Döviz alım-satımı yapılmasını caydırıcı hale getirmek ve vergi gelirlerini artırmak için daha önceden de uygulanan yüzde 0,1'lik seviyeye yeniden getirildi. Bu vergi ile ilgili değerlendirmede bulunun Pamukkale Üniversitesi Maliye Bölümü'nden Ersan Öz, "Yeni sistemde Anayasa'da münhasıran kanunla düzenlenmesi öngörülen konularda Cumhurbaşkanlığı kararnamesi çıkarılamaz. Anayasa Md 73- Vergi, resim, harç ve benzeri malî yükümlülükler kanunla konulur, değiştirilir veya kaldırılır." dedi.
Resmi Gazete'de yayımlanan karar ile kambiyo muamelelerinde satış tutarı üzerinden binde 1 Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi (BSMV) tahsil edilecek.
Hazine ve Maliye Bakanlığı yetkililerinden alınan bilgilere göre, bu düzenleme yeni bir vergi düzenlemesi olmamakla birlikte, var olan ve daha önce Bakanlar Kurulu kararı ile yüzde 0,1’den yüzde 0’a çekilen oran yeniden yüzde 0,1'e çıkarıldı.
Burada temel olarak spekülatif amaçla döviz alım-satımı yapılmasını caydırıcı hale getirmenin ve vergi gelirlerini artırmanın amaçlandığı öğrenildi.
TIKLAYINIZ- Doç. Dr. Murat Batı: Sattığınız dövizden zarar da etseniz artık vergi var
Kambiyo vergisi kararı hukuken sorunlu
Pamukkale Üniversitesi Maliye Bölümü Mali Hukuk Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ersan Öz konuyla ilgili yaptığı değerlendirmede; "Yeni sistemde Anayasa'da münhasıran kanunla düzenlenmesi öngörülen konularda Cumhurbaşkanlığı kararnamesi çıkarılamaz. Anayasa Md 73- Vergi, resim, harç ve benzeri malî yükümlülükler kanunla konulur, değiştirilir veya kaldırılır" dedi.
Ekonomist Uğur Gürses: Tersine işler
Anadolu Ajansı bu haberi, spekülatif amaçla döviz alım-satımı yapılmasını caydırıcı hale getirmek şeklinde duyururken ekonomist Uğur Gürses ise "Binde 1 kambiyo gider vergisini geri getirmek, kambiyo serbesti alanını daraltmak demek. TL’nin faizi üzerine bankalara yapılan baskı ve güven kaybı varken, yasak ve vergilerle TL korunamaz, tersine işler."