Projeleri ve İstanbul Bienali Direktörü Bige Örer ise, “İKSV olarak uzun vadeli ortaklarımızla bu anlamlı projenin bir parçası olmaktan mutluluk duyuyoruz. Türkiye, Fransa, Almanya ve Hollanda arasındaki kültürel alışverişi ve diyaloğu teşvik etmenin yanı sıra kültürlerarası işbirliğinin önemine inanıyoruz. Türkiye'deki ve bu bahsi geçen ülkelerdeki sanatçıların hareketliliğinin, sanatçıların yerel bağlama ve sanat alanına katılmalarına ve ev sahibi şehirlerdeki deneyimlerinden ilham alarak yeni eserler üretmelerine imkân tanıyacağını umuyoruz. Ayrıca proje farklı misafir sanatçı programlarının birbirinden öğrenmesi ve bilgi birikimini paylaşması için de önemli bir platform olacak,” dedi.
Misafir Sanatçı Programları
Be Mobile – Create Together! projesi, dört ülkeden 16 misafir sanatçı programını kapsayan geniş bir ağ yaratıyor.
Sanatçıların yeteneklerini ve deneyimlerini paylaşarak pratiklerini zenginleştirebilmelerini amaçlayan proje, Amsterdam, Berlin, İstanbul ve Paris gibi geleneksel sanat merkezlerinin ötesinde, uluslararası düzeydeki işbirliklerinin parçası olmak isteyen daha küçük şehirlerdeki misafir sanatçı programlarını da kapsıyor.
Be Mobile – Create Together! kapsamında, farklı ülkelerden sanatçıların katılabileceği misafir sanatçı programları şöyle: Almanya’da HELLERAU – European Centre for the Arts (Dresden), Künstlerhaus Bethanien (Berlin) ve Akademie Schloss Solitude (Stuttgart); Fransa’da Camargo Foundation (Cassis), La Cité Internationale des Arts (Paris) ve Le Cube (Issy-les-Moulineaux); Hollanda’da Exchange Programme Dansmakers (Amsterdam), Rast Theater (Amsterdam), Van Eyck Academie (Maastricht) ve Writers Unlimited (Lahey); Türkiye’de arthereistanbul (İstanbul) ve İKSV Sanatçı Evi (İstanbul). İKSV Sanatçı Evi’ne katılan sanatçılar, Barbara Sanatçı Evi (Ayvalık), Göl Yazıevi (Bursa), Misi Sanat Evi (Bursa) ve Nesin Sanat Köyü’nde (Şirince) bir haftalık araştırma gezileri kapsamında konuk olacaklar.
Sanatçı evleri
Fransa
Camargo Foundation (Cassis)
Cassis’de bulunan Camargo Foundation, sanat ve araştırmayı disiplinlerarası bir yaklaşımla bir araya getirerek kültürler, uygarlıklar ve sanat pratiklerinin buluşma noktası olarak hizmet veriyor.
La Cité Internationale des Arts (Paris)
Dünyanın en büyük sanatçı evi olan Cité Internationale des Arts, her disiplinden sanatçı ve küratöre karşılaşmalar, sanatsal kesişmeler ve yaratıcılık için uygun bir ortam sağlamayı amaçlıyor.
Le Cube (Issy-Les-Moulineaux)
Fransa’nın ilk dijital yaratım merkezi olarak kurulan Le Cube, dijital yaratıcılık, toplumsal yenilikçilik ve teknoloji alanlarını hem keşfetmeyi hem de buluşturmayı amaçlıyor.
Hollanda
Exchange Programme Dansmakers (Amsterdam)
Dansmakers Amsterdam, yeni koreograf nesillerinin yetişmesine katkı sunma amacıyla, çağdaş dansın üretim sürecini odağına alan bir sanatçı evi
Rast Theater (Amsterdam)
Theater RAST adanmışlığı ve bazen de eleştirel yanıyla öne çıkan tiyatro performanslarıyla tanınıyor.
Van Eyck Academie (Maastricht)
Van Eyck sanatsal yeteneğin gelişiminde deney, araştırma, üretim, işbirliği ve paylaşıma odaklanan çokdisiplinli bir akademi sonrası eğitim enstitüsü.
