Politika

Özel'den Gezi açıklaması: En önemli paydaşlarımdan biri Tuğrul Türkeş; kendisinin anlattığı 'Kavala orada, biz de burada tutukluyuz'

"Ben bunları Sayın Erdoğan'a dosya olarak gösterdim. Bu bu kadar netken 'Allah aşkına hukuka uyalım' diyorum. Cumhurbaşkanı 'Gezi benim kişisel davam' noktasına getirdi. Hala oradan olmayan bir darbe çıkarılıyor. 'AYM ve AİHM kararlarını uygulayın' diyoruz. Biz tutup da Cumhurbaşkanına verdiğim dosyada 'Siz bunları affedin' demedik, olmaz, o yetkiyi kullanacakları belli"

19 Haziran 2024 21:36

T24 Haber Merkezi

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, "İlk genel seçimler olacak. O genel seçimde parti birinci parti olmazsa, iktidar olmazsa genel başkanlığı bırakıyorum" dedi.

Katıldığı programda gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunan Özel, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'le yapılacak görüşmeye ilişkin, "Şimşek'le ekonomi programı çalışmayacağız. Biz Cumhurbaşkanı ile konuştuk. Mehmet Şimşek fikri de Cumhurbaşkanı'ndan çıktı. Ama bizim onunla bu kemer sıkma politikasına destek vermemiz söz konusu olamaz. Krizin çözümü garibanın kemer sıkması değil vergi vermesi gerekenlerden vergi almak ve kayıt dışı ekonomiyi kayıt altına almak" açıklamasında bulundu.

Özel, Cunmhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan ile yaptığı görüşmeleri ile Cumhur İttifakı'na ilişkin de önemli açıklamalarda bulundu. Erdoğan'la görüşmesindan sonra gündem olan "normalleşme ve yumuşama" tartışmaları ile MHP lideri Devlet Bahçeli'nin 'ittifak' çıkışını değerlendiren Özel, "AK Parti'nin 22 yıllık yükünü üstlenecek bir işin içine girmem... Devlet Bey kenara çekilemez. Hep birlikte muhalefete gidecekler" dedi.

Gezi davasına da değinen Özel, Cumhurbaşkanı Erdoğan'la görüşmesinde Gezi hükümlülerine ilişkin bir af talebinde bulunmadığını belirterek, "28 Şubat yargının işi değildi. Anayasa kocama ve hastalık halinde Cumhurbaşkanına yetki veriyor, onu söyledik. Cumhurbaşkanı 'Gezi benim kişisel davam' noktasına getirdi. Hala oradan olmayan bir darbe çıkarılıyor. Biz tutup da Cumhurbaşkanına verdiğim dosyada 'siz bunları affedin' demedik, olmaz, o yetkiyi kullanacakları belli. Ben bunları Sayın Erdoğan'a dosya olarak gösterdim. Bu bu kadar netken 'Allah aşkına hukuka uyalım' diyorum" diye konuştu. 

Bu konuda en önemli paydaşlarımdan birinin,  Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) Türkiye Delegasyonu ve Delegasyon Başkanı ve Tuğrul Türkeş olduğunu söyleyen Özel, 17 Nisan'da yaptığı ziyarete atıfta bulunarak, "Delegasyonu odada ziyaret ettim, orada bana kendisinin anlattığı 'Kavala orada tutuklu, biz de burada tutukluyuz ve ya o orada hapiste, biz de bu odada hapisteyiz'. Sayın Tuğrul Türkeş de samimi bir gayret içinde" diye konuştu.

Gelecek seçimlere ilişkin de konuşan Özel, koalisyon anlamında önceki seçimdeki hataları yapmamak gerektiğini vurgulayarak, "İttifak olacaksa günü gelince düşünülür. İttifak yapmadan önce bir basküle çıkmak lazım. Kaç kiloyuz değil mi? Birisi 45 kilo, birisi 5 kilo basıyorsa, o 5 kiloluğa 25 kilo muamelesi yapınca 45 kilolukta başka bir kayıp yaratıyor" ifadelerini kullandı.

