Bilim / Teknoloji

NASA'dan Güneş'e en yakın ziyaret: İlk sinyal alındı!

Bilim insanları, materyalin nasıl milyonlarca dereceye ısıtıldığını ölçmeyi umuyorlar

30 Aralık 2024 19:35

NASA, Güneş'e en yakın mesafeden geçen Parker Güneş Sondası'nın bu tarihi uçuşunu başarıyla tamamladığını açıkladı. 24 Aralık'ta Güneş yüzeyine 6,1 milyon kilometre yaklaşan araç, 980 santigrat sıcaklığa ve saatte 690 bin km hıza dayanarak misyonunu sağ salim bitirdi. NASA, "Parker'dan sinyal aldık, araç güvende ve normal çalışıyor." diyerek heyecanını paylaştı.

İlk sinyal alındı

NTV'nin haberine göre; Noel arifesinde gerçekleşen bu yakın geçiş, rekor kıran üç yakın geçişten ilkiydi. Diğer ikisinin 22 Mart 2025 ve 19 Haziran 2025 tarihlerinde gerçekleşmesi ve probun Güneş’e benzer şekilde yakın bir mesafeden geçmesi bekleniyor. NASA,"Parker Güneş Sondası evine haber gönderdi! 24 Aralık’ta Güneş yüzeyine yalnızca 6,1 milyon km mesafeden geçti tarihteki en yakın Güneş uçuşu ve Parker Solar Probe'un güvenli olduğunu doğrulayan sinyal tonunu aldık." dedi.

Keşfedilmemiş bölgeden veri getirecek

Johns Hopkins Uygulamalı Fizik Laboratuvarı'ndan (APL) Parker Güneş Sondası'nın görev operasyonları müdürü Nick Pinkine, "Hiçbir insan yapımı nesne bir yıldızın bu kadar yakınına geçmedi, bu yüzden Parker gerçekten keşfedilmemiş bir bölgeden veri getirecek." dedi.

Bilimsel keşifler bekleniyor

Rekor kırmanın ötesinde, bilim insanları bu görev sayesinde materyalin nasıl milyonlarca dereceye ısıtıldığını ölçmeyi, güneş rüzgarının nereden geldiğini bulmayı ve enerjik parçacıkların ışık hızına yakın bir hıza nasıl ulaştığını öğrenmeyi umuyorlar.

NASA tarihe geçti

NASA, Güneş’e şimdiye kadarki en yakın yaklaşımıyla tarihe geçti. ABD uzay ajansı, Güneş'un bu yakın temastan sağ çıktığını ve "normal şekilde çalıştığını" doğruladı. 24 Aralık’taki geçiş sırasında Parker, 980 santigrat dereceye varan sıcaklıklara dayanırken saatte 690 bin km hızla hareket etti. Bu aşırı koşullara rağmen, sondanın ısı kalkanı cihazlarını etkili bir şekilde korudu.

Parker Güneş Sondası'nın misyonu, Güneş'in korona tabakasını inceleyerek bilim dünyasını aydınlatmak. Uzay aracını 2025’te iki rekor uçuş daha bekliyor. 

TIKLAYIN- NASA, Güneş'e en yakın noktaya ulaşarak neyi hedefliyor?