Çevre

Köylülerden siyanürlü sondaja tepki: Arkalarında kirlettikleri toprak ve yoksullaşmış halk bırakıyorlar!

Korgan Aybastı Kabataş Yaylalarını Koruma Platformu, gerekli izinlerin olmadığının ortaya çıkmasının ardından sondaj çalışmalarının durdurulması çağrısında bulundu

30 Eylül 2024 08:22

T24 Haber Merkezi

Aybastı Perşembe Yaylası'nda yapılan maden sondajına yönelik yerel halkın tepkileri sürerken, çevre savunucuları yabancı şirketlerin faaliyetlerinin toprağı kirlettiğini ve bölge halkını yoksullaştırdığını vurguladı.

Ordu'nun Korgan ilçesi Aybastı Perşembe Yaylası'nda gerçekleşen maden sondaj çalışmaları, yerel halkın ve çevre örgütlerinin tepkisini çekiyor. Köylüler, sondajın yasalara aykırı olduğunu belirtiyorlar. Maden sondajına ilişkin Ordu Valiliği Mera Kurulu'nun ret kararına rağmen, ikinci bir toplantıda olumlu karar çıkması üzerine Ordu İdare Mahkemesi'ne dava açıldı.

Birgün'ün aktardığına göre, Korgan Aybastı Kabataş Yaylalarını Koruma Platformu, gerekli izinlerin olmadığının ortaya çıkmasının ardından sondaj çalışmalarının durdurulması çağrısında bulundu. Aybastı Perşembe Yaylası'nda bir araya gelen halk, 13 Ekim Pazar günü yapılacak olan mitingin duyurusunu yaptı. Türkiye Ormancılar Derneği Giresun Ordu Temsilcisi Barış Sağra'nın açıklamasında, "Madenleri yabancı şirketlere çıkarttırarak zengin olabilmiş tek bir ülke yoktur, Türkiye de olamayacaktır. Yabancı maden şirketleri çıkarttıkları madenleri kendi ülkelerine götürürken, arkalarında siyanürle kirlettikleri bir toprak ve yoksullaşmış bir halk bırakır,” ifadeleri yer aldı.

Eylem sonrasında halk, jandarma nezaretinde sondaj alanına yürüdü ve şirketin alanı boşaltmasını talep etti.


Bol ödüllü 'Hemme'nin Öldüğü Günlerden Biri' filminin konusu ne?