TIKLAYIN - AKP’li Tuğrul Türkeş: Türkiye gün geldi Apo gibi bir tipin idamını kaldırdı, bunu unutmayalım; Türkiye’nin büyümesi özgürlüklerle olur

TIKLAYIN - AKP’li Tuğrul Türkeş: Türkiye gün geldi Apo gibi bir tipin idamını kaldırdı, bunu unutmayalım; Türkiye’nin büyümesi özgürlüklerle olur


"Değişimi ilk dillendiren İmamoğlu'ydu"

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Ekol TV'de Armağan Çağlayan'ın programına konuk oldu. Gündeme ilişkin açıklamalarda bulunan Özel'in konuşmasından satır başları şöyle:

"Genel başkanlığa aday olmaya karar verdiğim süreç özel bir süreçti, bir travmadan sonra yaşanan süreçti ama hayatımın hiçbir evresinde genel başkanlık hedefiyle yanıp tutuşmuyordum. Ara ara soruluyordu genel başkanlık sorusu ama keşke parti iktidar olsaydı da genel başkan olmaya gerek kalmasaydı. Önemli olan Cumhuriyet'in 100. yılında partimizi iktidar yapmaktı.

14-28 Mayıs seçimlerinin olduğu süreçte bir sürü yanlış yapıldı ama var gücümüzle seçimi almak için çalıştık, olmadı. Sokaktaki gençlerin gözünün feri söndü. Değişimi dile getiren ilk kişi Ekrem İmamoğlu'ydu. Değişim olmazsa İstanbul'a da aday olmam dedi. O yüzden değişim olması gerektiğini konuşmaya başladık.

Seçimden sonra herkes fatura kesmek için bir yer arıyordu. Seçmen değişmeyeni cezalandırdı. Siyaset sokağın sesini duyma sanatıdır. Değişim ekibi aslında olmayacak bir şeyi oldurdu, herkes risk aldı.

Başkan olmaya karar verme süreci

Manisa'da 3 saat boyunca karanlıkta tek başıma oturarak düşündüm. Aday olmaya karar verdiğimi bilmesi gerekenlere söyledim, eşime daha söylememiştim. Siyaset arkadaşlarıma söyledim böyle bir adım atacağımızı. Destekleyeceğini düşündüğüm ama desteklemeyenlerden biri 'Kardeşim sen boş havuza balıklama atlıyorsun' dedi. Ben de dedim ki 'Zaten o yüzden kimse atlamıyor. Ben hesap ettim, düşene kadar dolacak.

Armağan Çağlan, Özgür Özel

Normalleşme süreci

Normali bu diyoruz, normali görüşmek. Siyasetçilerin görüşüp konuşmasının normal olduğunu söylüyoruz.

Orada iki grup var. Türkiye'nin geçmiş pratiklerine bakıyorlar. 'Adalet ve Kalkınma Partisi ne zaman zora düşse birisi ile ayağa kalkıyor ve biz buna yardım eden olmayalım' diyen grup var. Ben bunu haklı buluyor ve saygı duyuyorum. Biz MYK ile karar veriyoruz. Kolayca aldatılabilecek ve paldır küldür karar verilen bir parti değiliz. Endişeler haklı ve dikkat etmek lazım. Bir de bu kutuplaşma ortamından beslenenler var. Normal siyasi düzlemde kendisine yer olmadığını düşünenler var. 'Bunca yıl bize bunu yapanlarla el mi sıkışılır?' diyenlere de lafım yok. Ama tuzu kuru olup da kutuplaşmadan beslenenlerin temizlenmesi lazım.

