Çevre

Tekirdağ Saray’da 55 futbol sahası büyüklüğündeki projeye ÇED onayı çıktı

Proje alanında 3 endemik tür keşfedildi, Bern Sözleşmesi’ne göre koruma altında olan hayvan ve sürüngenler de bölgede yaşıyor

26 Eylül 2024 08:04

T24 Haber Merkezi

Emçelik Beton Yapı İnşaat Madencilik’in, Kuzey Ormanlarının Tekirdağ Saray mevkiine uzanan kısmına 39.75 hektar, yani 55 futbol sahası, büyüklüğündeki gnays ocağı ve kırma eleme tesisi projesine Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan onay çıktı.

 “Çevresel etki değerlendirmesi (ÇED) olumlu” kararı alınan projenin yapılacağı alanda ne kadar ağaç kesileceği belirtilmedi. Cumhuriyet’ten Şeyda Öztürk’ün aktardığına göre, projenin yapılacağı noktada üç adet endemik tür keşfedildi. Bunun yanında Bern Sözleşmesi’ne göre koruma altında olan hayvan ve sürüngenler de bölgede yaşıyor.

Proje kapsamında yılda 1 milyon ton üretim sağlanacağı belirtiliyor. Bunun yanında yılda 950 bin ton ürün de kırma eleme tesisinde işlenecek. Ayrıca bölgede patlatma da yapılacak. ANFO tipi patlayıcı ve dinamit kullanılacak. Ayda altı patlatma yapılacak olan projede yılda 10 ay çalışılacak. Şirket 22 milyon 772 bin TL harcayacak.

 


 

"Mustafa Kemal çağırdı, geldik"; Kayıp bir kuşağın hikâyesi 'Mübadele