CHP İstanbul Milletvekili Oğuz Kaan Salıcı, Kültür ve Turizm Bakanı Yardımcısı Batuhan Mumcu hakkında bir sosyal medya paylaşımında bulundu. Salıcı, Mumcu'nun eşinin şirketlerini ve birçok ismi de içeren ticaret "sarmalını" anlattı.
Salıcı'nın "Bir devlet memurunun önlenemez yükselişi: Borsacılıktan medya imparatorluğuna" başlıklı paylaşımı şöyle:
"Memurumuzun ismi Batuhan Mumcu. 41 yaşında. Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı. Bakanlığın sitesindeki özgeçmişinde çalışma hayatına henüz 10 yıl önce, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nda bir devlet memuru olarak başladığını görüyoruz. Anlaşılan, on parmağında on marifet var. Kariyerine bir de, Sermaye Piyasası Kurulu’nun (SPK) önceki başkanı Ali Fuat Taşkesenlioğlu’nun kardeşi Adalet ve Kalkınma Partisi Erzurum Milletvekili Zehra Taşkesenlioğlu’yla boşanma davası nedeniyle tüm Türkiye’nin tanıdığı Ünsal Ban’ın özel kalem müdürlüğünü sığdırmış. Ankara’nın en lüks sitelerinden Angora Evleri’nde iki villa sahibi. Mumcu, “9 yıldır aynı evde ikamet ediyorum” diyor. Buradan, çalışma yaşamının daha ilk yılında villa sahibi olduğunu anlıyoruz. Allah mesut etsin, hayatını 1990 doğumlu Neslihan Karakelle Mumcu Hanımefendi ile birleştirmiş. Normalde bu bilginin hiçbir önemi olmamalıydı.
"Siyasi kimliği ve gücü olan kimse aileleri üzerinden tartışılmaz"
Çünkü siyasi kimliği ve gücü olan kimse aileleri üzerinden tartışılmaz. Ne var ki aşağıda Neslihan Hanım’ın ismini, Bakan Yardımcısı olan eşi Batuhan Mumcu’nun parasını değerlendirdiği ortaklıkları nedeniyle mecburiyetten okuyacaksınız. Villayı aldıklarında, hanımefendi 25 yaşında. Mumcu da çiçeği burnunda devlet memuru. Böyle durumlar insanın aklına Cartel’in şarkı sözlerini getiriyor. “25 yaşında 100 binlik araba, nereden geldi bu para? En iyisi sorma!” Şarkıda “sorma” diyor ama biz en iyisi soralım. Parayı takip edelim, gerçekleri bulalım. Mumcu’nun 6 Şubat Depremi’nde zarar gören vakıf mallarının onarım ihalelerini kazanacak firmaları belirlediği, bunun karşılığında ihale bedelinin %10’u kadarlık bir komisyonun, işaret ettiği yerlere aktarılmasını istediği söyleniyor. Kendisi, bu iddiaları “Deprem sonrası onarım süreçleri benim görev alanımda değil” diye yanıtlıyor. Doğru, akrabasının görev alanında. Şaka yapmıyorum. Çünkü Vakıflar Genel Müdürü Sinan Aksu, Batuhan Mumcu’nun akrabası. Buradan, üstüne vazife olmayan işlere kalkıştığını da anlıyoruz. Buna, yangından mal kaçırmak denir. Mumcu’nun işleri bunlarla sınırlı değil. Parayı takip etmeyi sürdürelim. Parayı bulan Lidyalılara kadar geri gitmeyelim. Nasıl olsa aynı isimde, “Lydia Yatırım Holding” diye bir şirket var. Bu şirketi üç kişi kurmuş: Hakan Eryılmaz, Enver Çevik ve Neslihan Mumcu.
Son durum itibarıyla şirketin %95,10’una Enver Çevik, %4,90’ına da Neslihan Mumcu ortak.
Neslihan Hanım, memurumuzun eşi, onu biliyoruz. Peki Enver Çevik kim? 2019 ve 2020 yıllarında borsada işlem yapması yasaklanan bir şahıs. Denizbank, Finansbank, İhlas ve Yeşil Yatırım gibi hisselerde küçük yatırımcıları zarara uğratan spekülasyonları tespit edilmiş.
