Sağlık

Prof. Dr. Osman Müftüoğlu açıkladı: Yaşam kalitenizi seçimleriniz belirliyor

21 Ekim 2024 09:23

T24 Sağlık

Prof. Dr. Osman Müftüoğlu, "insanların geleceği planlamak yerine günü kurtarmayı ya da yaşamayı tercih etmeleri"ni çağın en büyük sorunu olarak ele aldı. Müftüoğlu, "Söz konusu ömür kalitesi ve süresi olduğunda bilim dünyasının ortak ve son kanaati şudur; ömrümüzün süresi ve kalitesini belirlemede “genetik miras” değil “yaşam tarzı seçimlerimiz” ile “yaşadığımız çevre” daha etkili ve belirleyicidir" dedi.

Prof. Dr. Müftüoğlu, Hürriyet gazetesinde yer alan bugünkü yazısında; yaşam kalitesinde genetiğin bir miras olmadığını, yaşam tarzı değişimleri ve çevresel faktörlerle artırılabileceğini ifade etti.

Günün öne çıkan haberleri

TIKLAYIN | Fethullah Gülen öldü

TIKLAYIN | 140Journos derledi: Adliyede organize edilen uyuşturucu ve grup seks partisi skandalı!

TIKLAYIN | Spor yazarları, Fenerbahçe'nin Samsunspor beraberliğini yorumladı: Mourinho'nun ihanet gecesini izledik

TIKLAYIN | Kendi ölümünü böyle getirdi: Kızını öldürmek için tuttuğu kiralık katil kızının sevgilisi çıktı!

TIKLAYIN | Savcı, kendisini tehdit eden Yenidoğan Çetesi'ne ters kelepçeli geçit yaptırarak izlemiş

TIKLAYIN | İsrail'in İran'a saldırı planı sızdı; ABD soruşturma başlattı

TIKLAYIN | Katliam gibi kaza; iş makinesine çarpan otomobildeki 5 kişi öldü

"Genetik sadece yüzde 10 belirleyici"

Müftüoğlu, yazısında şu ifadelere yer verdi:

"30 yıl evvel ömür süremiz ve kalitemizin hepi topu yüzde 30’unun “genetik miras” ile bağlantılı olduğunu düşünüyorduk. 15-20 yıl evvel aynı bilim insanları bu rakamı aniden yüzde 20’lere indiriverdiler.

Silikon Vadisi’nin girişimci, parlak ve hızla zenginleşen çocukları, hatta Stanford Üniversitesi’nin Uzun Ömür Araştırmaları Merkezi bile geçtiğimiz 10 yılda bu rakamdan da vazgeçtiler ve 'Söz konusu yaşam kalitesi ve uzun ömürlülük olduğunda genetik en çok yüzde 10’luk bir belirleyicidir' dediler. Hatta bazı bilim insanları bu rakamı yüzde 5’e indirmeyi bile teklif ettiler. Haksız da sayılmazlar."

"Yaşam tarzınızı değiştirin"

Müftüoğlu, “Biz ne olmaya karar verirsek, o oluruz. Çevremiz bizi ne olmaya teşvik ederse beden ve ruhumuz o yönde şekillenir” sözlerini hatırlattı.

İyi yaşlanmanın önem taşıdığına değinen Müftüoğlu, "Anı yaşamak muhakkak ki iyi bir şey. Bunu sık sık ben de tavsiye ediyorum ama yaşam süremiz ile sağlıklı ömür süremizi örtüştürmek, geleceğe de yatırım yapmak; yeni ve daha doğru, etkili ve kalıcı, olumlu ve güzel, yaşam tarzı değişimlerini -yaşımız ne olursa olsun- devreye sokmak ve yaşadığımız çevrenin koşullarını da iyileştirmek zorundayız" ifadelerini kullandı.

 

Erdal Beşikçioğlu: Behzat Ç.’yi Etimesgutlularla çekeceğiz; bundan daha iyi bir ilçe tanıtımı olamaz