T24 Haber Merkezi
TBMM Başkanvekili Bekir Bozdağ başkanlığında toplanan Genel Kurul'da DEM Parti Mersin Milletvekili Ali Bozan, yaptığı konuşmada "AKP TÜİK eliyle her ay işçinin, memurun, emeklinin cebinden düzenli bir şekilde düzenli bir şekilde çalıyor ama bu cebinden maaşı çalınan işçinin, emekçinin, emeklinin sesi maalesef duyulmuyor. Ben de buradan o cebinden ücreti, maaşı çalınan yurttaşlar adına bağırmak istiyorum: Hırsız var! Hırsız var! Hırsız var! AKP hırsızlık yapıyor, AKP hırsızlık yapıyor, AKP hırsızlık yapıyor" dedi.
Bozan'ın sözleri üzerine AKP sıraları ile DEM Parti sıraları arasında tartışma çıktı. AKP’li milletvekilleri Bozan’ın sözlerine önce “Aynaya bak, terbiyesiz, ahlaksız” diye yanıt verdi. Bozan ise “Terbiyesiz de sizsiniz, ahlaksız da. Bir defa çıkın buraya, ben ‘hırsızsınız’ diyorum, deyin ki ‘biz hırsız değiliz’. Kendinizi ifade etmekten acizsiniz. O yüzden ağzınız pislik kokuyor o yüzden” dedi.
Bozdağ oturuma ara verdiğinden AKP’liler kürsüyü yürüdü. Sözcü'den Veli Toprak'ın aktardığına göre, CHP’li vekillerin korumak istediği Bozan’ı AKP Bilecik Milletvekili Halil Eldemir ceketinden tutup çevirerek yere fırlattı. Yere düşen Bozan’ı bazı vekillerin tekme attığı görüldü. CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ve CHP’li vekiller, Bozan’ı kalabalığın içinden çıkarak DEM sıralarına doğru gitmesini sağladı.
Bu sırada Meclis Ulaştırma Komisyon Başkanı olan Ulaştırma eski Bakanı Adil Karaismailoğlu, Ali Bozan’a doğru yürüyerek önce tokat attı, sonra yumruk atara vurmaya başladı. Bozan karşılık vermeye çalıştı ancak başarılı olamadı. Karaismailoğlu, bu defa tekme ile Bozan’a vurdu. Bozan, kulise doğru giderken AKP’lilerin peşinden koştu. Arbede burada da devam etti. AKP Kırklareli Milletvekili Ahmet Gökhan Sarıçam ile CHP’li vekiller arasında da “Yerine geç, el kol hareketi yapma” tartışması yaşandı.
TBMM Genel Kurulu, yaklaşık 1 saatlik aranın ardından yeniden toplandı.
DEM Parti Ağrı Milletvekili Sırrı Sakık ise yaşanan şiddet olaylarını eleştirirken, DEM Parti'ye yönelik yapılan küfürlerin "talimatla" tutanaklara geçirilmeyerek çifte standart uygulandığını savundu. Sakık’ın “Sizin grubunuzdan bir kadın arkadaş çıkıp grubumuza aynen kullandığı cümle şu, 'o... ç...ları" demesi tartışmalara neden oldu. Sakık’a uyarma cezası verildi.
Genel Kurul’da bugün “Vergi Kanunları ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” görüşüldü.
TBMM Başkanvekili Bekir Bozdağ gündeme geçmeden önce milletvekillerine gündem dışı söz verdi. DEM Parti Ağrı Milletvekili Sırrı Sakık, "Ağrı'da yaşanan sorunlar"; CHP Gaziantep Milletvekili Melih Meriç "Gaziantep'in sorunları" ve AKP Şanlıurfa Milletvekili Asuman Cevahir Yazmacı "Şanlıurfa'da geleneksel el sanatlarından ehram dokumacılığının yaygınlaştırılması ve kadınların iş gücüne katılımları" hakkında konuştu.
