Medya

Turkuaz Medya'nın başvurusu üzerine Medyaradar'a erişim engeli getirildi

31 Temmuz 2024 12:17

T24 Haber Merkezi

Medyaradar.com internet sitesine Turkuaz Medya’nın başvurusu üzerine erişim engeli getirildi. Kararın gerekçesinin, “Ekran Kedisi” adlı köşede 19 Temmuz'da yayımlanan yazının “Turkuvaz Medya'nın içi boşaldı!” ara başlıklı bölüm olduğu öğrenildi. Ancak T24’ün Medyaradar yönetiminden edindiği bilgiye göre, karara 23 Haziran'da yayımlanan "Turkuvaz Medya'nın Youtube kanalları çalındı" haberine getirilen erişim engeline dayanak gösterildi. Medyaradar sitesi söz konusu haberi 27 Haziran'da erişimden kaldırmasına rağmen, sitenin tamamına erişim engellenmesi kararı alındı.

Söz konusu yazı için istenen “içerik kaldırma” kararı ise sitenin ve yöneticilerin eline ulaşmadı. Turkuaz Medya’nın Sulha Ceza Hakimliği'ne başvurarak sitenin tamamı için istediği erişim engeli talebi bir gün içinde çıktı. Meydaradar.com'un erişimin engeline ilişkin itiraz sonucunda ise hakimliğin, hangi içeriğe engel getirildiğini belirtmediği öğrenildi.

İstanbul 3. Sulh Ceza Mahkemesi tarafından alınan 30 Temmuz 2024 tarihli ve 2024/6987 sayılı kararına göre Medyaradar sitesine erişim engellendi. Sadece yurt dışı ip adresinden ve Twitter uzerinden gelenler Medyaradar sitesindeki haberleri okuyabiliyor. VPN uygulamalarını kullanarak ve X (Twitter) üzerinden giriş yapabiliyor.

Medyaradar avukatlarının erişim engeli kararının ayrıntılarına ulaştıktan sonra gerekli hukuki işlemleri hızla yapması ve sitenin tekrar yayına başlaması bekleniyor.

Medyaradar'dan erişim engeline ilişkin açıklama: Yargısız infaz ve basına sansürdür; hukuka aykırı bir karardır

T24'ün ulaştığı bilgiye göre, "Ekran Kedisi" adlı köşede, "Turkuaz Medya grubundan maaşların yetersizliği dolayısıyla ayrılmalarının yaşandığı" iddiasının aktarıldığı yazı için içerik kaldırma kararı alındı. Ancak söz konusu karar ne Medyaradar'ın ne yöneticilerinin ne de servis sağlayıcılarına iletilmedi. Kararın tebliğ edilmemesi üzerine kaldırılmayan içerik için Turkuaz Medya, bu kez sitenin kapatılmasına yönelik Sulh Ceza Hakimliği'ne başvuruda bulundu. Dün yapılan başvuruda bugün Medyaradar için kapatma kararı verildi. 

Medyaradar kaynakları, "Dün başvuruluyor ve karar hemen alınıyor. Kapatma kararı da henüz gelmedi bize. Avukatımız sabah elden aldı kararı ama hâkim yok adli tatilde. Biraz sürünmecede kalıyor süreç7. maddede haberin kaldırılması halinde hüküm geçersiz kalıyor. Haberi kaldırdık, bunun bilgisini Erişim Sağlayıcılar Birliği’ne mail attık, bekliyoruz" dedi.

Medyaradar yönetimine göre, sitenin tamamına erişim engelleme kararına gerekçe olarak ise 23 Haziran'da yayımlanan "Turkuvaz Medya'nın Youtube kanalları çalındı" haberine getirilen erişim engeline gerekçe gösterildi. Ancak site ilgili kararı 27 Haziran'da uygulayarak haberi erişeme engelledi. "Ekran Kedisi" adlı köşede 19 Temmuz'da yayımlanan yazının ardından siteye getirilen erişim engeline ise diğer haber üzerindeki kararın gerekçe gösterildiğini bildiren yönetim, şunları söyledi:

"Turkuvaz Medya Grubu'nun erişim engelleme kararı aldırdığı haber 23 Haziran'da girdiğimiz 'Turkuvaz Medya'nın Youtube kanalları çalındı' haberi. Erişim engelleme kararı geliyor ve biz 27 Haziran'da erişim engellemeyi uyguluyoruz. Ancak ne zaman ki 'Turkuvaz Medya boşalıyor' şeklinde Ekran Kedisi bir yazı kaleme alıyor. Erişim engelleme uygulanan haberi gerekçe göstererek (erişim engelleme uygulandığı halde) sitenin tamamına erişim engelleme kararı aldırtılıyor."

ESB'nin itiraza verdiği yanıt: Hakimlik içeriğin ne olduğu belirtilmemiş

Medyaradar'ın Erişim Sağlayıcıları Birliği'ne (ESB) yaptığı itiraza ise şu yanıt verildi:

"İstanbul 3. Sulh Ceza Hakimliği'nin 30.07.2024 tarih ve 2024/6987 D. İş sayılı Kararı'nda "erişimin engellenmesine konu içeriğin" ne olduğu belirtilmemiştir. Kararda "... bu anlamda Sulh Ceza Hakimliğince verilen kararın uygulanmadığı, başvuran hakkında kişilik haklarının ihlali niteliğinde devam eden haber içeriklerinin de yer aldığı anlaşılmakla ..." denilmek suretiyle belirli bir içerikten de bahsedilmemiştir. Söz konusu karar internet sitesindeki tüm yayına yönelik olarak verilmiş bir erişimin engellenmesi kararı olduğundan, Birliğimizce hangi içeriğin yayından çıkarılması durumunda kararın hükümsüz kalacağının tespit edilmesi ise mümkün değildir. Bu hususta yetkili mercii ilgili Sulh Ceza Hakimliği'dir."