Sağlık

Pandemide hareket azaldı, kireçlenme arttı

10 Haziran 2021 17:16
Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Suat Akar, vücudun bazı bölgelerinde oluşan ağrıların, tıbbi adı ile “artroz” veya “osteoartrit”in halk arasında “kireçlenme” olarak bilinen hastalıktan kaynaklanabileceğini söyledi. 

Büyük Anadolu Hastaneleri Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Suat Akar, insanların özellikle belli bir yaş sonrası günlük yaşamında hayat kalitesini düşüren, çevresel etkilerin yanı sıra farklı sağlık sorunları ile de ortaya çıkan günümüzde yaygın görülen hastalıklardan olan kireçlenme, tıbbi adı ile “artroz” veya “osteoartrit” hakkında bilgiler verdi.

Kadınlarda daha sık görülüyor

Uzm. Dr. Suat Akar, kireçlenmenin eklemlerde en sık görülen hastalık olduğuna dikkat çekerek,  "Özellikle ağır ve yük taşıyan sinoviyal eklemlerde ilerleyici olarak ortaya çıkan, eklem kıkırdağı ile eklem kıkırdağı altındaki kemikte yapım ve yıkım olayları arasındaki dengenin bozulması sonucu gelişen dinamik bir hastalık sürecidir. Artroz yani kireçlenme en sık kalça, diz, el ve omurganın eklemlerde görülür ve genellikle ileri yaş hastalığıdır. 55-60 yaşlarından sonra görmesi artar ve kadınlarda erkeklerden daha çok görülür” dedi.

Kireçlenme belirtileri

Kireçlenme belirtilerine değinen Dr. Akar, “Hastalar eklemlerinde ağrı, tutukluk, hareket kısıtlılığı bazen de yankı şikayetiyle doktora başvururlar. Genellikle ağrı yavaş yavaş başlar ve zamanla artarak devam eder. Bazen ani ağrı atakları da oluşabilir. Eklemde sertlik ve şişme görülebilir. Eklem hareket açıklığı azalır. Uzun süre hareketsizlikten sonra Ağrı ve şişlik şikayetleri genellikle daha çok artar. Yürüme, çömelme ve merdiven çıkma ağrıyı en çok artıran hareketlerdir” diye konuştu.

Tedavi yöntemleri

Kireçlenme tedavisindeki amacın vücuttaki semptomları azaltmak, hareket kısıtlaması yapıyorsa gelişimini önlemek ve yaşam kalitesini artırmak olduğunu kaydeden Akar, “Tedavi de kişinin gereksinimlerine ve yaşam tarzına göre uygulanmaktadır. Günlük yaşamda eklemleri korumaya yönelik değişiklikler yapmakla başlar. Burada egzersiz çok önemlidir. Kişi kilo dediğimiz obezite durumunda ise kilo vermek eklemlere binen yükü azaltacağından tedaviye yardımcı olacaktır. Ağrıyı azaltmak için sıcak veya soğuk uygulamalar, ilaçlar ve çeşitli fiziksel tıp ve rehabilitasyon yöntemleri de tedaviler arasındadır" şeklinde konuştu. (İHA)