Çevre

Maden sahası ilan edilen Munzur Dağı için change.org'da kampanya başlatıldı: Maden ocakları hakkındaki karar iptal edilsin

Munzur Dağı bölgeye içme suyu sağlarken, 270'i endemik türler olmak üzere 900 çeşit bitkiye ev sahipliği yapıyor

16 Ağustos 2019 10:12

Türkiye'de yeraltı kaynakları bakımından en fazla çeşitliğe ve zenginliğe sahip olan Yukarı Fırat havzasında bulunan ve 145 maden sahasının bulunduğu Tunceli'de 60 kilometre uzunluğundaki Munzur Dağları'nın tamamının maden sahası ilan edilmişti. Kamuoyunda karara karşı tepkiler sürerken Change.org da da kampanya başlatıldı. "Munzur Dağı maden ocakları kararı iptal edilsin Türkiyenin en sağlıklı içme suyu alanı" başlığıyla başlatılan kampanyada maden ocaklarına verilen ruhsat kararının iptal edilmesi istendi.

Bölgenin içme suyu kaynağı olduğu, endemik bitki türlerine ve yaşayan canlılara dikkat çekilen kampanyada şu ifadeler yer aldı: 

"Munzur dağının tamamı maden sahasi ilan edildi. Bu bir doğa katliamıdır. Türkiye'nin en temiz en sağlıklı icme suyu alanıdır. Doğamızın yok olmasına göz yummayacağız.

Endemik bitki çeşitliği doğamızda yaşayan canlılar bunların hepsinin yok olması anlamına geliyor bu madenler lütfen sessiz kalmayın doğamızın yok olmasına..

Bu maden ayrıca Munzur suyu'nunda yok olmasına neden olur. Munzur dağ'ına yağan kardan geliyor Munzur suyu..

Munzur suyundan beslenen canlılar da yok olur tarım ve hayvancılık da biter."

Maden arama ruhsatı verilen sahanın bir kısmının, florasında bin 900 çeşit bitki tespit edilmiş, bunlardan 43 çeşidi Munzur Dağları’na, 227 çeşidi Türkiye’ye özgü endemik türlerden oluşuyor. Kentte verilen ruhsatlardan bir kısmı Munzur Gözeleri, Munzur Suyu, Mercan Vadisi, Kırk Merdiv en Şelaleleri, Tülin Tepe, Tepecik ve Pulur höyüklerini içine alan 43 bin hektarlık alanda ilan edilen Munzur Milli Parkı’nın bir bölümünü de içine alıyor. Arama ruhsatı verilen saha 42 bin hektar büyüklüğündeki Munzur Milli Parkı’ndan daha büyük bir saha.
 
Tunceli'deki maden projelerinden bazıları şu şekilde:

Ovacık Topuzlu köyü. Ruhsatlandırılan alanın büyüklüğü: 70.240 dönüm. Çıkarılması planlanan madenler: Altın, bakır ve molibden ocağı haritadan silinecek alanlar: Cevizlidere, Karataş ve Söğütlü köyleri.

Ovacık Karayonca köyü. Ruhsatlandırılan alanın büyüklüğü: 116.250 dönüm. Çıkarılması planlanan madenler: Altın, Bakır ve Molibden Ocağı Haritadan silinecek alanlar: Aşlıca, Sarısaltık, Kurukaymak, Yüceldi, Buzlutepe ve Uzundal köyleri.

Ovacık Karaoğlan köyü. Ruhsatlandırılan alanın büyüklüğü: 10.710 dönüm Çıkarılması planlanan madenler: Bakır, Kurşun ve Çinko Madeni Haritadan silinecek alanlar: Doludibek ve Aktaş köyleri.

Ovacık Topuzlu Köyü. Ruhsatlandırılan alanın büyüklüğü: 65.210 dönüm. Çıkarılması planlanan madenler: Bakır Ocağı Haritadan silinecek alanlar: Halitpınar, Karataş, Kozluca, Bilgeç.

Tunceli Geyiksuyu köyü. Ruhsatlandırılan alanın büyüklüğü: 171.070 dönüm Çıkarılması planlanan madenler: Bakır ve Gümüş Madeni Haritadan silinecek alanlar: Geyiksuyu, Atadoğdu, Taşıtlı, Uzundal, Karaoğlan, Aşlıca, Garipuşağı, Aktaş, Elgazi ve Aktaş köyleri.

Pertek Kolonkaya köyü bölgesinde 1960 hektarlık bir sahada krom madeni işletme ruhsatı alındı.

Pertek Tozkoparan projesi için ruhsatlandırılan alanın büyüklüğü ise 1982 hektar. Pertek ilçesi Yeniköy-Akbayır köyleri (Cankurtaran) bölgesinden yer alan tepelerden başlayacak olan proje sınırları Tozkoparan köyü hudutlarının da bir kısmını içine alarak Çevirme ve Günboğazı sınırlarına kadar uzanacak. Bu sahada bakır, gümüş gibi önemli maddenler için çalışmalar yürütülüyor.

Ovacık ilçesi Kızık Köyü bölgesinde yürütülecek madencilik çalışmada altın ve gümüş madeni aramak ve çıkarmak için 819 hektarlık bir sahada ruhsat alındı.

Pülümür ilçesi ile Ovacık ilçeleri arasında krom ve bakır madenciliği projeleri...