Kültür-Sanat

"Polonya, Şimdi / Yeni Polonya Sineması" seçkisi 4-6 Ekim'de Ankara'da sinemaseverlerle buluşacak

02 Ekim 2024 09:38

T24 Kültür Sanat

Polish Film Institute sponsorluğuyla düzenlenen "Polonya, Şimdi / Yeni Polonya Sineması" adlı seçki 31. Adana Altın Koza Film Festivali'nin ardından 4-6 Ekim tarihleri arasında Kült Kavaklıdere'de Ankara seyircisiyle buluşacak.

Polonya Büyükelçiliği ve Gezici Festival iş birliğinde, Warsaw School Movie/Foundation Laterna Magica tarafından desteklenen seçki kapsamında, Polonya sinemasının son dönemde pek çok festivalde yer alan ve ödüllere layık görülen beş uzun metraj ve dört kısa metraj filmi gösterilecek.

Kısa filmlerin gösterimi Bilkent Üniversitesi İletişim ve Tasarım Bölümü'nün katkılarıyla 4 Ekim'de saat 12.30'da Bilkent Üniversitesi Güzel Sanatlar Tasarım ve Mimarlık Fakültesi FFB05 Salonu'nda ücretsiz yapılacak.

"Polonya, Şimdi" adlı seçkide, Adana Altın Koza Film Festivali'nde bu yıl Yaşam Boyu Başarı Ödülü alan usta yönetmen Jerzy Skolimowski'nin Cannes'da Jüri Büyük Ödülü başta olmak üzere gösterildiği festivallerde toplamda 31 ödüle layık görülen son başyapıtı Aİ / EO, Anna Jadowska'nın Tribeca Film Festivali'nden En İyi Kadın Oyuncu Ödülü'nü alan filmi Çatıdaki Kadın / Woman On The Roof, Grzegorz Dębowski'nin Polonya Film Festivali'nde Yılın Çıkış Yapan yönetmeni seçildiği ilk uzun metraj filmi Değersiz Bir Hayat / Next To Nothing, Robert Glinski'nin Polonya kökenli ilk Papa olacak Karol Wojtyła'yı 20 yıl boyunca izleyen gizli servis görevlisi Budny'nin psikolojik portresini çizen gerilimi Gölge Adam / Strawman ve DK Welchman ile Hugh Welchman'nın Polonya Film Festivali'nden Seyirci Ödülü ile dönen sıra dışı canlandırma filmi Köylüler / The Peasants gösterilecek.

Varşova Film Okulu'ndan kısa filmler de seçki boyunca gösterilecek. Stacey Rushchak yönetmenliğindeki Ben Yanındayım / Here For You yaşlanıp öldüğünde down sendromlu oğluna kimin bakacağı konusunda kaygılar yaşayan bir anneyi merkezine alıyor. Natasza Parzymies imzalı Bir Zamanlar / My Old Goals, elli yıl sonra yeniden buluşup bir yolculuğa çıkan Zofia ve Ania'nın geçmişteki duygularının yeniden canlanmasını anlatıyor. Tomasz Sliwinski'nin Oscar'a aday gösterilen kısa belgeseli Lanet / Our Curse, yeni doğan çocuklarının nadir ve ölümcül hastalığıyla baş etmeye çalışan genç bir anne-babanın hikâyesini sunarken; Tadeusz Łysiak imzalı Elbise / The Dress ise kamyoncuların uğrak yeri olan bir motelde çalışan yalnız Julia'nın bir kamyon sürücüsüyle tanışmasıyla değişen hayatını anlatıyor.

"Polonya, Şimdi / Yeni Polonya Sineması" seçkisi için biletler 50 TL olarak biletinial üzerinden satışta.


'Gecenin Kıyısı'nda taraf tutmanın anlamsızlığı üzerine bir hikâye