Gündem

Onur Yaser Can davasında ara karar açıklandı

02 Aralık 2022 15:46

T24 Haber Merkezi

Narkotik polisi tarafından gözaltına alındıktan sonra işkence gören ve emniyete yeniden çağrılınca intihar ederek yaşamına son veren Onur Yaser Can’ın ölümünden 12 yıl sonra açılan davanın ikinci duruşması  14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Davada ara karar açıklandı.

Duruşma savcısı  o dönem Narkotik Şube Müdürlüğü’nde görevli polislerle ilgili ‘ağırlaştırılmış işkence’ ve ‘görevi kötüye kullanma’ suçlamalarıyla yapılan şikâyetlerin dosyasının istenmesini talep etti. Mahkeme, ara kararında bu dosyanın istenmesine karar verdi. Sanıkların duruşmaya katılma zorunluluğunun devamına karar veren heyet, 'işkence' iddiasıyla ilgili suç duyurusunun hükümle birlikte değerlendirilmesine hükmetti. Bir sonraki duruşma 3 Şubat 2023 saat 14:00'te yapılacak.

Duruşmada neler oldu?

Sanık polis Hakan Aydın: Yakalama sırasında yanlarında değildim

Sanık polis amiri Hakan Aydın duruşmaya SEGBİS yoluyla katıldı. Sanık Hakan Aydın,  "Suçlamayı kabul etmiyorum. Teknik takip ve kısım fiziki takip amiriydim. Onur Yaser Can’ın fiziki takibini yapıyordum. Tutanakta imzam yok. Yakalama sırasında yanlarında değildim. Onur Yaser Can’ın üzerinde uyuşturucu bulunduğunda orada değildim. Fiziki takip sonrası teknik takip görev yerinde çalışmaya devam ettim. İşlem sırasında bulunmadım. Emniyete getirildiğini biliyorum ancak detaylara vakıf değilim."" dedi.

Sanık Hakan Aydın'ın daha önce tanık olarak verdiği ifadedeki ”Onur Yaser Can’ın tedirgin hallerinin devamı nedeniyle işlemin hızlı yürütülmesini istedim. Kimsenin olmadığı bir odada şahsın çıplak araması yapıldı. Ben o sırada orada değildim." beyanı hâkim tarafından okundu.

Sanık Hakan Aydın'ın tanık ifadesinden devamla: "Benim gözlemime göre Onur Yaser Can'ın psikolojik durumu yerinde değildi. Zaten uyuşturucu kullananların psikolojik durumu iyi olmuyor" düşüncesini dile getirdi.

Hâkimin, "Arama emrini kim veriyor?", "Karakoldaki arama emrini kim veriyor?" sorularına sırasıyla Hakan Aydın, "Savcı", "Bilmiyorum efendim. Zaten emre gerek yok. Onlar zaten ne yapılacağını biliyor." yanıtlarını verdi. 

Sanık devamla, "Yakalama yapıldıktan sonra ekipler ne yapacağını bilir, inisiyatif onlardadır. Bununla ilgili takipsizlik kararı verildi, kesinleşti. Ben neden tekrar ifade veriyorum bilmiyorum. Bildiğim kadarıyla yeni bir delil de yok." dedi.

"İnsan hafızasının çoğunu yitiriyor"

Avukat Çınar Aksoy Onur Yaser Can Narkotik büroya getirilirken kamera kayıtlarına göre Hakan Aydın, Muhammet Ongun ve Onur Ülker'in bulunduğunu hatırlattı. Sanık Aydın da karşılık olarak “Bu soruyla nereye varmak istiyorsunuz" diye yanıt verdi. Aydın ardından, "İnsan hafızasının çoğunu yitiriyor" düşüncesini dile getirdi.

Avukat Aksoy, Aydın'a "Soner Gündoğdu ifadede değişiklik işini Hakan Aydın'ın da dahil olduğu sıralı amirlerimin bilgisiyle yaptım' diyor. Siz de sıralı amirlerinizin bilgisiyle mi yaptınız?" sorusunu yöneltti. Aydın, kendisinin bilgisinin olmadığını öne sürdü.

Aksoy'un "Soner Gündoğdu beyanı gerçeğe aykırıdır, yalandır mı demek istiyorsunuz?" sözlerinin ardından Aydın, "Ben yalandır diyemem, benim bilgim yok. İddiayı kabul etmiyorum. Bu iddiayı Onur Yaser Can konusunda soruşturma açıldıktan sonra öğrendim." ifadesini kullandı.

Avukat Aksoy'un "Onur Yaser Can'ın satın aldığı esrarın polis tarafından bilinmesine ve Yaser Can'ın nezarethaneye alınmaması gerekliliğine rağmen neden ikinci arama yapıldı?" sorusuna ise sanık Aydın “Açılan davanın konusuyla ilgili bir soru değil bunun dışındaki sorulara yanıt vermeyeceğim” yanıtını verdi.

Avukat Aksoy, Onur Yaser Can’ın gözaltına alındığı gün kamera kayıtlarının bozulmasıyla ilgili teknik eleman olup olmadığını sorduğunda da sanık yine “Bu konuda bilgim yok” dedi.

Avukat belgelerdeki tutarsızlığı sordu

Avukat Aksoy, "Onur Yaser Can’ın gözaltına alınmasıyla ilgili sahte olduğu tespit edilen yakalama tutanağında ‘hareketlerinden şüphelenildiği için’ yakalandığı belirtiliyordu. Aydın’ın imzasının bulunduğu fiziki takip ve tespit tutanağında ise teknik takiple yakalandığı yazıyordu" hatırlatmasını yaptı.  Avukat Aksoy, bu tutanaklardaki bilgilerden hangisinin doğru olduğunu sordu. 

Sanık Aydın:“Neyin doğru olduğu resmi kayıtlarda var. Bilgim yok o tutanakla ilgili” iddiasında bulundu. 

Sanık tekrarla "Hatırlamıyorum" dedikten sonra, Av. Çiğdem Şat Onur Yaser Can’ın karakola getirilirken yanında Aydın’ın bulunduğuna ilişkin kamera kayıtlarından alınan görüntüleri ekrandan Aydın’a göstererek kendisi olup olmadığını sordu. Sanık Hakan Aydın, “Hatırlamıyorum. Olabilir, benim böyle bir tişörtüm vardı” dedi.

Avukat Şat, polisler hakkında takipsizlik kararını firari savcı Muammer Akkaş’ın verdiğini, Hakan Aydın’ın da FETÖ suçlamasıyla ihraç edildiğini hatırlattı. Şat, Hakan Aydın'ın Akkaş’ı tanıyıp tanımadığını sorduğunda sanık tanımadığını söyledi. Şat, FETÖ suçlamasıyla tutuklu bulunan ABD Konsolosluğu çalışanı Metin Topuz’u tanıyıp tanımadığını ve Onur Yaser Can’ı uyuşturucu operasyonuyla ilgili muhbir olarak kullanmak isteyip istemediklerini sordu. Sanık Aydın böyle bir amaçlarının olmadığını söyledi.

Tanık kendisine de çıplak arama yapıldığını söyledi

Onur Yaser Can ile aynı zamanda gözaltına alınarak çıplak arama işkencesine maruz bırakılan Yavuz Koç'un tanık beyanı dinleniyor. Onur Yaser Can'ın kardeşi Ezgi Sevgi Can, "Sizi teşhis için tekrar çağırdılar mı?, "Size çıplak arama yaptılar mı?" sorularını sorduğu tanık Koç, kendisini teşhis için tekrar çağırmadıklarını ve çıplak aramaya maruz kaldığını belirtti.

Yavuz Koç,  "Vatan emniyete gittik. Narkotik şubede ne kadar kaldım bilmiyorum. İçeride kaç kişi olduğunu da bilmiyorum. Soyun dediler soyundum. Bir temas olmadı. Odaya ilk girdiğimde 4-5 polis vardı. Arkam dönük olduğu için içeri kimin girip çıktığını bilmiyordum." diye konuştu. 