Parayı takip etmeyi sürdürelim. Lydia Yatırım Holding’in hisselerinin %10’una ortak olduğu bir şirket var: Bulls Yatırım Holding. Bu şirketin ortaklık yapısında, Lydia’nın dışında, 20 milyon liralık sermayesiyle Neslihan Mumcu’yu görüyoruz.
Bulls Yatırım Holding’e 20 milyon liralık sermaye koyan bir başkası daha var: Kemal Akkaya.
Bir de “Bulls Yatırım Menkul Değerler” diye bir şirket var. Bu şirketin tek sahibi Kemal Akkaya.
Bu şirket, SPK’nın 3 Ekim 2024 tarihli 57/1582 sayılı kararı ile depo şartına aykırı işlemler nedeniyle 1 milyon 944 bin 578 lira idari para cezası aldı.
Şimdi “Bulls Yatırım Holding A.Ş. başka, Bulls Yatırım Menkul Değerler A.Ş. başka” diyenler, şirketlerin farklı tüzel kişilikler olduğunu ileri sürenler olabilir. Bunu ileri sürenler; Enver Çevik, Neslihan Mumcu ve Kemal Akkaya şeytan üçgenini her şirkette görmemizin tesadüf olduğuna inanmamızı beklemekle vakit kaybetmesinler. Çünkü bu üçlünün iç içe geçtiği bir ortaklık daha var: Bulls Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı. Yönetim Kurulu Başkanı, Adalet ve Kalkınma Partisi İstanbul İl Yönetim Kurulu üyesi Cemal Sarıhan. Anadolu Ajansı, 14 Haziran 2022’de “Borsa İstanbul'da gong Bulls GSYO ve RePG Enerji için çaldı” başlığıyla bir
haber servis ediyor.
Serpil Yılmaz'ın haberinin yayından kaldırılması
Anadolu Ajansı’nın haberinden tam iki ay sonra Sözcü’den Serpil Yılmaz İstanbul’da bir soruşturma başlatıldığını kaleme aldı. Habere göre; iş insanlarına şantaj operasyonunda adı geçen Akkaya’nın, borsada hisse manipülasyonu yapan bir “şebekenin” üyesi olduğu iddia ediliyordu. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı bir soruşturma yürütüyordu. Soruşturulan isimler arasında Batuhan Mumcu’nun eşi Neslihan Mumcu ve “ünlü borsa spekülatörü” Enver Çevik de vardı. Habere göre, Petrokent Turizm hisselerinin değeri önce 20 liradan 870 liraya çıkartılmış, ardından da 140 liraya kadar gerilemesi sağlanmıştı. Böylelikle çok sayıda küçük yatırımcı zarar ederken, manipülatörler büyük bir vurgun yapmıştı. Petrokent Turizm A.Ş. hisse fiyatlarının manipüle edilerek, halkın birikimlerinin bir çırpıda buharlaştırıldığı üzerinde duruluyordu. Serpil Yılmaz’ın haberi, ne hikmetse, yayından kaldırıldı.
"MİLPA"
Öyleyse daha fazla aramakla uğraşmayalım ve para takibine devam edelim. 1980’li yıllarda çocuklara lego setleri kazandırmış bir kuruluş vardı: Milliyet Pazarlama, kısa adıyla Milpa. Borsada işlem gören adıyla, Mipaz. Doğan Holding, hisselerinin %83’üne sahip olduğu Milpa’yı 55 milyon dolara Re-Pie’a sattı.
Binali Yıldırım detayı
Kamuoyunu Aydınlatma Platformu (KAP) verilerine göre Türkiye’de toplam 143 gayrimenkul fonunu yöneten 26 şirket bulunuyor. Bu bilgilere göre Re-Pie Portföy Yönetimi Anonim Şirketi bu şirketler arasında yönettiği 25 gayrimenkul yatırım fonu ile zirvede. Ayrıca gayrimenkul, girişim sermayesi, menkul kıymetler ve emeklilik olmak üzere 85 adet fonu bulunuyor. Re-Pie, Doğan Holding’in bünyesinde bulunan Doğan Burda Dergi Grubu’nu satın aldı. 59 dergi, 21 web sitesi, 20 adet de tablet ve mobil uygulamaya sahip. Gazeteci Bahadır Özgür Re-Pie’ın ortaklarının 2014 yerel seçimlerinde Adalet ve Kalkınma Partisi’nin İzmir adayı Binali Yıldırım’ın projelerini hazırlayan ekip olduğunu hatırlatıyor.
