T24 ve Podbee Media ortak yapımı ‘Yayınlanması Kaydıyla’ podcast serisinin yeni bölümünde Hazal Sipahi’nin konuğu yazar ve yayıncı Ömer Laçiner’di.
Türkiye solunun önemli isimlerinden Ömer Laçiner ile sosyalizm ile yollarının nasıl kesiştiğini; 12 Mart Muhtırası’na giden süreci; 70’li yıllarda yargılandığı iki davayı; ordudan atılışını; Birikim’i çıkarma fikrinin nasıl ortaya çıktığını;1980’de derginin kapatılışını; yurtdışında geçirdiği 80’li yılları; Birikim’in ilk ve ikinci yayın dönemlerini; İletişim Yayınları’nı; milliyetçiliği; 12 Eylül Anayasa Referandumu’nu; sosyalist hareketle bağlarını koparışını ve Birikim’e dair eleştirileri konuştuk.
Türkiye medyasının çeşitli kesimlerinden kişilerle meslek hayatlarındaki inişler, çıkışlar, önemli olaylar, bildiklerimiz ama özellikle de bilmediklerimize dair derinlemesine söyleşilerin yer aldığı ‘Yayınlanması Kaydıyla’, tüm podcast platformlarında:
Ömer Laçiner kimdir?
Laçiner, 1966’da Kara Harp Okulu’ndan mezun oldu. 1971’de siyasal nedenlerle ordudan atıldı, üç yıl hapis yattı.
1975’te Murat Belge, Can Yücel ve Onat Kutlar ile birlikte aylık sosyalist kültür dergisi Birikim’i çıkarmaya başladı.
12 Eylül darbesinden sonra yurtdışına çıkarak bir süre Fransa’da yaşadı. 1989’da Türkiye’ye dönerek yeniden Birikim’in yayın yönetmenliğini üstlendi.
Birikim başta olmak üzere çeşitli yayınlarda yayımlanmış yüzlerce makalesi olan Laçiner güncel olarak Birikim’in genel yayın yönetmenliğini yapıyor.