Prof. Dr. Osman Müftüoğlu, bugünkü yazısında iyi ve sağlıklı yaş almanın kronik hastalıklara odaklanarak mümkün olabileceğini söyledi. "Yeni hedef" başlığında kronik hastalıkların zararlarını aktaran, Prof. Dr. Müftüoğlu, "Genelde yaşlanma sürecinde ortaya çıkan, sağlık pratiğinde de 40’lı, 50’li yıllar sonrasının 'sağlık sabotajcıları' olarak tanımlanan kronik hastalıklar ya da sorunlar yeni bin yılın en önemli iyi hayat bozucularıdır" ifadelerini kullandı.
Müftüoğlu, Hürriyet gazetesinde yer alan yazısında, yaşlılıkta daha çok risk barındıran hastalıkları sıraladı: "Benim 'mahşerin 5 atlısı' olarak da tanımladığım bu beşlinin ilk sırasında Kalp damar hastalıkları, şeker hastalığı, hipertansiyon, kanserler ve nörodejeneratif hastalıklar bulunuyor" dedi.
"Muazzam bir sağlık tehditi ordusu"
Yaşlılıkta risk oluşturabilecek hastalıklar listesinin daha uzun olduğunu kaydeden Müftüoğlu, "Obeziteyi, karaciğer yağlanmasını, yaşlılık romatizması osteoartriti, otoimmün problemleri, kemik kırılganlığı artışını -osteoporozu- kas kaybını -sarkopeniyi- hatta sarı nokta hastalığı, katarakt gibi göz problemlerini, yaşlanmaya bağlı duyma kaybı meselelerini de bu listeye rahatlıkla ekleyebiliriz. Kısacası 40’lı, 50’li yaşlardan sonra muazzam bir sağlık tehdidi ordusunun bizi bekliyor olabileceğini iyi bilmeliyiz" şeklinde uyardı.
"Rakamlar Korkutucu"
"Tahminlere göre, 60-65 yaş üstü kişilerin ortalama yüzde 80'inde en az “1”, yüzde 68'inde ise 'en az 2 veya daha fazla' kronik hastalık ya da kronik bir sağlık sorunu var" bilgilerini veren Müftüoğlu, "Eğer sadece uzun değil, aynı zamanda ve ondan da önce sağlıklı bir ömür sürmeyi hedefliyorsak bu küresel ve güncel tehditlere karşı yeni bir sağlık paradigması oluşturmaya ihtiyacımız var" dedi.
"Erken dönemde tanıyıp önlemeliyiz"
Müftüoğlu, "Şu bilgi net ve açık" vurgusu yaparak, "Kronik hastalıkların çoğunu erken dönemde tanımlayıp önleyebiliriz. Bu mümkün olmazsa gelişme süreçlerini yavaşlatabiliriz. Bunun için önümüzde tek bir yol var: Koruyucu ve önleyici tıbbi denetimleri ihmal etmemek, bu öngörülebilir sağlık sorunları karşısında daha hızlı ve daha aktif davranmak" ifadelerini kullandı.
Müftüoğlu yazısını, kronik rahatsızlıkları iyileştirmenin şu şekilde mümkün olabileceğini sıralayarak noktaladı: "Katılımcı, dikkatli, bilgili, ciddi ve iyi planlanmış sağlık denetimlerinden geçerek ve doğru yaşam tarzı plan değişikliklerini zamanında yaparak, yaşam tarzımızdaki yanlışların üzerine birer çarpı atıp doğrularımızı çoğaltarak."
Annesi ve babası Can Atalay'ın "suçlarını" anlatıyor |