CHP'li Uzun: Bu ülkenin sırtındaki yük emekliler değil, AKP iktidarının ta kendisidir
CHP Muğla Milletvekili Cumhur Uzun, yaptığı konuşmada iktidar milletvekillerine "Emekli, yıllarca yaşamın tüm zorluklarına rağmen ülkesi ve milleti için durmaksızın çalışmış, gençliğini, enerjisini bu ülke için harcayıp tüketmiş, şimdi ise kalan ömründe sizden huzur içinde yaşayacağı bir ülke yönetmenizi, ihtiyaçlarını giderebildiği, torunlarını sevip okşayabildiği, onları mutlu edebildiği bir yaşam bekleyen kişidir" dedi.
Konuşmasında AKP iktidarının emeklileri yoksulluğa mahkum ettiğini dile getiren Uzun, "Siz ise bu kişileri, 22 yıllık iktidarınızın sonunda, açlığa, yoksulluğa ve hatta sefalete mahkûm ettiniz. Yaşama sevinçlerini yok ettiniz" dedi. Uzun, "Yandaşınıza, garantili ihalecilerinize, koruyup kolladığınız bir avuç insana aktardığınız kaynağı kesin. Emeklimize dönün yüzünüzü, verin emeklimizin hakkını. Emeklilerimiz, sizin dediğiniz gibi; Bu ülkenin üzerine yük, iktidarın sırtında küfe ve görmezden geleceğiniz insanlar değillerdir. Bu ülkenin üzerine yük, sırtında bir küfe arıyorsanız, o da sizin iktidarınızın ta kendisidir" diye konuştu.
TBMM Başkanvekili Bekir Bozdağ
DEM Partili Sakık: Ağrı’nın asıl sorunu halkın iradesinin yok sayılmasıdır
DEM Parti Ağrı Milletvekili Sırrı Sakık, Türkiye'nin en yoksul illerinden birinin Ağrı olduğunu, ilin sürekli göç verdiğini söyledi. Hükümetin 22 yıldır Ağrı'da vaat ettiği hizmetleri yerine getirmediğini söyleyen Sakık, "Hastalıkta, özellikle kanser vakalarında Ağrılılar büyük sıkıntı yaşıyor. Ağrı'nın asıl ve önemli sorunlarından biri de yöneticilerdir. Halkın iradesinin yok sayılmasıdır" ifadelerini kullandı.
DEM Parti Ağrı Milletvekili Sırrı Sakık
CHP’li Meriç: Bilirkişi raporları birbirinden farklı
CHP Gaziantep Milletvekili Melih Meriç, Gaziantep'in Nizip ilçesinde 6 Şubat depreminde yıkılan bir binada 51 vatandaşın hayatını kaybettiğini anımsattı. Depremden sonra iki farklı üniversiteden yıkılan binaya ilişkin rapor hazırlandığını aktaran Meriç, bilirkişi raporlarının birbirinden farklı olduğunu ve sorunun çözülmesi gerektiğini dile getirdi.
Meriç, Nizip ilçesindeki çayda, organize sanayi atıkları sebebiyle koku ve biyolojik sıkıntılar meydana geldiğini belirterek, laboratuvar numunelerinin durumun insan sağlığı açısından tehdit oluşturduğu sonucunu ortaya koyduğunu söyledi.
CHP Gaziantep Milletvekili Melih Meriç
AKP Şanlıurfa Milletvekili Asuman Cevahir Yazmacı da Şanlıurfa'da kadınları ve kültürel değerleri ön planda tutan önemli bir projeyi başlattıklarını anlatarak, "Binlerce yıllık medeniyet birikimine sahip zengin kültürel dokusu, tarihin merkezi şanlı şehrimizde unutulmaya yüz tutan ehram dokuma sanatı yıllar sonra yeniden hayat bulacak" dedi.
