Türkiye'den Avrupa Birliği'ne ihraç edilen gıda ürünlerinde, 2024 yılı içerisinde 487 farklı üründe 94 çeşit yasaklı madde bulundu. Avrupa Birliği'nin gıda güvenliği için oluşturduğu RASFF sistemi kapsamında yapılan incelemelerde, bu maddelerin yoğun olarak kullanıldığı tespit edildi.
Kısa Dalga'dan Burak Altınok'un aktardığına göre, en çok rastlanan maddeler arasında, 130 bildirimle Aflatoksin B1 ve 35 bildirimle Klorpirifos yer aldı. Aflatoksin B1, özellikle yer fıstığı ve soya gibi kuru gıdalarda bulunan, Aspergillus flavus isimli mantar tarafından üretilen bir toksindir ve güçlü bir kanserojen olarak biliniyor. Klorpirifos ise, 2. Dünya Savaşı sırasında sinir sistemini etkileyen bir zehir olarak kullanılmıştı.
TIKLAYIN - Türkiye'nin gıda ihracatında pestisit ve salmonella alarmı!
Yasaklı maddeler ve etkileri şu şekilde:
Aflatoksin B1: Aspergillus flavus mantarı tarafından üretilen, özellikle kuru gıdalarda bulunan ve güçlü kanserojen etkisi olan bir toksin.
Klorpirifos: Sinir sistemine zarar veren ve özellikle 2. Dünya Savaşı'nda kullanılan bir pestisit.
Mikotoksinler: Çeşitli mantar türlerince üretilen, tahıl ve kuru meyvelerde bulunan toksinler.
Okratoksin A: Aspergillus ve penicillium mantarları tarafından üretilen, su ve nemli ortamlarda bulunan ve potansiyel olarak kanserojen olan bir toksin.
Salmonella: Çiğ süt ürünleri, peynir ve iyi pişmemiş etlerde bulunabilen, sağlık için ciddi riskler taşıyan bir bakteri.
TIKLAYIN - Uzmanı uyardı; "Salmonella bakterisi, 48 saate kadar insan vücudunda üreme yapabiliyor"
Asetamiprid: Yapraklı sebzeler ve meyveler üzerinde kullanılan bir pestisit.
Pirrolilizidin Alkaloidleri: Bitkiler tarafından üretilen ve karaciğere zarar verme potansiyeli olan savunma maddeleri.
Imazalil: Turunçgil meyvelerinde kullanılan, fungusit özellikli bir madde.
Formetanat: Böcek öldürücü olarak kullanılan bir kimyasal.
Kükürt Dioksit: Özellikle kuru meyvelerin rengini korumak için kullanılan ve solunum yolları için risk oluşturan bir madde.
Prochloraz: Mantar öldücü ve fungusit özellikleri taşıyan bir madde.
Sildenafil: Ereksiyon sorunlarını tedavi etmek amacıyla kullanılan, yanlış kullanıldığında ciddi sağlık sorunlarına yol açabilen bir ilaç.
"Ciddi adımlar atılmalı"
Diyetisyen Ersin Özdemir ve Gıda Güvenliği Komisyonu Başkanı Mete Yolaş, bu bulguları değerlendirerek, Türkiye'nin gıda güvenliği konusunda ciddi adımlar atması gerektiğini belirtti.
Özdemir, aflatoksin ve mikotoksinlerin kanser riskini artırabileceğini ve bu maddelerin Dünya Sağlık Örgütü tarafından tehlikeli olarak sınıflandırıldığını vurguladı.
Yolaş ise, sınırdan geri dönen ürünlerin çoğunun Türkiye'ye geri gönderildiğini, ancak salmonella ve yabancı madde içeren ürünlerin imha edildiğini açıkladı. (Kısa Dalga)
Televizyonlarda ‘Gassal’ gördük de ne oldu? Ölünce bizi yıkaması için en az 3 çocuk mu yapmalı? | Ekran Aşkına |