T24 Yaşam
'Osmaniye yer fıstığı', Avrupa Birliği (AB) tarafından kısa süre önce 'Korumalı Menşe Adı' (PDO) statüsü verilen özel bir yer fıstığı türünü ifade ediyor. Bu fıstık, AB'den bu önemli takdiri alan Türkiye’nin ilk fıstığı ve Osmaniye ilinin ise ilk ürünü ünvanlarını taşıyor.
AB'nin bu fıstığı PDO (Korumalı Menşe Adı) olarak tanıması; fıstığın yetiştirilmesiyle ilgili geleneksel bilgi birikimi de dahil olmak üzere, üretimin yapıldığı coğrafi alanla bağlantılı ve belirli özelliklere sahip ürün için 'Osmaniye Yer Fıstığı' adının korunmasına yardımcı oluyor.
Kavurma işlemi lezzetini artırıyor
Bu yer fıstığının kabuğunda derin buruşukluklar ve kısmen çizgili lifler bulunuyor. Kabuklu çiğ yer fıstığında dış kabuğun rengi kremden açık kahverengiye kadar çeşitlilik gösteriyor. İç kabuğu pembemsi-açık kırmızıdan koyu kırmızıya kadar değişen doğal bir renge sahip ve kavurma işlemi sırasında bu renk açıktan koyu kahverengiye dönüşüyor.
Kavruldukça tohumun kabuğu gevrekleşiyor, tohumdan kolaylıkla ayrılıyor ve tohumun rengi kremden açık karamele dönüşüyor. Kavurma işlemi sadece tohumların rengini değiştirmekle kalmıyor, aynı zamanda lezzetini de artırıyor.
Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı, Büyükelçi Thomas Ossowski, “Türk ürünlerinin Avrupa yolculuğunun başarıyla devam ettiğini görmekten memnuniyet duyuyorum. AB'nin PDO ve PGI (Korumalı Coğrafi İşaret) tescilleri, bu özel fıstık da dahil olmak üzere tescilli Türk ürünlerinin tanınırlığını artırıyor. AB logoları tüketicilerin sahtekârlığa karşı koruyor ve satın aldıkları PDO logolu ürünlerin gerçek ürünler olduğunu garanti ediyor” diyor.
Başvuru sahibi kurum olan Osmaniye Ticaret Borsası'nın Yönetim Kurulu Başkanı Sait Çenet ise şöyle konuşuyor:
“Çok mutluyuz. AB’nin PDO statüsüyle fıstığımız Avrupa'da ve dünyada daha iyi tanınacak ve marka değeri hep artacak.”
Yer fıstığı üreticisi Hamza Bağrıaçık, “Emeği geçen herkese teşekkürler. AB’nin PDO’su ile ihracat ve dolayısıyla da yer fıstığının ekimi artacak” diyor.
Diğer bir üretici Kemal Çenet şöyle diyor: “AB’nin PDO statüsünü aldığımız için çok memnunuz. Biz en iyi şekilde mahsulümüzü yetiştiriyoruz. Ürünümüzün hak ettiği değeri göreceğini umuyoruz.”
Bir diğer üretici Batuhan Uluğ da “Fıstığımız çok lezzetlidir. AB tesciliyle de dünya çapında daha çok tanınacak ve daha çok pazar bulacak” ifadelerini kullanıyor.
AB’nin Türkiye’de tescil ettiği ürünlerAntep baklavası/Gaziantep baklavası, Aydın kestanesi, Aydın İnciri, Bayramiç Beyazı, Malatya kayısısı, Milas zeytinyağı, Taşköprü sarımsağı, Giresun tombul fındığı, Antakya künefesi, Suruç narı, Çağlayancerit cevizi, Gemlik zeytini, Edremit zeytinyağı, Milas yağlı zeytini ve Ayaş domatesi, Edremit Körfezi yeşil çizik zeytini, Maraş tarhanası, Ezine peyniri, Safranbolu safranı, Aydın memecik zeytinyağı, Araban sarımsağı, Bingöl balı, Osmaniye yer fıstığı, Bursa şeftalisi, Hüyük çileği, Bursa siyah inciri/Bursa siyahı ve Söke pamuğu. |