İYİ Parti Grup önerisi görüşülürken DEM Grubu adına konuşma yapan Mersin Milletvekili Ali Bozan, şu konuşmayı yaptı:
“Önergenin konusu vergi, Meclis’in gündemi vergi. En son bu kürsüye geldiğimde AKP sıralarını yaptıklarından dolayı alkışlamıştım ama bu sefer heveslenmeyin, alkışlamayacağım sizi. Çünkü anlatsak, izah etsek, yuh çeksek de anlamıyorsunuz, bir noktaya gelince de utanmıyorsunuz. Konumuz vergi, emeklinin cebinden çaldığınız.. Düşünün siz, maaşınızı çeken bir emeklisiniz, arkadan geldiği biri maaşınızı çaldı. Böyle bir durumda ne yaparsınız, bağırırsınız ‘hırsız var, hırsız var’ dersiniz, polise gider şikayetçi olursunuz. Bu hırsızı dava edersiniz. Bunu TÜİK sayesinde AKP her ay yapıyor. İşçinin, memurun, emeklinin cebinden her ay düzenli şekilde çalıyor. İşçinin, memurun sesi duyulmuyor. Ben buradan cebinden maaşı çalınan yurttaş adına bağırmak istiyorum; hırsız var, hırsız var, hırsız var. AKP hırsızlık yapıyor, AKP hırsızlık yapıyor.”
Fortoğraflar: Sözcü
Bozdağ oturuma ara verdiğinden AKP’liler kürsüyü yürüdü. Sözcü'den Veli Toprak'ın aktardığına göre, CHP’li vekillerin korumak istediği Bozan’ı AKP Bilecik Milletvekili Halil Eldemir ceketinden tutup çevirerek yere fırlattı. Yere düşen Bozan’ı bazı vekillerin tekme attığı görüldü. CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ve CHP’li vekiller, Bozan’ı kalabalığın içinden çıkarak DEM sıralarına doğru gitmesini sağladı.
Bu sırada Meclis Ulaştırma Komisyon Başkanı olan Ulaştırma eski Bakanı Adil Karaismailoğlu, Ali Bozan’a doğru yürüyerek önce tokat attı, sonra yumruk atara vurmaya başladı. Bozan karşılık vermeye çalıştı ancak başarılı olamadı. Karaismailoğlu, bu defa tekme ile Bozan’a vurdu. Bozan, kulise doğru giderken AKP’lilerin peşinden koştu. Arbede burada da devam etti. AKP Kırklareli Milletvekili Ahmet Gökhan Sarıçam ile CHP’li vekiller arasında da “Yerine geç, el kol hareketi yapma” tartışması yaşandı.
TBMM Genel Kurulu, yaklaşık 1 saatlik aranın ardından yeniden toplandı.
DEM Parti Mersin Milletvekili Ali Bozan ve AKP'li milletvekilleri arasındaki yaşanan kavga nedeniyle verilen aranın ardından yeniden toplanan TBMM Genel Kurulu, çalışmalarına devam ediyor. Grup başkanvekillerinin konuşmaları sırasında da yine iktidar ve muhalefet milletvekilleri arasında atışmalar yaşandı. Yaklaşık 1 saatlik aranın ardından başlayan oturumda, TBMM Başkanvekili Bekir Bozdağ, partilerin grup başkanvekillerine söz verdi.
DEM Partili Temelli: "En fazla hakarete, saldırıya maruz kalan grup DEM Parti grubudur"
Meclis'te vekillerin kullandığı üslubun toplum üzerindeki etkisine dikkat çeken DEM Parti Grup Başkanvekili Sezai Temelli, "Bu Meclis'te sürekli olarak şiddet yoluyla bir şeyleri yapabilme, sayısal çoğunluğa dayalı olarak bir şeyleri yapabilme aklından, anlayışından kendimizi kurtarmalıyız. Muhakkak o üslubun düzeltmesinin bir yolu vardır ama bu saldırganlıkla sonlanmaz aksine toplumu daha fazla gereriz. Biz grubumuz olarak bugünden itibaren temiz bir dil ve güçlü bir siyaset ilkesel olarak kabulümüzdür ama bütün gruplar için de bir ilke olmasını ve bu konuda tutarlı davranılmasını istiyoruz" diye konuştu.
