Yaşam

Kıtlıktan berekete: AB'nin temiz su projesi Harran'ı nasıl dönüştürdü?

"Dönemin teknik imkânlarına göre inşa edilmiş olan 30 yıllık şebekemiz ve 50 yıllık su depomuz artık hizmet ömrünü tamamlamış ve artan talebi karşılayamaz hale gelmişti. Bazı hanelere tankerlerle su ulaştırmak zorunda kalıyorduk."

16 Ekim 2024 20:36

T24 Yaşam

Şanlıurfa'nın Harran ilçesinde doğup büyüyen Halime Kızıl, verandasındaki ahşap sandalyeleri boyuyor. İşi bittiğinde ise Avrupa Birliği (AB) projesi sayesinde artık ellerini yıkamak için gereken su konusunda endişelenmediğini ve musluğu açtığında akan temiz suyun tadını çıkardığını söylüyor.

Yüzünden okunan yılların yorgunluğuna rağmen Kızıl gülümsüyor ve AB'nin, ilçenin temiz suya kavuşmasına nasıl yardımcı olduğunu anlatıyor:

“Eskiden uzun su kesintileri olurdu ve saatlerce beklerdik. Şimdi ise hiçbir sorunumuz yok. Her zaman suyumuz var. Bunu yapan herkesten Allah razı olsun.”

Harran'da içme suyu şebekesinin inşası temiz suya güvenilir erişim sağlıyor

Harranlı Hasan Alaş da Kızıl'ın söylediklerinin yineliyor:

“Şebekemiz çok eskiydi; bütün evlere yetecek kadar su yoktu. Eski şebeke yüzünden çok sıkıntı çektik, ama artık sularımız kesilmiyor. Projeyi düşünenlerden ve tamamlayanlardan Allah razı olsun.”

İmambakır Mahallesi’nin Muhtarı İsa Özyavuz da Harran'da artık su kesintisinin yaşanmadığını doğruluyor.

"AB projesiyle zorluklar tarihe karıştı"

Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (ŞUSKİ) Genel Müdürü Emin İzol konuya ilişkin şöyle konuşuyor:

ŞUSKİ Genel Müdürü Emin İzol

“Dönemin teknik imkânlarına göre inşa edilmiş olan 30 yıllık şebekemiz ve 50 yıllık su depomuz artık hizmet ömrünü tamamlamış ve artan talebi karşılayamaz hale gelmişti. Bazı hanelere tankerlerle su ulaştırmak zorunda kalıyorduk. AB projesi sayesinde tüm bunlar artık tarihe karıştı. Harran artık sürekli ve güvenli bir su kaynağına sahip. Desteği için AB'ye minnettarız.”

Genel Müdür İzol’un sözünü ettiği proje, AB'nin Türkiye'deki Belediye Dayanıklılık Tesisi (MRF) projesi kapsamındaki Harran içme suyu şebekesinin inşası.

AB, AYB, İLBANK ve Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Harran'daki bu proje için güçlerini birleştirdi

Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı, Büyükelçi Thomas Ossowski de altyapı projelerinin yerel topluluklara fayda sağlamasının önemini vurgulayarak şunları söylüyor:

“Temiz suya kesintisiz erişimi olan bir toplum daha dirençlidir. Bu nedenle AB, Avrupa Yatırım Bankası (AYB), İLBANK ve Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi hem mülteciler hem de onlara ev sahipliği yapan toplumlar için daha iyi bir gelecek inşa etmek üzere güçlerini birleştirdi. Bu proje buna, Suriye krizinden en çok etkilenen insanlara temel destek ve altyapı sağlayarak katkıda bulunuyor. Harran halkının yaşamlarının iyileştiğini ve projeden duydukları memnuniyeti görmekten dolayı çok mutluyum.”

Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı, Büyükelçi Thomas Ossowski

MRF projesi Şanlıurfa, Gaziantep, Kilis, Adıyaman ve Hatay'da uygulanıyor. Proje bu beş ilde birçok başarı elde etti: Geçici koruma altındaki 90 bin kişi de dahil olmak üzere yaklaşık 325 bin kişi, AB standartlarını karşılayan ilave veya iyileştirilmiş su temini ve hıfzıssıhha hizmetlerinden faydalanıyor. Proje ayrıca 2 bin 300 yeni istihdam yarattı.

MRF projesi nedir?

Belediye Dayanıklılık Tesisi (MRF) projesi, MADAD Fonu diye bilinen Suriye krizine yanıt olarak Avrupa Birliği Bölgesel Güven Fonu tarafından finanse edilen bir girişimdir.

Bu proje, Türkiye'deki Suriyeli mülteci akını nedeniyle artan belediyelerin altyapı ihtiyaçlarının karşılanmasına yardımcı olmayı amaçlıyor. AB, temel su, hıfzısıhha ve atık yönetimi hizmetlerinin sağlanmasında belediyeleri ve kamu hizmeti şirketlerini destekleyerek Türkiye'deki mültecilerin ve ev sahibi toplumların dayanıklılığını arttırmak için 70 milyon avrodan fazla hibe fonu sağladı.

Kaynak: Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu