Rusya’da bugün başlayan ve 3 gün sürecek olan 8. St. Petersburg Uluslararası Kültür Festivali’nde Türkiye Kültür ve Turizm Bakanlığı ile St. Petersburg Devlet Üniversitesi (SPBGU) tarafından Türkiye’ye yönelik bir program hazırlandı. Göbeklitepe'nin tanıtılmasının planlandığı festivalde çeşitli sergiler, konferanslar ve paneller de yapılacak.
Sputnik'den Tuğba Bolat'ın çevirisine göre, PBGU’da bugün yapılan ‘Rus ve Türk edebiyatında İstanbul’ başlıklı konferansta yazar İskender Pala ve Selçuk Üniversitesi’nden Rusya Kültürü ve Edebiyatı Anabilim dalı Profesörü Hüseyin Kandemir yer aldı. Rusya tarafından ise konferansa, eserleri çok sayıda dile çevrilen yazar İlya Boyaşov, SPBGU Çağdaş Türkiye Araştırmaları Merkezi Müdürü, çevirmen Apollinariya Avrutina katılım gösterdi.
'Türkiye ile hem beşeri hem de ekonomik alanda işbirliğini geliştiriyoruz'
SPBGU’da Türk Dili bölümü bulunduğunu belirten Avrutina, bu bölümün uzun yıllardır var olduğunu ancak Türkiye araştırmalarının artık dil bilimin ötesine geçtiğini kaydetti. Avrutina merkezle ilgili olarak “Türkiye araştırmalarına kapsamlı olarak odaklanıyoruz. Hem kültür, hem tarih, hem dil, hem de beşeri ve fen bilimlerine… Türkiye ile, ülkemizin yaptığı gibi her alanda, hem beşeri hem de ekonomik alanda işbirliğini geliştiriyoruz. Bugün SPBGU yönetimi Türkiye Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkilileri ile görüşecek ve çifte eğitim programlarının açılması ile çifte diploma verilmesi konusunu ele alacağız” ifadelerini kullandı.
‘Kültür Bakan Yardımcısı Yavuz katılım gösterecek’
Avrutina’ya göre, forum kapsamında Türkiye’nin kültür mirasına ilişkin üç sergi ziyaretçilere açılacak. Sergilerin açılış törenine Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Özgül Özkan Yavuz ve SPBGU Rektörü Nikolay Kropaçev katılacak.
‘Göbeklitepe’ isimli ilk sergide, dünyanın bilinen en eski kült yapılar topluluğu olan bu yapıdaki kazılar sırasında çekilen anıt fotoğrafları sergilenecek. 'Göbeklitepe' teması ile Ermitaj Müzesi’nde bir panel düzenlenecek.
‘Türkiye’nin UNESCO listesindeki dünya mirasları’ başlıklı ikinci sergide ülkenin 18 ünlü kültürel alanının fotoğrafları yer alırken, ‘Türk edebiyatından Rusça'ya çeviriler’ başlıklı üçüncü sergide ise 20. yüzyılın ortalarından günümüze kadar yapılan çeviri eserlerin bir retrospektifi görülebilecek.
Film gösterimleri de yapılacak
Forum kapsamında Türk sineması günlerinin de yapılması planlanıyor. ‘Şampiyon’, ‘Hadi be oğlum’, ‘Ahlat Ağacı’ ve başka filmlerin gösterileceği etkinliklerin yanı sıra, Türk müziği konserleri programında 'Senfonik ve Enstrümantal Eserler’, ‘Batıdan Doğuya Türkiye’nin Müzikal Yolculuğu’ çalışmaları ile ‘Çağdaş Tasarımcıların Gözünden Osmanlı Kıyafetleri’ sergisi düzenlenecek.