Paris 2024

Rus şef, Paris'te Olimpiyat Oyunları sırasında "büyük ölçekli komplo çıkaracağı" iddiasıyla tutuklandı

Evine yapılan baskında, KGB'nin devamı olan FSB'nin komutası altında faaliyet gösteren elit bir Rus özel kuvvetler birimiyle bağlantılı bir belgenin bulunduğu bildirildi

24 Temmuz 2024 16:26

T24 Dış Haberler

Fransa'da 14 yıldır yaşayan bir Rus şef, Paris'teki Olimpiyat Oyunları sırasında "büyük ölçekli istikrarsızlaştırma eylemleri düzenlemek üzere yabancı bir güçle birlikte plan yaptığı" şüphesiyle tutuklandı.

40 yaşındaki adamın, pazar günü Paris'in merkezindeki evine yapılan baskında, KGB'nin devamı olan FSB'nin komutası altında faaliyet gösteren elit bir Rus özel kuvvetler birimiyle bağlantılı bir belgenin bulunduğu bildirildi.

Olaydaki "Fransa'da düşmanlıkları kışkırtmak amacıyla yabancı bir güçle istihbarat paylaşımı" iddialarıyla ilgili olarak 30 yıl hapis cezası öngören bir adli soruşturma başlatıldı. İddia edilen komplonun terörle ilgili olduğuna inanılmıyor.

İsmi açıklanmayan kişi hakkında aynı gün bu suçlamayla dava açıldı ve tutuklu yargılanmasına karar verildi.

Dünden bugüne Olimpiyat tarihinde yaşanan olayların anlatıldığı '60 Saniyede Olimpiyatlar' serisini izlemek için tıklayın.

Paris'teki savcılar, Rus vatandaşının evinde yapılan aramanın Fransa İçişleri Bakanlığı'nın talebi üzerine gerçekleştirildiğini söyledi.

Fransız medyasına verilen brifinglere göre ajanlar, adamın üç haftalık oyunlar sırasında "ciddi" sonuçlar doğurabilecek "büyük ölçekli bir proje" hazırladığını gösteren kanıtlar buldu.

Fransız Le Monde gazetesi, istihbarat servislerinin iki ay önce söz konusu kişi ile Rus istihbarat servislerinden bir görevli arasında geçen ve şüphelinin "Fransızların daha önce hiç olmadığı gibi bir açılış töreni yapacaklarını" söylediği bir görüşmeyi dinlediğini bildirdi.

Oyunları istikrarsızlaştırmaya yönelik olduğu iddia edilen komplonun niteliğine ilişkin herhangi bir ayrıntı verilmedi. 

Gazete, gözaltına alınan kişinin Paris'te şef olarak eğitim aldığını ve Rus reality ve yemek programlarına katıldığını bildirdi. Özgeçmişinde kendisini "özel şef" olarak tanımlıyor.