Eğitim

Şartlı eğitim yardımları yetersiz; çocuklar okul kantinlerinde iki tost bile alamıyor

"Benim çocuğuma her gün kantinden bir şeyler yemesi için vereceğim bir param yok"

27 Eylül 2024 07:56

T24 Haber Merkezi

Türkiye'deki şartlı eğitim yardımı, okul kantinlerindeki fiyatlarla kıyaslandığında yetersiz kalıyor: Erkek öğrencilere 90, kız öğrencilere ise 100 TL verilirken, bu miktar aylık en fazla iki tost alabilmeye yetiyor. Veliler ve eğitimciler, devletin çocuklara yönelik desteğinin artırılmasını talep ediyor.

Türkiye, Birleşmiş Milletler'e (BM) en büyük katkılardan birini yaparak "dünyanın en cömert ülkesi" unvanını kazanırken, aynı cömertlik çocuklara sağlanan devlet yardımlarında görülmüyor. Ekonomik zorluklarla boğuşan ailelerin çocukları için verilen 'şartlı eğitim yardımı' eleştirilere neden oluyor. Erkek öğrencilere aylık 90 TL, kız öğrencilere ise 100 TL sağlanan bu yardımlar, okul kantinlerindeki fiyatlarla kıyaslandığında yetersiz kalıyor. Bir tostun 50 TL olduğu kantinlerde, bu yardım ile aylık ancak iki tost alınabiliyor.

BirGün'ün aktardığına göre, 2023-2024 eğitim öğretim yılında şartlı eğitim yardımından yararlanan öğrenci sayısı 1 milyon 538 bin 96'ya düşerken, toplamda 554 milyon 642 bin 500 TL kaynak aktarıldı. Yardım tutarları bu yıl erkekler için 75 TL'den 90 TL'ye, kızlar için ise 85 TL'den 100 TL'ye yükseltildi. Buna rağmen, okul kantinlerindeki ürün fiyatları yüzde 40 ile 50 arasında arttı. Önceki eğitim öğretim yılında üç tost alabilen öğrenciler, bu yıl yalnızca iki tost alabilir hale geldi.

Melek Demir gibi veliler, devletin sağladığı bu yardımların yetersizliğinden şikayetçi. "Benim çocuğuma her gün kantinden bir şeyler yemesi için vereceğim bir param yok," diyen Demir, devletin verdiği 100 TL'nin günlük ihtiyaçları bile karşılamaktan uzak olduğunu vurguluyor. Devletin çocuklara kırtasiye veya kıyafet yardımı yapmadığını, hatta okul temizlik görevlisinin maaşının bile velilerden toplandığını belirtiyor.

Şartlı Eğitim Yardımı, ekonomik güçlükler nedeniyle eğitim hizmetlerinden yararlanamayan, sosyal güvenlikten yoksun ve muhtaçlık durumu onaylanmış hanelere veriliyor. Bu yardım, örgün eğitime devam eden çocuklara, özellikle annesi üzerinden, çocuğun lise öğrenimini bitirene kadar sağlanıyor.


 

"Mustafa Kemal çağırdı, geldik"; Kayıp bir kuşağın hikâyesi 'Mübadele