Çevre

Naci Görür'den Ege depremleri açıklaması: Büyük kırılmayla sonuçlanırsa tsunami de olur, kıyılarda yıkıma da neden olur

04 Şubat 2025 17:21

Yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, Ege Denizi çevresinde art arda meydana gelen depremlere ilişkin “Bu bölgede çok sayıda deprem oluyor. Bugüne kadar belki 500’e yakın deprem oldu. Sonucu ne olur, henüz bilmiyoruz. Eğer büyük bir kırılmayla sonuçlanırsa o zaman Türkiye’nin sınırları bundan etkilenir. Türkiye’nin sınırları deyince Aydın’dan Muğla’ya olan kıyı kesimini kastediyorum. Burada tsunami de olur. Belirli ölçüde çürük olan, iyi olmayan yapılarda yıkıma da neden olur” dedi.

Ege Denizi çevresinde 2 gündür büyüklüğü 4’ten fazla peş peşe çok sayıda deprem meydana geldi. Bu depremler hâlen sürerken yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, ANKA Haber Ajansı’na konuştu. “Daha ne kadar devam edecek, onu bilmiyorum. Bir deprem fırtınası şeklinde oluyor ama Yunan hükümeti, çok ciddi olarak -aferin diyorum onlara- halkına önem veren, insanların can güvenliğine önem veren bir tavırla hemen el koydular, gerekli tedbirleri aldılar ve alıyorlar." diyen Görür şunları söyledi:

"Daha ortada büyük deprem yok. Olup olmayacağı da belli değil ama önlem alınıyor. Asıl bizim özlediğimiz, sevdiğimiz, benimsediğimiz bir tutum. Bu deprem genelde şundan dolayı oluyor. Mekanizması şu. Depremler, levha hareketleri sonucu olur. Levha sınırlarında ve levha içlerinde depremler olur.

Levhalar hareket ettikçe onların sınırlarında ve içlerinde deprem olur. Mesela Kuzey Anadolu fayı, bir levha sınırıdır. Avrasya ile Anadolu levhasının sınırıdır. Kuzey Anadolu fayı boyunca devamlı deprem olur. Mesela 50-60 bin kişiyi öldüren Doğu Anadolu fayı bir levha sınırıdır. Arap levhasıyla Anadolu ve Afrika levhasının sınırıdır. O sınırda bir hareket oldu. 50-60 bin kişi öldü. Şimdi bu depremlerin nedeni de Afrika levhası.

Helen Kıbrıs dalma batma zonunda Anadolu levhasının altına dalıyor. Anadolu levhası da kuzey-güney geriliyor bu hareketin sonucu. Orada normal faylar oluyor, harekete geçiyor ve bu depremler oluyor. Bazı bilim adamları, bazı arkadaşlar ‘Bu volkanik faaliyettir’ diyor. Yani olabilir de ama büyük bir ihtimalle bunun volkanizmayla bir ilgisi yok. Nitekim Yunan meslektaşlarımızla bizim ilişkilerimiz sonucu öğrendiğimiz pek volkanik faaliyete benzemiyor.”

“Yunanistan gibi önlem almak lazım”

Bugün deprem olan yerlerin çok komplike olduğuna dikkat çeken Görür, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu bölgede çok sayıda deprem oluyor. Bugüne kadar belki 500’e yakın deprem oldu. Sonucu ne olur, henüz bilmiyoruz. Eğer büyük bir kırılmayla sonuçlanırsa o zaman Türkiye’nin sınırları bundan etkilenir. Türkiye’nin sınırları deyince Aydın’dan Muğla’ya olan kıyı kesimini kastediyorum. Burada tsunami de olur. Belirli ölçüde çürük olan, iyi olmayan yapılarda yıkıma da neden olur. Sonuçlanmadığı takdirde herhangi bir tehlike beklemiyoruz. Yine bizim güney kıyılarımızda olan yerel yönetimlerin ve merkez yönetimin biraz daha dikkatli, daha olayları inceler hâlde olmasında yarar var. Aynen Yunanistan’ın çok daha ciddi önlemler aldığı gibi. Bu şekilde bu ne kadar sürer bilemiyoruz ama belli bir zaman sonra bu deprem fırtınaları, bazen 1-2 aya kadar sürdüğü de var ama bu azalıp yok olacaktır. Umarım büyük bir depremle sonuçlanmaz.” (ANKA)


Yakın bir gelecekte organları yazıcılarda 'basabileceğiz' – Doku mühendisi Ece Öztürk anlatıyor


 

Günün öne çıkan haberleri

TIKLAYIN | 'Ünlülerin tefecisi'ne şafak operasyonu: 7,5 milyon liralık senette imzası bulunan Seda Sayan da ifade verdi

TIKLAYIN | TSK'dan ihraç edilen teğmenlerin tazminatını CHP milletvekilleri maaşından ödeyecek

TIKLAYIN | Abdullah Öcalan'a "Sayın" diye hitap eden MHP'li başkan, istifa etti

TIKLAYIN | Son seçim anketinden çarpıcı sonuç: Muhalefetin cumhurbaşkanı adayı kim olmalı?

TIKLAYIN | Fitch, Türkiye için enflasyon tahminini açıkladı: Yıl sonunda yüzde 23'e, 2026 sonunda yüzde 18'e düşmesini bekliyoruz

TIKLAYIN | İmamoğlu'ndan Mansur Yavaş'ın "Aday için erken" sözlerine: En doğru yolu beraber buluruz

TIKLAYIN | Bakırhan'dan "Öcalan'ın çağrısında silah bırakma olacak mı" sorusuna yanıt: Benzer şeyler olma ihtimali çok yüksek