"Ben öyle bir fotoğrafın parçası olmak istemiyorum"

Özel, görüşmelerinin devam edip etmeyeceğinin sorulması üzerine "Gerekirse devam eder." diyerek şunları söyledi:

"Türkiye siyasetinde normalleşe diye nitelenen, Türkiye'nin birinci partisiyle ikinci partisinin ve diğer partilerinin bayramda birbirlerini araması, önemli gördüğü hususlarda randevu alıp gitmesi, randevu talep ediliyorsa vermesi, bunun bir sonucu olarak hiç olmazsa Anıtkabir'de bir el sıkışma, 23 Nisan resepsiyonunda bir çay içme, 29 Ekim resepsiyona iştirak etme gibi olması gereken minimum standartlar devam edecek. Bunun olmaması ayıp, ben öyle bir fotoğrafın parçası olmak istemiyorum."

Erdoğan ile görüşme öncesi Sezer'e danıştı

Erdoğan ile birebir görüşmesinden önce 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'i ziyaret ederek protokol düzeniyle ilgili tavsiyeler aldığını anlatan Özel, "Bazı görüşmeler baş başa yapılıyor. Türkiye Cumhuriyeti tarihinde bu baş başa görüşmelerle ilgili spekülatif olaylar oldu. Ben de partim ve ailem adına bundan endişe ettim. Bu karşı tarafın söylediği bir şey değil ama 'Önüne filancanın dosyasını koydu, o günden sonra şöyle oldu falan' diye bir laf çıkarıyorlar. Böyle bir şüphenin kimsenin sırtına yüklenmemesi için bir yöntem arıyordum. Ahmet Necdet Sezer'i ziyarete gittim" ifadelerini kullandı.

Yılmaz Özdil’e tepki

Kutuplaşma ortamından beslenenler var. Normal siyaset ortamında kendisine yer olmadığını düşünenler var. Mesela bir adam Youtube videosu çekiyor, ağır hakaretler ediyor. Bana hırsı ne? Geçmişte 'Bidon Kafa' diye köşe yazısı yazmış arkadaş, seçimin ertesi günü. Bir yerde sular kesilmiş, 'Hadi bakalım bidon kafalılar, bu iktidarı siz seçtiniz şimdi gidin su sırasına girin' diyor. Ben vaktiyle bunu eleştirmiştim, onun da hırsı bundan. İyi ki de onunla aramda böyle bir açı var. O oy alamayınca 'hatamız nerede' demek yerine oy vermeyen seçmene 'bidon kafa' diyen zihniyet. Zaten bu partinin 47 yıl sonra birinci parti olmasının sebebi bu zihniyetten kopması. Seçmene kafa tutan bir yaklaşımı reddediyorum. Bunlar kutuplaşma olmasa yaşayamazlar.

"Mehmet Şimşek fikri Cumhurbaşkanı'ndan çıktı"

Mehmet Şimşek'le ekonomi programı çalışmayacağız. Biz Cumhurbaşkanı ile konuştuk. Mehmet Şimşek fikri de Cumhurbaşkanı'ndan çıktı. 10 bin TL ile geçinen emekli, temmuzda ara zam yapmayacağınızı söylediğiniz asgari ücretli ve borçlarını ödeyemeyen dünya kadar insan var. Emekli maaşları asgari ücrete çıkarılmalı, asgari ücrete de enflasyon farkı verilmeli.

“Şimşek'in politikasına destek vermeyiz, kemer sıkıyor"

 Bunun için para lazım. Mehmet Şimşek kemer sıkıyor. Dedim ki krizin sorumlularına değil krizin mağdurlarına yöneliyor. Bu kişilerden krizin faturasını çıkaramazsınız. Bunun için de bu vergi sisteminin değişmesi lazım dedim. Size tek önerim şu; Türkiye'deki gelir adaletsizliğine müdahale etmek için adil bir vergi sistemi. Benim Türkiye'yi erken seçime götürecek gücüm yok ama biz iktidara gelirsek bunu getireceğiz. Bu insanlara acıyorsak vergi reformu yapmamız lazım dedim. Mehmet Şimşek gelsin, onunla görüşün dedi kendisi.

