Eğitim

PISA direktöründen Türkiye değerlendirmesi: Yoksul çocuğun şansı kısıtlı, sınav baskısı çok, iyi okul sayısı az...

"Türkiye’nin 'en yakın okul her zaman en iyi okuldur' anlayışını gerçekleştirmesi lazım"

02 Eylül 2019 09:08
Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı (PISA) Direktörü Andreas Schleicher, Türkiye’deki eğitim sistemini değerlendirdi. Türkiye'de yoksul çocuğun şansının çok kısıtlı olduğunu söyleyen Schleicher, dar bir bakış açısı olduğunu belirterek, "Sınav baskısı çok ağır. Bunun nedeni de iyi okulların sayısı çok az. Türkiye’nin 'en yakın okul her zaman en iyi okuldur' anlayışını gerçekleştirmesi lazım. Uzun vadede de iyi okul sayısının artması lazım" değerlendirmelerinde bulundu.
 
Cumhuriyet'ten Figen Atalay'ın sorularını yanıtlayan Schleicher, Türkiye’de sınav sisteminin büyük ölçüde adaleti sağladığını söyledi. Schleicher, "Bütün çocuklar aynı standartlar için yarışıyor, bu iyi ama yoksul aileden gelen bir çocuğun şansı çok kısıtlı. Bu durum çok ciddi bir sorun. Dünyada eğitimde hakkaniyet için çözüm arayışları var. Örneğin Vietnam’da en iyi öğretmenler, en zorlu okullarda ders veriyor" dedi.
 
Öte yandan Schleicher, Türkiye'deki anne ve babalara, "Gelecekteki dünya çocuklarınızdan ne bekliyor? Bu sorunun cevabını bulmalısınız. Yarının dünyasını görmek gerek. Sadece üniversitelere odaklanıyor ve başka bir şey görmüyoruz. Çocukların kendi pusulalarını, kendi yollarını bulması gerek. Eğitim bunu sağlamalı. Hayatta başarı için güçlü bir öğrenme isteği ve bilgileri kullanacak beceriler olması gerek" diye seslendi.
 
Göçmen çocukların eğitim sorununa ilişkin de değerlendirmelerde bulunan eğitim direktörü, "Ne kadar çok göçmen öğrenciniz olursa eğitim sisteminiz düşer' söylentileri gereksiz. Bilimsel olarak bu düşünceyi doğrulayan bir bulguya rastlamadım. Elbette birçok göçmen öğrenci var ve performansları düşük olabiliyor. Ama onlara biraz zaman tanımak gerek. Böylelikle performanslarını çok daha iyileştireceklerini hatta yerel öğrencilerden daha başarılı olacaklarını göreceksiniz” diye konuştu.
 
Dünya Okulu: 21. Yüzyılın Okul Sistemi Nasıl Kurgulanmalı?” adlı kitabının tanıtımı için Türkiye’de bulunan Schleicher'in “Bazı mitleri çürütmek” başlıklı bölümünde yer verdiği çürütülen mitler şöyle sıralanıyor: 

-Yoksullar okulda daima başarısız olacaktır, yoksulluk kaderdir.
-Göçmenler okul sistemlerinin genel performansını düşürür.
-Eğitimde başarı tamamen daha çok para harcamaya bağlıdır.
-Daha küçük sınıflar daima daha iyi sonuçlar demektir.
-Öğrenmeye daha çok zaman harcamak daha iyi sonuçlar getirir.
-Eğitimde başarı tamamen kalıtsal yeteneğe bağlıdır
-Bazı ülkeler kültürlerinden ötürü eğitimde daha başarılıdır.
-Sadece en iyi derecelerle mezun olanlar öğretmen olmalıdır.
-Öğrencileri yeteneklerine göre seçmek standartları yükseltmenin bir yoludur.