Polislerin doktor kontrolü sırasında odada olduğunu söyleyen tanık Koç, iki polisin yanlarında olduğunu belirtti. Koç, Av. Mehmet Ümit Erdem sorusu üzerine güvenlik kamera kayıtlarından elde edilen fotoğraflardaki kişilerden birinin kendisi olduğunu söyledi. Av. Ümit Erdem kamera ekran görüntüsünde çizgili kıyafetli olan Yavuz Koç'un kendisini teşhis ettiği fotoğrafı heyete gösterdi. Fotoğrafta Yavuz Koç önünde polis memuru Onur Ülker bulunuyor.

"Onur Yaser, polislerin 'Ailene de ulaşırız' diyerek tehdit ettiklerini anlatmıştı"

Onur Yaser Can’ın gözaltına alındıktan sonra ulaştığı Avukat Candan Kaplan'ın tanık beyanı dinlendi.Tanık Kaplan, "Onur Yaser Can bana polislerin Can'ı "biz senin ailene de ulaşırız" diyerek tehdit ettiklerini anlattı. "Çok korkuyordu. Ailesine ve işyerine ulaşılmasından çekiniyordu. Sakinleştirmeye çalışmıştım. Onur Yaser Can ikinci kere ifadeye çağrıldığını, ifadesine ‘Hacı’ diye tanımadığı birini eklediklerini, imzalamaya mecbur bırakıldığını söyledi. Emniyete gittiğimde garip bir durumla karşılaştım.  Gizlilik kararı olduğunu, bu nedenle herhangi bir evrak veremeyeceklerini söylediler. Polis Muhammet’in dosyayı yanında götürdüğü için başka gün gelmemi söylediler. Emniyet müdürüyle görüşmeye gittiğimde bir kadın polis gelip ifadeyi bulduğunu söyledi.  Müvekkilimi de yeniden ifadeye getirmem söylendi. Emniyetten çıktıktan sonra ifadeyi Onur Yaser Can’a okudum çünkü ona hiçbir ifade tutanağını vermemişlerdi. Polislerin tavrından çok şüphelendim." ifadesini kullandı. 

Kaplan sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu kadar önemsiz bir olaydan dolayı bu kadar olay çıkmaması gerekirdi. Onur Yaser Can 'Anlatmadığım bazı şeyler var size" demişti. Ertesi gün ifadeye gidecektik orada konuşuruz diye konuşmuştuk. Ertesi gün intihar haberi geldi. OnurYaserCan'ın intihar haberinden sonra polisler aradı. İfadeye gelip gelmeyeceğini sordular. Telefonu kapattıktan sonra bir kere daha arayıp psikolojisinin bozuk olup olmadığını sordular. Beni olaydan sonra tekrar arayıp adli sicil dosya numarasını istediler. Bu olay duyulmadan önce de Milliyet gazetesinden aradıklarını söyleyen biri ulaşıp intihar olayı olduğunu, işkence iddiası olduğunu ve bilgi almak istedikleri söylediler. Olay daha hiç duyulmamıştı ama. Sonra tekrar aradım numarayı ama orası Milliyet gazetesi değildi."

Onur Yaser Can'ın 2009'da çalışmaya başladığı mimarlık ofisinde Can'ı işe alan Elif Özdemir ifadesi dinlendi. Özdemir ilk günden itibaren çok başarılı, özenli, yetenekli ve iştahlı Onur Yaser Can'ın çıplak arama işkencesine maruz bırakıldıktan sonra onun duygu durumunda gözlediği değişimi, Can'ın huzursuzluğunu, projelere karşı dikkatini yitirdiğini ve iştahını kaybettiğini anlattı.

Onur Yaser Can'ın arkadaşı tanık Cihan Pehlivan dinlendi.22 Haziran akşamı Yaser Can ile buluşan Pehlivan,  "Gözlerindeki ışık sönmüştü. Ne olduğunu sorduğumda anlatmak istemedi. İstiklal Caddesi’nde gezmeye çıktığımızda konuşmaya başladı. Bana polislerin onu çırılçıplak soyduklarını, mimar olması ile ilgili dalga geçtiklerini söyledi. Çırılçıplak soyup kıçından uyuşturucu çıkacak mı diye öksürmesini istemişler. Çok korkmuş ve rahatsız hissetmiş. Daha başka şeyler olup olmadığını sordum. Onur'un konuşacak hali yoktu. Daha sonra kağıt kalem verip yazmasını istedim. Çok kötüydü, ben daha fazla bir şey olmuş olabileceği izlenimine kapıldım. Yağmur yağdığı için başladığı yazısı yarım kaldı. O gece ben sormasam hiçbir şey anlatmamış olacaktı. Tanıdığım Onur Yaser Can tamamen farklılaşmıştı. Olayın daha da büyüyerek ailesine ve diğer herkese zarar verebileceğinden ve satıcı olarak yargılanabileceğinden çok korkuyordu." dedi.

