Çevre

Kılıçdaroğlu'ndan madencilere: Çevrecilerle diyalog kurun

Sektör temsilcileri, Kılıçdaroğlu’na TBMM Çevre Komisyonu üyeleri başta olmak üzere milletvekillerinden oluşan bir komisyon kurulması ve madenleri incelemesi önerisinde bulundu

13 Eylül 2019 07:42
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, önceki gün genel merkezdeki makamında madencilik sektörü temsilcileriyle bir araya geldi. Edinilen bilgiye göre yaklaşık 45 dakika süren görüşmede madencilik sektörü temsilcileri, Kaz Dağları’ndaki doğa katliamına karşı başlatılan eylemin yurt genelinde bütün madenlere karşı linç kampanyasına dönüşmesinden duydukları endişeyi dile getirerek, sektörün içinde bulunduğu durum, yapılan çalışmalar ve dünyadaki uygulamalar hakkında Kılıçdaroğlu’na bilgi verdi. Kılıçdaroğlu görüşmede, "Madencilik sektörüyle, çevre örgütleri arasında faydalı olacağına inandığımız bu iletişimin kurulması noktasında biz hakem rolü üstlenmeye, her türlü katkıyı sunmaya da hazırız. Diyalog olursa, kamuoyunda madenlerimiz konusunda oluşan bilgi kirliliğinin de önüne geçilir" ifadelerini kullandı.
 
Cumhuriyet'ten Mahmut Lıcalı'nın haberine göre Türkiye’de her sektörde olduğu gibi madencilik sektöründe de hataların ve yanlışların bulunabileceğine işaret eden sektör temsilcileri, “Biz içimizdeki yanlışlıkları, kötü örnekleri kesinlikle savunmuyoruz. Birkaç yanlış uygulama yüzünden madencilik sektörünün tümünün infaz edilmesi doğru değildir” görüşünü dile getirdi. Sektör temsilcileri, Kılıçdaroğlu’na TBMM Çevre Komisyonu üyeleri başta olmak üzere milletvekillerinden oluşan bir komisyon kurulması ve madenleri incelemesi önerisinde bulundu.
 
Kılıçdaroğlu’nun ise, insan yaşamını yakından ilgilendiren madencilik sektörünün partiler üstü bir anlayışla ele alınması gerektiğini dile getirdiği öğrenildi. Kılıçdaroğlu’nun şunları söylediği kaydedildi:

“Anayasımıza göre, madenlerin tasarrufu devletindir. Bu yüzden, madenlerimizin, çıkarılmasına, ekonomiye kazandırılmasına parti olarak kesinlikle karşı değiliz. Aksine, çevre hassasiyetlerini dikkate alan, iş sağlığı ve güvenliğine özen gösteren her türlü madenin üretilerek ekonomiye kazandırılmasından yanayız. Son dönemde gelişen çevre hareketlerinde de parti olarak bu çerçevede hareket ettik. Ancak parti olarak, çevre hassasiyetlerini ön plana çıkaran sivil toplum kuruluşlarıyla, madencilik sektörü arasında diyalog kurulmasından yanayız. Madencilik sektörüyle, çevre örgütleri arasında faydalı olacağına inandığımız bu iletişimin kurulması noktasında biz hakem rolü üstlenmeye, her türlü katkıyı sunmaya da hazırız. Diyalog olursa, kamuoyunda madenlerimiz konusunda oluşan bilgi kirliliğinin de önüne geçilir.” 

Sektör temsilcilerinin komisyon talebine olumlu yaklaşan Kılıçdaroğlu’nun “Böyle bir komisyonun kurulması bu aşamada faydalı olabilir” dediği öğrenildi.