Temelli, hakaret içerikli cümlelerin karşılıklı geliştiği konusunda hemfikir olduklarını dile getiren Temelli, "Hakaret olarak dile getirilen şeyler karşılıklı olarak geliştiği konusunda hepimiz hemfikiriz çünkü tutanaklar ortada. Ama sonrasında yaşadığımız sahne kabul edilebilir değildir. Kaldı ki en fazla hakarete, saldırıya maruz kalan grup DEM Parti grubudur. Söz demek, hakaret değildir. Eğer hakaret de olmuşsa o da söze dahildir sözün içerisinde halledilmelidir" dedi.
AKP'li Usta: "Ağza alınmayacak sözlerle iş çığrından çıkmıştır"
Temelli’nin konuşması sırasında AKP ve DEM Parti milletvekilleri birbirine laf attı. TBMM Başkanvekili Bekir Bozdağ, tutanakların tek tek okunarak bir değerlendirme yapılarak karar alındığını söyledi.
AKP Grup Başkanvekili Leyla Şahin Usta, "Meclis’te yaşanan şiddet görüntülerinden hepimiz rahatsızız. Milletin kürsüsünden konuşmanın da bir edebi usulü var. Zaman zaman kasıtlı olarak grubumuza dönülerek hakaretlerin edildiğini gördük ve ısrarla devam eden hakaretleri gördük. Hatibin kürsüden ağza alınmayacak sözlerle iş çığrından çıkmıştır. Her grubun hatiplerinin kürsüye çıktığında kendi ürettiği siyasetiyle, temiz dille konuşmasını istiyoruz. Eğer hatip kürsüde bu hakaretleri başlatmamış olsaydı bunları yaşamamış olacaktık" diye konuştu.
Saadet Partili Kaya: "Meclisin itibarını düşürücü görüntüler"
Saadet Partisi Grup Başkanvekili Bülent Kaya, "Bizde sözün gücünün temiz bir dilden geçtiğini, itirazın gücünün de temiz bir itirazdan geçtiğini düşünüyoruz. TBMM çalışmalarında öncelikle kürsüdeki hatibin ve miletvekillerinin, TBMM'nin itibarına yakışır bir dil ve tutum içinde olmaları gerektiğini düşünüyoruz. Meclisin itibarını düşürücü görüntülerden hep beraber kaçınmamız gerektiğini düşünüyoruz" dedi.
İYİ Partili Kavuncu: "Zorlu bir süreç bizi bekliyor"
Verilen ara sırasında yaşanan kavgaya dikkat çeken İYİ Parti Grup Başkanvekili Buğra Kavuncu, "Zorlu bir süreç bizi bekliyor. Tartışmaya konuşmaya birbirimizi anlamaya ihtiyacımız var. Burada Türk milletine yakışır üslupla, yakışır şekilde konuşmamış reaksiyon vermemiz lazım. Oturum kapandıktan sonra da herkesin serbest istediğini söyleyip yapabileceği davranış bu Meclis'e yakışmaz. Oturum kapandı diye her türkü şiddeti veya küfrü kullanacağımız anlamına gelmez" dedi.
MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay, "Kınanması gereken üsluplara, davranışlara tanık olduk. TBMM'de zaman zaman benzeri durumlar yaşandı. Kürsüde ve yerinden söz alan hatiplerin hakaretten, hatta küfre varan hakaretten tahriklerden kaçınması gerekir. Bir şahsı, grubu hedef alan küfre varan ifadeler asla kabul edilemez" diye konuştu.
