T24 Dış Haberler
Yeni tip Koronavirüs (Covid-19) salgınıyla mücadele için beklenen aşı haberleri çeşitli ilaç şirketlerinden gelirken, aşı diplomasisi de ülkeler arasında "aşı stoklamak ve paylaşmak" arasında bir yol ayrımına neden oldu. ABD, geliştirilen aşılarla ilgili önceliği kendi içinde dağıtıma verirken Rusya ve Çin'in devlet destekli Koronavirüs aşılarını diplomatik amaçları için de kullandığı belirtildi.
Washington Post gazetesinde yer alan "Çin ve Rusya Koronavirüs aşılarını etkilerini genişletmek için kullanıyor; ABD kenar çizgisinde" başlıklı makale, aşı diplomasisinde son durumu değerlendirdi. Makale, ilk olarak Moderna ve Pfizer şirketlerinin aşı gelişmelerini duyurduğu ABD'yi ele aldı. Donald Trump yönetiminde ABD'nin aşıların özel laboratuvarlardan kendi içinde aşı dağıtımına odaklandığı belirtildi. ABD'nin Trump yönetiminde, Dünya Sağlık Örgütü liderliğinde aşının ihtiyacı olan ülkelere dağıtımı için başlatılan inisiyatife katılmadığı hatırlatılırken Ocak sonunda Beyaz Saray'da olacak Joe Biden yönetiminin durumu tersine çevirebileceği vurgulandı.
Avrupa Birliği ve pek çok gelişmiş ülkenin şirketlerin ürettiği ilk aşılardan çok sayıda aldığını ancak bunun bir kısmıyla DSÖ liderliğindeki aşı paylaşım inisiyatifine destek olacakları belirtildi.
Çin ve Rusya'nın ise, devlet desteğiyle üretilen Koronavirüs aşılarını, tedarik ihtiyacı olan ülkelere dağıtarak bu süreci siyasi ve ekonomik etkilerini genişletmek için kullanmaya başladığı vurgulandı.
"ABD oyunda değil"
"Aşılar pazarlık kozu oldu"
"Milyarlarca insan aşı için 2024'ü bekleyebilir"
"Rusya'nın Sputnik kozu"
Rusya, Sputnik V isimli aşısını dünyada ilk tescil edilen Koronavirüs aşısı olarak duyurmuştu. Makalede, aşı duyurusunun Rusya'nın kendini yeniden küresel bir güç olarak yerleştirme adımlarının bir parçası olduğu belirtilirken, aşının adının (Sputnik V) dâhi, Soğuk Savaş uzay yarışını hatırlattığı vurgulandı.
Rus yetkililer, 50 ülkeden toplam 1.2 milyar doz Sputnik aşısı için ön sipariş aldıklarını söylüyor. Güney Kore, Hindistan, Çin, Kazakistan ve Macaristan'dan anlaşmaların sağlandığı belirtiliyor.
Kremlin'in de Koronavirüs aşısını diplomatik amaçlarla kullandığı belirtildi. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov'un "Putin'in ajandasında bugünlerde tüm yabancı mevkidaşlarıyla görüşmek var" dediği hatılatıldı.