T24 Haber Merkezi
Türkiye’nin en önemli idare hukuku profesörlerinden Metin Günday, HDP’nin 4 Kasım 2016'da gözaltına alınarak yaklaşık 19 ay önce tutuklanan cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş’ın tahliyesi reddi kararına yazılan karşı oyu okuduğunda “Got sei dank*, Ankara'da da hakim varmış” dediğini söyledi.
Kişisel Twitter hesabında bir paylaşımda bulunan Günday, “Demirtaş'ın tahliye istemini reddeden kararına yazılan karşı oyu okuduğumda, ‘Got sei dank, Ankara'da da hakim varmış’ dedim” ifadesini kullandı.
"Yazılan 7 sayfa değil, esas talebini 3 cümleyle red eden hakimlerin yazdığı karşı oydur
Günday’ın tweet’ini Twitter’da yeniden paylaşan Demirtaş’ın avukatlarından Mahsuni Karaman da “Tahliye talebi sonrası basın açıklamasında 'umarım bize Ankara’da da hakimler var dedirtirler' dedim. Şimdilik hakim var. Ama hakimlerin olduğunu da biliyoruz. Bize göre, yazılan 7 sayfa değil, esas talebimizi 3 cümleyle red eden iki hakimin yazdığı karşı oydur” yorumunda bulundu.
Tahliye talebi sonrası basın açıklamasında “umarım bize Ankara’da da hakimler var dedirtirler” dedim. Şimdilik hakim var. Ama hakimlerin olduğunu da biliyoruz.
— Mahsuni Karaman (@av_mkaraman) May 22, 2018
Bize göre, yazılan 7 sayfa değil, esas talebimizi 3 cümleyle red eden iki hakimin yazdığı karşı oydur. https://t.co/RjpYOoBXRv
Avukatların Demirtaş’ın tahliyesi için yaptığı başvuru pazartesi günü reddedilmişti. Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesi, oy çokluğuyla Edirne F Tipi Cezaevi'nde bulunan Demirtaş’ın tutukluluk halinin devamına karar verirken; bir üye hâkim karşı oy kullanmıştı.
Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesi üyesi hâkim Cengiz Aydıner, çoğunluk kararına yazdığı 6 sayfalık muhalefet şerhinde; Demirtaş'ın tahliye edilmemesiyle, seçme-seçilme hakkı ve temel hakları düzenleyen Anayasa maddeleri ve yasalar ile AİHM kararlarının ihlal edildiğini vurgulamıştı. "Karşı oy" yazısında Demirtaş'ın tutukluluğu, "seçilme ve siyasi faaliyette bulunma hakkına yönelik ağır bir müdahale" olarak nitelenmiş ve kararın "demokratik toplum düzeninin gereklerine aykırı" olduğunun altı çizilmişti.
*Got sei dank: Çok şükür (Almanca)