Ordu’nun Fatsa ilçesinde fındık ağaçlarıyla çevrili alanda siyanürle altın işletmeciliği yapan şirket kapasite artırımı istiyor. Kapasite artışı gerçekleşirse bölgede mevcut açık ocaklara ilave olarak 8 açık ocakta üretim faaliyeti yapılacak ve üretim faaliyetleri 14 yıl sürecek.
Cumhuriyet'ten Hazal Ocak'ın haberine göre, Ordu’nun Fatsa ilçesinde 2015 yılından beri altın işletmeciliği yapılıyor. Altıntepe Madencilik Şirketi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na geçen günlerde kapasite artırımı için başvurarak Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) sürecini başlattı. Başvuru dosyasında “Kapasite artışı projesi ile ruhsat sınırları dahilinde tespit edilen yeni rezerv alanlarında açık ocak madencilik çalışmaları yürütülmesi, buna bağlı olarak mevcut yığın liç sahasının genişletilmesi ve açık ocak madenciliği ile çıkarılması planlanan sülfürlü cevherin zenginleştirilmesi için zenginleştirme tesisi kurulması planlanmaktadır” denildi.
"Orman ve su kaynakları zarar gördü"
-Bölgede süren çalışmalar sırasında toprak kaymasının yanında su kaynaklarının da zarar gördüğünü belirten Eren Atasoy, “Başka çalışmalar da var. Yukarıtepe Kömürlükte ve Çötelli’de yapılan sondaj çalışması nedeniyle orman ve su kaynakları zarar gördü” diye konuştu.
Ordu Çevre Derneği Başkanı Ertuğrul Gazi Gönül de “Siyanürle altın işletmesi, toprağı, suyu, havayı kirleten bir çalışma biçimi” dedi.