"Bütün ailemi 12 yıldır aklımızla dalga geçen bir grup narkotik polisinin keyfi davranışları yüzünden kaybettim"

Kardeşi Sevgi Can,  "Sanıklar işlerine geldikleri şekilde beyanlarda bulunuyorlar. Ben bütün ailemi 12 yıldır aklımızla dalga geçen bir grup narkotik polisinin keyfi davranışları yüzünden kaybettim. Onbinlerce insanın takip ettiği bu dava konusunda işkenceye dair mahkemenin duyarlı olmasını rica ediyorum" Hem adli hem idari yargıda ardı ardına verilen takipsizlik kararları, onlarca savcı, emniyet müdürü, müfettişi, vali var bu işin içinde. Nedense hepsi FETÖ'den yargılandı. Bu tesadüf mü? Onur sorgulanırken bir anda sorgu odasında kamera mı bozuldu? Madem çok iyi davrandınız Onur Yaser Can'a kanıtlayın o zaman. Yok kanıtlayamıyorlar!" tepkisini gösterdi.

Can sözlerine şöyle devam ett:

"Biz evrakta sahteciliğin işkenceyi meşrulaştırmak için yapıldığını ve dolayısıyla işkencenin devamı niteliğinde olduğunu biliyoruz. Mahkemenin bu konuda daha duyarlı, daha talepkar olmasını, adaletin tecellisini hızlandırmasını talep ediyoruz."

Sanık avukatı Ayşe Ay Acar  yargılamanın artık şüpheye yer vermeksizin işkence suçlamasıyla devam etmesi gerektiğini söyledi. 

Sanık Avukatı devamla, "Sanıklar ile  sanıklara sorulan sorularla yöneltilen suçlamanın uyumsuz olması nedeniyle, sanıkların itirazlarında haklı olduklarını söyledi." diye konuştu.

H3akim, "Siz kendi müvekkiliniz yönünden savunun" diyerek sanık avukatına müdahale etti.

Sanık Avukatı Ayşe Ay Acar: "Sanık avukatı olmam bu davadaki gerçeklere göz yummamı gerektirmez. Gördüğüm şeye gözlerimi yumamam" diyerek işkenceyi tekrar vurguladı.

Duruşma savcısı da o dönem Narkotik Şube Müdürlüğü’nde görevli polislerle ilgili ‘ağırlaştırılmış işkence’ ve ‘görevi kötüye kullanma’ suçlamalarıyla yapılan şikâyetlerin dosyasının istenmesini talep etti. Mahkeme, ara kararında bu dosyanın istenmesine karar verdi. Sanıkların duruşmaya katılma zorunluluğunun devamına karar veren heyet, 'işkence' iddiasıyla ilgili suç duyurusunun hükümle birlikte değerlendirilmesine hükmetti. Bir sonraki duruşma 3 Şubat 2023 saat 14:00'te yapılacak.

(ANKA)

TIKLAYIN - Onur Yaser Can davası | Sanık polisten çıplak arama sorusuna yanıt: Burada usulsüz bir işlem yok, görevime aynı şekilde devam ediyorum

TIKLAYIN - "Maviş oğul", itinayla parçalanan bir aile ve olmayanlar

TIKLAYIN - Onur Yaser Can emniyette dövüldükten sonra intihar etti, dayanamayan annesi canına kıydı, babası adalet ararken öldü; şüpheli polislere ise 12 yıl sonra dava açıldı!

TIKLAYIN - Ailesi yok olan Ezgi Sevgi Can soruyor: Emniyette dövüldükten sonra intihar eden Onur Yaser Can, annesi ve babası neden hayatta değiller; işkenceci polisler yıllarca nasıl korundu!