"AK Parti'nin 22 yıllık yükünü üstlenecek bir işin içine girmem"

Bayramdan sonra Şimşek'le görüşeceğiz. Ama bizim onunla bu kemer sıkma politikasına destek vermemiz söz konusu olamaz. Krizin çözümü garibanın kemer sıkması değil vergi vermesi gerekenlerden vergi almak ve kayıt dışı ekonomiyi kayıt altına almak. Ben AK Parti'nin 22 yıllık yükünü üstlenecek bir işin içine girmem."

"Devlet Bey kenara çekilemez, hep birlikte muhalefete gidecekler"

Devlet Bey (Bahçeli) kenara çekilemez. Hep birlikte muhalefete gidecekler. Biz 31 Mart seçimlerinde iktidara ortak olduk. Merkezi yönetim ve mahalli idareler olarak anayasa iktidarı ikiye böler. Mahalli idarelerde toplam yüzde 87 CHP'nin idaresinde. Bugüne kadar olan her şeyden Cumhur İttifakı sorumludur. Biz partilerle ittifak yapmadık. Biz milletle ittifak yaptık. Devlet Bey eğer Cumhur İttifakı'ndan ayrılacaksa Türkiye ittifakına gelebilir, sorun yok. Devlet Bey de milli takım gol atınca sevinecekse gelsin.

"Belediyelerimizde atama yok"

Balıkesir'de böyle bir durum olunca aradım ve başkanın ağabeyinin gönüllü olmasını söyledim. Kırşehir'deki soyadı benzerliği idi. Esenyurt'taki mesele için de aradım ve 2 saatte hallettik. CHP, kir gösteriyor. AK Parti yıllardır kir kaldırıyor. Her belediyede yüzlerce atamaları var. CHP'nin haklı şekilde eleştirilen atamaları da hemen görülüyor. Hepsine karşıyım ve hemen sonlandırdım.

Gezi davası, Erdoğan ve Tuğrul Türkeş'le görüşme

Çağlayan, Erdoğan’la görüşmelerde 28 Şubat, Gezi davası gibi davaları masaya yatırmasının “talepte bulunmak” olarak gündeme geldiğini söyleyerek, “Bu davaların çözümü yargının işi değil mi, neden talepte bulunuyorsunuz?” diye sordu.

Özel ise 17 Nisan'da  Strazburg'ta Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Marija Pejcinovic Buric, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) Türkiye Delegasyonu ve Delegasyon Başkanı Tuğrul Türkeş,  ile yaptığı görüşmeye atıfta bulunarak soruya şöyle yanıt verdi:

“28 Şubat yargının işi değildi. Anayasa kocama ve hastalık halinde Cumhurbaşkanına yetki veriyor, onu söyledik. Hakikaten oldu. 28 Şubat'ı ayıralım, geri kalanında Gezi meselesine şöyle bakıyorum: AİHM kararlarına uysanız Osman Kavala'yı bırakmanız lazım, AYM kararlarına uysanız Can Atalay'ı bırakmanız lazım, kanun yararına bozmayı görseniz diğer üç arkadaşı bırakmanız lazım. 

Çiğdem Mater'in bir belgeseli yok ortada. Mine Özerden güya kavalanın talimatıyla fon bulmak için güya hesaplar açmış, iki mahkeme bile ispat edemedi. Tayfun Kahraman da Gezi'de müzakere heyetindeydi. 