CHP'li Başarır: "Eleştiriye tahammül göstermek zorundayız"
Yapılan eleştirilere tahammül gösterilmesi gerektiğine vurgu yapan CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır, "Az önce yaşanan olaylar bana göre sağduyulu yurttaşları, Türkiye'yi hepimizi üzdü. Genelleme yapmak bana göre doğru değil. 'Hepiniz hırsızsınız' demek doğru laf değil ama muhatabıyla ilgili eleştiri yapmak bana göre gayet makul. Eleştiri dozu biraz arttığı zaman hukuk çerçevesinde eleştiriyi arkadaşımız yapıyorsa tahammül göstermek zorundayız" dedi.
AKP sıralarından tepkiler gelmesinin ardından Başarır, "İşte tahammülsüzlük bu, arkadan bilmeden, anlamadan laf atıyorsunuz" diye konuştu. Bu sırada TBMM Başkanvekili Bekir Bozdağ, AKP milletvekillerine yönelik sakin olmaları konusunda uyardı.
Başarır, sözlerinin sık sık kesilmesi sebebiyle, "Benim cümlelerimi Türkiye duyuyor. Kapatalım o zaman konuşmayalım. Konuşmaya gerek yok. Siz bu oturumu yönetiyorsunuz, siz konuşurken bile laf atılıyor, bakın böyle olmaz.... Birbirinin üzerine yürümek, küfretmek, vurmak bunlar hoş görüntüler değil olmuyor. Türkiye görüyor şu an benim kullandığım cümlelere bile tahammül edemiyorlar herkes görüyor bunu" dedi.
Öte yandan Genel Kurul'da CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır, AKP Grup Başkanvekili Leyla Şahin Usta'yı ‘adam gibi siyaset yapmak’ dediği için eleştirince Mecliste ‘adam gibi' tartışması çıktı. AKP Grup Başkanvekili Usta CHP’li Başarır’a yanıt olarak “Bilinen bir deyimi kullandığım için kimsenin beni linç etmesine izin vermem, siz adam değilseniz tamam, bir şey demiyorum” dedi.
Genel Kurulu'da 'çifte standart' ve 'küfür' tartışması, Sırrı Sakık'a ceza
TBMM Genel Kurulu'nda, en düşük emekli aylığının 12 bin 500 liraya yükseltilmesini de içeren Vergi Kanunları ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin birinci madde üzerindeki görüşmeleri sırasında DEM Parti Ağrı Milletvekili Sırrı Sakık’ın sözleri, salonda gerilimi yeniden yükseltti.
Genel Kurul’da bugün yaşanan olaylara değinen Sakık, "Bugün hiç tasvip etmediğimiz bir olayı hep birlikte yaşadık. Ama bu parlamentonun çifte standart içinde olduğunu sizlerle paylaşmak istiyorum. Burada daha önce şu başkanımızın oturduğu yerde bize ve grubumuza aynen kullandığı cümle şuydu, 'p....kler' dedi ama tutanaklara geçmedi. Çünkü bu memurlara bu talimatlar verilmiş ve bu tutanaklara geçmeyen bir 'p...k' kelimesi..." dedi.
Bozdağ: "Kaba, yaralayıcı söz olursa da otomatik kesiyorum"
Meclis Başkanvekili Bekir Bozdağ, "Bundan sonra buradan uyarıyorum kaba, yaralayıcı söz olursa da otomatik kesiyorum, keseceğim. Eleştirebilirsiniz ama buradan tekrarlanamaz" diyerek DEM Partili Sakık'ın mikrofonunu kapattı.
Sakık: "Bir kadın arkadaş çıkıp grubumuza aynen kullandığı cümle şu, 'o... ç...ları'
Sakık, bunun üzerine "Sonra sizin grubunuzdan bir kadın arkadaş çıkıp grubumuza aynen kullandığı cümle şu, 'o... ç...ları' diyerek sözlerine devam etmesi üzerine AKP sıralarından 'terbiyesiz, ayıp ayıp" tepkileri geldi. AKP milletvekilleri ayağa kalkarken; Sakık, AKP sıralarına doğru yürüdü. Bazı DEM Parti ve muhalefet milletvekilleri araya girerek Sakık'ı kürsüden uzaklaştırdı.
