Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) 28. dönemin ikinci yasama yılına bugün, İçişleri Bakanlığı kapısı önündeki canlı bomba terör eyleminin gölgesinde başladı.
Meclis açılışı, gerçekleştirilen terör eylemi dolayısıyla geniş güvenlik önlemleri altında gerçekleştirildi.
Meclis'in yeni yasama yılının başlaması nedeniyle TBMM Atatürk Anıtı'nda tören düzenlendi. Törene, TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, AKP Grup Başkanı Abdullah Güler, CHP Grup Başkanı Özgür Özel, İYİ Parti Grup Başkanı Koray Aydın, grup başkan vekilleri ve milletvekilleri katıldı. Saygı duruşu bulunulup, İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından, Meclis Başkanı Kurtulmuş, anıta çelenk bıraktı.
Törenin ardından, Genel Kurul oturumu öncesi Meclis'e gelen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Meclis Başkanvekili Celal Adan ve TBMM Genel Sekreteri Talip Uzun tarafından karşılandı.
Millet İttifakı ortaklarından DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal ve İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener oturuma katılmazken; Meclis’te Saadet Partisi ile ortak grupta milletvekilleri olan Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, oturumu eski Meclis başkanları Bülent Arınç, İsmet Yılmaz, Cemil Çiçek, Binali Yıldırım ve Mustafa Şentop’un bulunduğu locadan izledi. Tutuklu milletvekili Can Atalay için Ankara’ya yürüyüş başlatan Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı Erkan Baş ise oturumda yer almadı.
Meclis Başkanı Kurtulmuş: Türkiye asla ve asla terörün gündemine teslim olmayacaktır
Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş açılış konuşmasında, "Bu terör saldırıları Sadece o saldırıyı yapan birkaç kişiden ya da bu saldırının arkasında görünür ya da görünmez örgütlerden ibaret değildir. Terör saldırılarının arkasında onlara silah desteği veren lojistik destek veren siyasi destek veren birtakım güçlerin olduğunu gayet iyi biliyoruz. Bizim terörle mücadelemiz sadece son terörist kalmayıncaya kadar değil bunu çok daha ötesinde terörün arkasındaki bütün nedenler ve destekler ortadan kaldırılıncaya kadar devam edecektir" ifadelerini kullandı. Kurtulmuş, "Türkiye asla ve asla terörün gündemine teslim olmayacaktır" diye konuştu.
Yeni anaysa vurgusu yapan Kurtulmuş, "TBMM bir darbe yasası olan 1982 anayasasından kurtulmak mecburiyetindedir. Bunun için önyargısız doğru zeminlerde tartışarak her birimiz kendi fikrimizi sepetlerimizdeki pamukları ortaya koyarak yeni bir anayasa ile cumhuriyetimizin ikinci asrının taçlanması için olağanüstü gayret sarf edeceğiz" ifadelerini kullandı.
Erdoğan’dan Meclis açılışında önemli mesajlar: Bombalı terör saldırısı, yeni anayasa, AİHM kararı, AB’ye üyelik, Altın Portakal Film Festivali!
Kurtulmuş'un konuşmasının ardından Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan salona girdi. İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Erdoğan açıklamalarda bulundu. Erdoğan, Meclis'in yeni açılış yılında yaptığı konuşmada önemli açıklamalarda bulundu. Bugün gerçekleştirilen bombalı terör saldırısı için, "terörün son çırpınışları" diyen Erdoğan, yeni anayasa için de tüm siyasi partilere "uzlaşmaya açığız" mesajı verdi.
"Bu ülkede bir daha asla FETÖ yeniden dirilemeyeceği gibi benzer örgütlerin de yeni ihanetler sergileyebilmesi mümkün değildir" diyen Erdoğan, "Kanun Hükmü" filmi dolayısıyla Altın Portakal Film Festivali'nden çekilen kültür ve Turizm Bakanlığı'na destek çıktı; "Operasyonlarımız neticesinde adeta can çekişen terör örgütlerine siyasi hesaplarla moral aşılamanın vebali çok ağır olacaktır. Özellikle sanat öne sürülerek milli iradeye kast edenlerin propagandasının yapılmasını kabul edemeyiz. Kültür sanat gibi insanı yücelten ortak değerlerin insanlık ve demokrasi düşmanların istismar alanı haline dönüşmesine sorumluluk makamında olan bizlerin karşı çıkması hayati öneme sahiptir" dedi.
"Biz demokrasi adalet ve özgürlükler noktasında kopenhag kriterlerini gerekirse ankara kriterleri yapar yine yolumuza devam ederiz" diyen Erdoğan, avrupa Birliği'ne de tepki gösterdi. Erdoğan, "Sabırla bugünlere getirdiğimiz tam üyelik sürecimizde yeni dayatmalara yem, şartlara tahammülümüzün kalmadığını burada tekrar ifade etmek istiyorum" sözlerini kaydetti.
Erdoğan'ın hedefinde ayrıca Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi vardı. Erdoğan, "Avrupa Konseyi’nin bir kurumu olan AİHM’nin verdiği son kararlar adeta bardağı taşıran damla olmuştur. Bu karardan cesaret alan terör örgütü mensupları ve yandaşları beyhude yere heveslenmesinler mahşeri vicdanda zaten mahkum olan FETÖ’cü alçaklara bu karardan ekmek çıkmaz. bir kez ihanet eden unutmayın her zaman ihanet eder. Milletimiz bir kere ısırıldığı delikten ikinci kez ısırılmayacak kadar feraset sahibidir. Bizim de terör örgütleriyle aynı hizada sıralanan kurumların kararlarına ne saygı duymamız ne de onların dediklerine kulak asmamız mümkün değildir" diye konuştu.