Batuhan Mumcu, Binali Bey’in hemşehrisi. Oğlu olacak yaşta. Karadağ’ın kumarhaneleri henüz ünlenmemişken, Singapur’da rulet oynarken çekilen görüntülerinden anımsayacağınız Erkam Yıldırım’dan iki yaş küçük… Re-Pie, Milpa’yı 55 milyon dolara aldıktan iki ay sonra elden çıkarma ihtiyacı duymuş. Bir satan varsa, bir de alan vardır. Alan kimdi? Enver Çevik, Kemal Akkaya, Neslihan Mumcu…
Peki iki ay önce 55 milyon dolara satılan Milpa’yı kaç paraya almışlardı? 220 milyon dolara.
"BinBin’in yetkililerinden Üsame Erdoğan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yeğeni"
Nakdi bir ödeme yapılmadı. Devir işlemi, devralanların Re Pie’da sahip olduğu fonlarına karşılık tamamlandı. Milpa, iki ay içinde, birdenbire dört kat değerlenmişti. Medya işleri sadece Doğan Holding’den alınanlarla mı sınırlıydı? Hayır. Dünya Gazetesi bu yılın başında Umut Güner’e satıldı.
Umut Güner küçük ortak. Büyük ortak Bulls Yatırım Holding. Yani Kemal Akkaya ve Neslihan Mumcu. Kemal Akkaya ve Neslihan Mumcu’nun Güner’le başka ortaklıkları da var. Peki dikkat çeken ortaklık ilişkisi sadece Güner’le mi? Hayır. Yürürken kaldırımlarda gördüğünüz scooterlardan BinBin’in halka arzını da Kemal Akkaya ve Neslihan Mumcu’nun ortaklığındaki Bulls Yatırım Holding gerçekleştirdi.
BinBin’in yetkililerinden Üsame Erdoğan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yeğeni. Bir diğer yetkili ise Mustafa Saim Birpınar.
"Çamurlu elleriyle üstünü başını kendisi kirleten bir bürokrat"
Bir dönem Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı, hâlen Emlak Katılım Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Emin Birpınar’ın oğlu. Birpınar, müzakere kabiliyetiyle biliniyor olmalı ki İklim Değişikliği Başmüzakerecimiz bile olmuş. Buradaki müzakerelerden edindiği arabuluculuk becerisini iklim krizi dışında başka hangi “krizlerde” kullandığını da başka sefere saklayalım. Batuhan Mumcu’ya geri dönelim. Batuhan Mumcu, konuşulmasından hoşlanmadığı iddiaları Plan ve Bütçe Komisyonu’nda yüzüne karşı
açıkladığımda bana yanıt vermişti. Sorularıma cevap vermesini beklemiyordum. Beni şaşırtmadı. “Benzer iftiraları daha önce yurt dışındaki ve yurt içindeki kripto fetöcüler de atmıştı. Bakın çamur at izi kalsıncılar için çok sevdiğim bir söz var: Hodri meydan!” deyiverdi. Oysa ben ona çamur atmamıştım. Batuhan Mumcu, çamurlu elleriyle üstünü başını kendisi kirleten bir bürokrattı sadece.
Bürokrasideki çürümeyi gözler önüne seriyordu. Borsa spekülatörlüğünü ve medya imparatorluğunu gizlemek için ismimi Fethullahçılarla aynı metinde anma gafletine düştü. Ne de olsa Fethullahçılık suçlaması kaçacağı son sığınaktı.
"Batuhan Mumcu bu kadar parayı nasıl kazandı?"
Oysa asıl soru, siyasi gücü olan bir bakan yardımcısının, eşi aracılığıyla borsada yönettiği milyarlarca liralık portföyün büyüklüğüydü. Sorular açık… Batuhan Mumcu bunca parayı nasıl kazandı? İş dünyasında spekülasyonla ün yapan insanlarla ortaklık kurmaktan neden hiç çekinmedi? Borsayla yatıp borsayla kalkacaktıysa, siyasette ne aradı? Siyaset ve yargı üzerinden ilişkiler geliştirerek kendisine kalkan mı sağladı? Batuhan Mumcu aslında bir kod adıdır. Çürümüş ve yozlaşmış Adalet ve Kalkınma Partisi devrinin yansımasıdır. Batuhan Mumcu’dan çok vardır."