Writers Unlimited (Lahey)
Writers Unlimited yazarları yalnızca kendi aralarında değil, aynı zamanda bilim insanları, sanatçılar, düşünürler ve farklı kültürler, farklı ülkelerden izleyicilerle ilişkilendirmeyi amaçlıyor.
Almanya
HELLERAU – European Centre for the Arts (Dresden)
Avrupa’nın en önemli uluslararası çağdaş sanat merkezlerinden biri olan HELLERAU çok disiplinli ortak prodüksiyonlar ve konuk performanslarla çağdaş sanatın üretimi ve sergilenmesine katkı sunuyor.
Künstlerhaus Bethanien (Berlin)
Programlarında her türlü sanatsal mecraya ve pratiğe yer açan sanat sahnesinin köklü oyuncularından Künstlerhaus Bethanien, stüdyo ile sergi mekânlarının dünya çapında eşsiz bir bileşimini sunmanın yanı sıra ileri-sanat atölyeleri düzenliyor.
Akademie Schloss Solitude (Stuttgart)
Sanatsal, bilimsel ve toplumsal etkileşime inancı bir mülteci imgesiyle birleştirmeyi ilke olarak benimsemiş Akademie Schloss Solitude, sanat araştırmaları ve yeni formatları deneylemeyi teşvik ederek toplumsal süreçlerde değişiklik yaratmayı ve kuşaklar arası bir söylemin oluşturulmasına katkı sunmayı amaçlıyor
Türkiye
arthereistanbul (İstanbul)
Sanatçıların işlerini üretebilecekleri ve sergileyebilecekleri bir sanatsal yaratım mekânı olan arthereistanbul, misafirlerine kozmopolit, uluslararası bir atmosferde çalışma fırsatı sunuyor.
İKSV Sanatçı Evi (İstanbul)
Proje ile birlikte hayata geçecek İKSV Sanatçı Evi’nde ağırlanacak farklı disiplinlerden sanatçılar ilgi ve sanatsal pratiklerinin örtüştüğü yerli danışmanlarla birlikte çalışma imkânı bulacak. Geliştirme odaklı geleneksel çalışmalar, kamuya açık toplantılarla, açık stüdyolar/stüdyo ziyaretleriyle ve ustalık sınıflarıyla desteklenecek.
Barbara Sanatçı Evi (Ayvalık)
Yerli ve yabancı tüm disiplinlerde çalışan sanatçı ve küratörlere açık olan Barbara sanatçı evi, misafir ettiği sanatçıların araştırmalarına ve üretimlerine etki edebilecek ve katkı sağlayacak bir ortam sağlayarak, bu sanatçıların sanatsal pratiklerini destekliyor.
Göl Yazıevi (Bursa)
Göl Yazıevi, misafirlerine geniş koleksiyonları ve okuyuculara sundukları uluslararası standartlardaki bilgi ve belge yönetimi hizmetleriyle öne çıkan kamu kütüphanelerinde yazar, şair, çevirmenlerle buluşma fırsatı da sunuyor.
Misi Sanat Evi (Bursa)
Araştırma odaklı projelerin yanı sıra mekâna özgü işler, etkinlik tabanlı performanslar, deneysel çalışmalar, gösterimler ve eğitimlerin gerçekleştirilebileceği bir alan olan Misi Sanat Evi, sanatçılara yerel halk ve öğrencilerle de bir araya gelerek deneyimlerini paylaşma fırsatı sunuyor.
Nesin Sanat Köyü (Şirince)
Nesin Sanat Köyü, eleştirelliği ve bağımsız üretim süreçlerini vurgulayan bir yaklaşımla, sanatçılar, akademisyenler, yazarlar ve küratörlerle düzenlediği atölyeler ve seminerlerle Türkiye’nin dört bir yanından gelen gençlere yeni bir öğrenim ortamı sunmayı amaçlıyor.
Barbara Sanatçı Evi (Ayvalık), Göl Yazıevi (Bursa), Misi Sanat Evi (Bursa) ve Nesin Sanat Köyü (Şirince), İstanbul’daki İKSV Sanatçı Evi ve arthereistanbul’un katılımcı sanatçılarını bir haftalık araştırma gezileri kapsamında konuk edecek.
Çeşitli misafir sanatçı programı temsilcilerinden gelen videoları izlemek için: https://www.youtube.com/watch?v=fnFjfIwASyM&feature=youtu.be