Politika

MİT Başkanı Kalın, Milli İstihbarat Akademisi'nin ilk dersini verdi: Türkiye'de nitelikli ve dünya ile etkileşime açık bir istihbarat topluluğu oluşturulacak

16 Eylül 2024 19:48

10 Ocak 2024 tarihinde açılışı duyurulan Milli İstihbarat Akademisi, bugün MİT Başkanı İbrahim Kalın'ın katılımı ile eğitim hayatına başladı. Akademi'nin ilk dersini veren Kalın, "Milli İstihbarat Akademisi; istihbarat, güvenlik ve strateji alanlarında lisansüstü eğitim ve bilimsel araştırma faaliyetleri yürüterek Türkiye'de istihbarat alanının bir bilim dalı olarak yerleştirilmesi ve geliştirilmesine katkı sunmayı hedeflemektedir. İstihbarat çalışmalarında teori ve pratiği bir araya getirecek çalışmalar, Türkiye'nin ihtiyaç duyduğu alanlarda saha uzmanlarını yetiştirecek ve yeni çalışma alanlarının önünü açacaktır" ifadelerini kullandı.

"Raporlama için analistler yetiştirilecek"

İbrahim Kalın, Akademi'nin uluslararası öğrencilere de açık olduğunu, çok boyutlu ve çok eksenli bir dünya tasavvurunun giderek güç kazandığını söyledi. Kalın ayrıca Türkiye'yi ve bölgeyi bu yeni dünyaya hazırlayacak bilgi setini merkeze alacak olan Akademi'nin, aynı zamanda kamu kurumlarına da belli uzmanlık alanlarında eğitim imkanı sunacağını da dile getirdi.

MİT Başkanı Kalın, yeni teknolojilerle hızlı biçimde değişen istihbarat ve güvenlik ekosisteminin anlamlandırılması ile yapay zeka ve veri analitiği, siber güvenlik ile kriptoloji, uydu ve uzay teknolojileri alanında öncü programlar yürütülerek, raporlama için analistler yetiştirileceğinin altını çizdi.

"Yeni imkan ve kabiliyetlere katkı sunacak"

Türkiye'nin uluslararası ilişkiler, siyaset ve strateji alanlarında birçok çalışanı bulunmasına rağmen doğrudan istihbarat alanında çalışan sayısının azlığına dikkati çeken Kalın, Milli İstihbarat Akademisi tarafından yapılacak çalışmalar sayesinde bu alandaki eksikliğin kapatılacağını bildirdi.

Akademi'nin istihbarat alanında dünya çapındaki gelişmeleri yakından takip ederek, dünyadaki gelişmeler karşısında değişim ve dönüşümlere yol gösterecek bir stratejik anlayışın kökleşmesini sağlayacağını belirten Kalın, Türkiye'de nitelikli ve dünya ile etkileşime açık bir istihbarat topluluğu oluşturulacağını söyledi.

Akademide yapılacak çalışmalara değinen Kalın, "Türkiye ekseni' doğrultusunda yapılacak çalışmalar; akademimizin ve ülkemizin istihbarat ve güvenlik alanında yeni imkan ve kabiliyetler edinmesine katkı sunacaktır" dedi.  (DHA)

Annesi ve babası Can Atalay'ın "suçlarını" anlatıyor