Çevre

İstanbul'da "rezerv alan" ilan edilen bölgeye iki bloklu yapı ve AVM inşa edilecek: Şişli'nin Kanal İstanbul'u olsun istemiyoruz!

25 Eylül 2024 08:47

T24 Haber Merkezi

İstanbul, Şişli'de Kaptanpaşa Mahallesi'nde "Rezerv Yapı Alanı" olarak ilan edilen arsaya, başlangıçta 72 katlı bir rezidans yapılması planlanıyordu. Ancak yerel halkın yoğun tepkileri sonucu, projede değişikliğe gidilerek 30 ve 27 katlı iki bloklu bir yapı ve bir alışveriş merkezi inşa edilmesine karar verildi. Mahalle sakinleri, bölgenin 'Şişli'nin Kanal İstanbul'u olmasını istemediklerini belirterek, planlara itirazlarını sürdürüyor.

İstanbul Şişli'de Kaptanpaşa Mahallesi'nde bulunan bir arsa, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından "rezerv yapı alanı" olarak ilan edildi. Başlangıçta Taşyapı İnşaat tarafından bu alanda 72 katlı bir rezidans yapılması planlanmıştı. Ancak mahalle sakinlerinin gösterdiği tepki üzerine, planlar gözden geçirilerek 30 ve 27 katlı iki bloklu bir yapı ve bir alışveriş merkezi inşa edilmesine karar verildi.

Planlara tepkiler ve hukuki mücadeleler

İnşaat faaliyetleri sürerken, Türkiye Kent Konseyi Platformu ve Şişli Kent Konseyi, Şişli Belediye Başkanlığı önünde bir basın toplantısı düzenledi. Şişli Kent Konseyi Başkan Yardımcısı Ayşe Yıkıcı'nın açıklamalarına göre, 2021'de alınan 6306 sayılı yasanın sağladığı yetkiyle, Şişli'deki 24 bin metrekarelik arsa "Rezerv Yapı Alanı" olarak ilan edildi. Ancak Şişli Belediyesi ve yurttaşların hukuki mücadelesi sonucu, bu karar Nisan 2022'de iptal edildi. Buna rağmen Bakanlık, Ağustos 2022'de arsayı ikinci kez aynı statüde ilan etti ve Şişli Belediyesi'nin açtığı dava 2023'te reddedildi.

İnşaat durumları ve yasaklar

Cumhuriyet'ten Cengiz Karagöz'ün aktardığına göre, geçtiğimiz Şubat ayında, Bakanlık Taşyapı'ya iksa ruhsatı verdi, ancak belediyenin incelemesinde ruhsata aykırı işlemler tespit edilerek inşaat alanı mühürlendi. Yıkıcı, bölgenin "Şişli'nin Kanal İstanbul'u" olarak anıldığını belirtti ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB), Trafik Düzenleme Komisyonu'nun kararı olmaması nedeniyle inşaat sahasına araç girişini yasakladığını ifade etti. Taşyapı'nın, tadilat ruhsatı hazırlayarak faaliyetlerine devam ettiği bildirildi.


Kızılcık Şerbeti’nin iftiracı “deli kadınları” iş başında; Sönmez ve Pembe’ye sevgili adayı yok mu?