Prof. Dr. Osman Müftüoğlu, D vitaminin faydaları ve kullanımı hakkında bilgiler paylaştığı Hürriyet gazetesindeki bugünkü yazısında, “D vitamini kullanımının anayasası”nı kaleme aldı.
İdeal D vitamini seviyesinin 50-100 arası olduğunu söyleyen Müftüoğlu, “30-50 arası: uyarıcıdır. 20-30 arası: risklidir. 20’nin altı: tehlikelidir” bilgisini aktardı.
D vitaminin marifetleri
Müftüoğlu, D vitaminin marifetlerini de şöyle sıraladı:
- Doğal ve kazanılmış bağışıklığın vazgeçilmez molekülüdür.
- Otoimmün hastalıklardan korunmanın en önemli ilacıdır.
- Muazzam bir anti kanser frendir.
- Kalp ve damar hastalıklarının gizli önleyicisidir.
- Bağ dokusu ve kemikler için güç kaynağıdır.
- Belleğin ve odaklanmanın sessiz bir nöbetçisidir.
- Şeker hastalığına karşı frendir.
- Bilinen en önemli antioksidanlardan yani paslanma önleyicilerden biridir.
- Hipertansiyondan korunmada da işe yaramaktadır.
- Karaciğer ve böbrek sağlığının teminatlarından biridir.
D vitamini kullanımının anayasası
Müftüoğlu, “D vitamini kullanımının anayasası” diyerek de şu bilgileri paylaştı:
- Mümkünse damla formları tercih edilmeli.
- D3 vitamini ile K2 vitamini birlikte kullanılmalı.
- Korunmak için günlük doz çocuklarda 500-1000, yetişkinlerde 2000-5000 ünite civarında olmalı.
- Günlük doz 2-3 binden yüksek tutulacaksa doktor onayı alınmalı.
- 100 bin ve üzeri tek kullanımlık dozlar sadece özel durumlarda ve mutlaka doktor tavsiyesiyle kullanılmalı.
- Düzenli ve devamlı kullanım/kazanım tercih edilmeli.
- Tok karna ve yoğurt, ayran ya da zeytinyağı gibi yağlı yiyeceklerle birlikte tüketilmeli.
- Takviyeler gündüz saatlerinde, mümkünse sabahları alınmalı.
- Günlük tek dozda ve düzenli aralıklarla kullanılmalı.
- Kan seviyeleri dikkatle takip edilerek doz ayarlaması buna göre yapılmalı, 100’ün üzerindeki rakamlarda takviye bırakılmalı.
Müftüoğlu, D vitaminin en çok kullanılması gereken grupları da şöyle sıraladı:
“Çocuklara. Yaşlılara. Bağışıklığı zayıf olanlara. Kemik erimesiyle" mücadele edenlere. Kanser hastalarına.”
Yazının tamamını okumak için tıklayın.