"En önemli paydaşlarımdan biri Tuğrul Türkeş"

Ben bunları Sayın Erdoğan'a gösterdim, dosya olarak gösterdim. Bu bu kadar netken 'Allah aşkına hukuka uyalım' diyorum. AYM'de yıllar başvuruları bekliyor, onu halledelim. 'Can'ın, Kavala'nın kararı çıktı', halledelim diyoruz. MHP 'Anayasa Mahkemesi kapatılmalıdır' diye ayar veriyor, Cumhurbaşkanı 'Gezi benim kişisel davam' noktasına getirdi. Gezi yaşandıktan 5 yıl sonra dava açıldı. Hala oradan olmayan bir darbe çıkarılıyor. Hiçbiri kişisel değil, AYM ve AİHM kararlarını uygulayın diyoruz. Biz tutup da Cumhurbaşkanına verdiğim dosyada 'siz bunları affedin' demedik, olmaz, o yetkiyi kullanacakları belli. Benim bu konuda en önemli paydaşlarımdan biri Tuğrul Türkeş. Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi'nde Türk Delegasyonu'nun Başkanı. Delegasyonu odada ziyaret ettim, orada bana kendisinin anlattığı 'Kavala orada tutuklu, biz de burada tutukluyuz ve ya o orada hapiste, biz de bu odada hapisteyiz.' 

Kişisel olarak Kavala'yı o insanlar tanımazlar, Kavala bir sembol dava. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesini tanımama, Avrupa Konseyi'ni tanımamaktır. Ve konsey, AİHM kararlarına uyun diyor. Saat sorsalar, 'Siz önce Gezi'dekilerin işini halledin saati sonra sorun' derler. Bu yüzden Sayın Tuğrul Türkeş de samimi bir gayret içinde. Kanun yararına bozma dilekçeleri hazırlandı, bir takım hukuki yardımlar yapıldı. Şimdi de dosya Adalet Bakanlığı'na çekildi. Oradan ümit ediyorum ki kanun yararına bozma yoluyla hem tutukluluk hallerinin sona ereceği hem de Türkiye'nin AİHM kararlarına direnen üçüncü dünya ülkesi görüntüsünden veya muz cumhuriyeti görüntüsünden kurtulacağını ümit ediyorum.”

"Çok kibir söndü, İYİ Parti adayı balkondan pankart salladı"

İYİ Parti'nin mahalli idareler seçimlerine tek başına girmesini değerlendiren Özel, şöyle devam etti:

"Çok kibir söndü. Balıkesir geçen sefer bizdeyken, İYİ parti istedi Ahmet Akın'ı çektik, İYİ Parti'ye verdik. Verdiğimiz kişi seçimi AK Parti'ye hediye edip kendisi AK Parti'den milletvekili oldu. Bu dönem, geçen dönemden sözleri olduğu halde maalesef bir aday çıkardılar. Adayları öyle bir sert kampanya yaptı ki... Yapma diyoruz yapıyorlar. Ne laflar, ne laflar. Tayyip Bey, MHP veya herhangi bir parti Manisa'ya geldiğinde biz astığımız pankartları geri çeviriyorduk, bizim logolarımızın üzerine onların bayrakları asılıyordu. Ben Bandırma'da miting yaparken İYİ Parti'nin adayı annesinin evinin balkonundan 'İYİ Partililerden oy yok, git DEMli'lerde demlen diye pankart salladı."

Özel, koalisyon anlamında önceki seçimdeki hataları yapmamak gerektiğini vurgulayarak, "İttifak olacaksa günü gelince düşünülür. İttifak yapmadan önce bir basküle çıkmak lazım. Kaç kiloyuz değil mi? Birisi 45 kilo, birisi 5 kilo basıyorsa, o 5 kiloluğa 25 kilo muamelesi yapınca 45 kilolukta başka bir kayıp yaratıyor" şeklinde konuştu.

Yerel seçimlerin ardından eski İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşenir'in kendisini aramadığını anlatan Özel, Ramazan Bayramı'nda Akşener'i arayıp bayramını tebrik ettiğini, Akşener'in ise seçim nedeniyle kendisini tebrik ettiğini kaydetti.