T24 Dış Haberler
Bu yıl 18'incisi düzenlenen G20 Zirvesi'nin ilk günü, dönem başkanı Hindistan'ın başkenti Yeni Delhi'de bugün "Tek Yeryüzü, Tek Aile, Tek Gelecek" ana temasıyla gerçekleştiriliyor. G20 ülkeleri, bir deklarasyon metni üzerinde uzlaştı. Özellikle Ukrayna konusundaki farklı görüşler nedeniyle ortak bir bildirinin ortaya çıkıp çıkmayacağı merak konusuydu.
TIKLAYIN | G20 Zirvesi, Yeni Delhi'de başladı: Hangi liderler katılıyor, gündemde neler var?
Bildiriden öne çıkanlar şöyle:
Ukrayna
- Ukrayna'daki savaşla ilgili olarak, tüm devletler BM Şartı'nın amaç ve ilkelerine uygun bir şekilde hareket etmelidir.
- Ukrayna'daki savaş konusunda, tüm devletler herhangi bir devletin toprak bütünlüğüne, egemenliğine veya siyasi bağımsızlığına karşı toprak elde etmek amacıyla güç kullanma tehdidinde bulunmaktan veya güç kullanmaktan kaçınmalıdır.
- Ukrayna'daki savaşta nükleer silahların kullanımı veya kullanım tehdidi kabul edilemez.
Tahıl/Gıda güvenliği
- Rusya ve Ukrayna'ya, Rusya ve Ukrayna'dan tahıl, gıda maddeleri ve gübre/girdi sevkiyatının derhal ve engelsiz bir şekilde sağlanması çağrısında bulunuyoruz.
- Gıda ve enerji güvenliğinin sürdürülmesinin önemini vurgulayarak, ilgili altyapıya yönelik askeri imha veya diğer saldırıların durdurulması çağrısında bulunuyoruz.
- Gıda ve enerji piyasalarında yüksek düzeyde dalgalanma potansiyeli devam etmektedir.
Ekonomiler ve finans piyasaları
- Adil büyümeyi teşvik ederek ve makroekonomik ve finansal istikrarı artırarak kırılgan kesimleri koruyacaktır.
- Maliye bakanlarımız ve merkez bankası başkanlarımız tarafından verilen Nisan 2021 döviz kuru taahhüdünü yeniden teyit edecektir.
- Finansal İstikrar Kurulu'nun kripto varlıkların, faaliyetlerin düzenlenmesi, denetlenmesi ve gözetimine ilişkin üst düzey tavsiyelerini onaylıyoruz.
- Maliye bakanlarımız, merkez bankası başkanları Ekim ayındaki toplantılarında kripto para birimi yol haritasını ileriye götürmeyi tartışacaklar.
İklim değişikliği
- Ulusal koşullara uygun olarak, azaltılmamış kömür enerjisinin aşamalı olarak azaltılmasına yönelik çabaların hızlandırılması ihtiyacı vardır.
- Gelişmekte olan ülkelerin düşük karbon/emisyona geçişlerini desteklemek üzere düşük maliyetli finansman sağlamalarını kolaylaştırmak için çalışacaktır.
- Ulusal koşullara uygun olarak mevcut hedefler ve politikalar aracılığıyla 2030 yılına kadar yenilenebilir enerji kapasitesini küresel olarak üç katına çıkarma çabalarını takip ve teşvik edecektir.
- Sürdürülebilir finansmanı artırmak için harekete geçme taahhüdümüzü yineliyoruz.
- Paris Anlaşması'ndaki iklim hedeflerimize ulaşmak için küresel yatırımların artırılması ihtiyacını kabul ediyoruz.
-Özellikle gelişmekte olan ülkelerin emisyon hedeflerini gerçekleştirebilmeleri için 2030 öncesi dönemde 5,8-5,9 trilyon $'lık bir ihtiyaca dikkat çekilmelidir.