Bozdağ, Genel Kurul'a 15 dakika ara verdi. Tartışma verilen arada da kısa bir süre devam etti.
Sakık'a "uyarma cezası..."
Aranın ardından Meclis Başkanvekili Bozdağ, DEM Partili Sakık'a TBMM İçtüzüğü’ne göre "sükuneti ve çalışma düzenini bozma" kapsamında uyarma cezası verdiğini açıkladı.
Sırrı Sakık ise uyarma cezasına “Bu sözlerin hiçbiri bana ait değil” diye tepki gösterdi. Bunun üzerine Bozdağ, "Size yakışmıyor Sayın Sakık, bugün Genel Kurul'da öğleden sonra yaşadığımız hepimize örnek oldu. Başkanlık Divanı olarak biz de 'temiz bir dille konuşmak Meclis'imizin mehabetine daha uygun’ dedik. Küfürlerin kürsüden nakli de buranın mehabetine yakışmaz. Başkalarının dediğini de buradan tekrar edemeyiz" dedi.
CHP'li Ağbaba: Vergi Paketi ile Çinli bir firmaya özel vergi indirimi yapılıyor
CHP Malatya Milletvekili, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu üyesi Veli Ağbaba vergi düzenlemelerini içeren Kanun görüşmelerinde konuştu. Vergi Paketi ile BYD isminde bir Çinli firmaya hem ithalatta hem de üretimde önemli ÖTV ve İGV indirimi yapıldığını dile getiren Ağbaba “Baba oğula yapmaz bunu, acaba bunun içerisinde bir duygusal bağ mı var” diye sordu:
“Bir taraftan “tasarruf” denildi, tasarruf paketinde tasarruftan daha fazla bir kıyakla karşı karşıyayız. Kime yaptınız? Çinli bir firmaya yaptınız. İnsanın aklına gelmiyor değerli arkadaşlar, baba oğula yapmaz bunu. Acaba bunun içerisinde bir duygusal bağ mı var? İnsanın aklına geliyor. Mutlaka bir duygusal bağ olduğunu da hissettiğimizi ifade etmek istiyorum.”
“Halkın değil tuzu kuruların vekilisiniz”
Türkiye’de nüfusun yüzde 10’unun servetin yüzde 70'ine sahip olduğunu dile getiren Veli Ağbaba “En yoksul 20’lik kesim ise servetten pay alamadığı gibi maalesef borçlu yaşıyor” dedi. İnsanların çöpten beslendiğini dile getiren Ağbaba “Tuzu kuruların vekilisin, A6’ya binersin, lüks yerlerde giyinirsin, 500 dolarlık tesbih, taktığı saat 15 bin dolarlık” diye konuştu.
"Dünyada gelir adaletsizliğinde Meksika, Şili ve Kosta Rika’nın ardından 4. sıradayız"
Türkiye’nin dünya gelir eşitsizliği listesinde Meksika, Şili ve Kosta Rika’nın ardından dördüncü sırada geldiğini söyleyen Ağbaba yoksullarla zenginlerin aynı vergiyi ödediğini vurguladı:
“Niye? Çünkü vergide adalet yok. En zengin yüzde 1 ile, en yoksul yüzde 20 aynı vergiyi ödüyor. Suya aynı, ekmeğe aynı, beze aynı, giyime aynı, gıdaya aynı vergi ödüyor. Bu kadar adaletsizlik, bu kadar vicdansızlık olmaz. En yoksul yüzde 20’lik kesim bir su alırken, bir ekmek alırken yüzde 1’lik kesimle aynı vergiyi veriyor.”