Çevre

Köy sınırları içindeki şirkete verilen 'bazalt ocağı kırma' yetkisine inceleme talebi

"Bu tesis çevreye zarar verecektir"

18 Haziran 2019 08:16
Rize’nin Hemşin ilçesi Levent köyünden TBMM Dilekçe Komisyonu’na başvuruda bulunan K.D. adlı bir yurttaş, köy sınırları içerisinde bir şirkete “Bazalt Ocağı Kırma ve Eleme Tesisi” ruhsatı verildiğini belirterek, “Bu ruhsat çevresel etkilerle ilgili kurumlar tarafından incelenmeden verilmiştir. Bu tesis çevreye zarar verecektir. Durumun araştırılıp incelenmesini talep ediyorum” dedi.
 
Cumhuriyet'ten Selda Güneysu'nun haberine göre, komisyon, konuyu Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na sordu. K.D. adlı yurttaşa, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan “Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından faaliyet ile ilgili ‘ÇED gerekli değildir’ kararının verildiği” yanıtının gelmesi dikkati çekti.

Yanıtta, şu ifadelere yer verildi: 

“Proje tanıtım dosyasında ve eklerinde faaliyetin yerleşim yerlerine yakınlığının ölçüldüğü, bazalt ocağındaki patlatma paternleri, titreşim, gürültü, kaya fırlama mesafeleri hesaplanarak, hangi çalışma koşullarında çevreye en az zarar verileceği yönünde bilgilerin yer aldığı, bu hesaplamalara uygun çalışılacağının ve olası bir zarar durumunda zararı karşılayacağının taahhüt edildiği görüldü.”

Bilirkişi inceleyecek

Proje sahasında sit alanının bulunmadığı ifade edilen yanıtta, “Faaliyet ile ilgili yapılan tüm inceleme ve değerlendirmeler sonucunda projenin muhtemel çevresel etkileri ve bunlara karşı alınacak tedbirler gibi hususların yürürlükte bulunan mevzuatlar açısından değerlendirildiği ve çevresel yöndeki etkilerin önlenmesi veya çevreye zarar vermeyecek ölçüde en aza indirilmesi için alınacak önlemlerin yeterli olduğunun görülmesi neticesinde il müdürlüğünce ‘ÇED gerekli değildir’ kararı verilmiştir” denildi. 
Bu bilgilerin yöre halkına da verildiği ifade edilen yanıtta, A.K. isimli bir kişinin de söz konusu proje ile ilgili Rize İdare Mahkemesi’ne “yürütmenin durdurulması” istemiyle dava açtığı dile getirildi.