Çevre

Karadeniz direniyor; madencilik faaliyetlerine karşı Trabzon'da miting düzenlenecek

Gençlerin işsizlik ve gelecek kaygısıyla mücadele ettiği vurgulanırken, adaletsiz vergi ve gelir dağılımının bölge halkını olumsuz etkilediği

24 Ekim 2024 07:46

T24 Çevre

Karadeniz bölgesi, madencilik faaliyetlerinin tehdit ettiği yaşam alanlarına sahip çıkma mücadelesini sürdürüyor. Türkiye'nin dört bir yanındaki 15 bin 104 maden ruhsatına rağmen, Karadeniz halkı doğal habitatları üzerindeki baskılara karşı direnişini artırıyor.

Artvin'den Samsun'a yayılan ve doğal güzellikleri tehdit eden maden projelerine tepki olarak, bölge halkı 26 Ekim Cumartesi günü Trabzon'da bir araya gelecek. Saat 12.30'da TEDAŞ binası önünde başlayacak olan toplanma, Trabzon Meydan Park’a doğru bir yürüyüşle devam edecek ve bölgesel bir miting ile son bulacak.

Trabzon Emek ve Demokrasi Platformu ile Derelerin Kardeşliği Platformu'nun düzenleyeceği bu etkinlik, Karadeniz'deki madencilik faaliyetlerinin genişlemesine dikkat çekmeyi ve halkın bu konudaki sesini güçlendirmeyi amaçlıyor. BirGün'ün aktardığına göre, platform sözcüsü Muhammet İkinci, bölgedeki yaşam alanlarının ciddi bir tehdit altında olduğunu ve maden projelerinin yalnızca şirket kârları için planlandığını belirtti.

İkinci, bölgedeki ekonomik politikaların da zarar verdiğini, çay ve fındık gibi temel tarım ürünlerinin hak ettiği değeri bulamadığını, hayvancılığın azaldığını ve köy okullarının kapanarak köylerin boşaldığını ifade etti. Gençlerin işsizlik ve gelecek kaygısıyla mücadele ettiğini vurgulayan İkinci, adaletsiz vergi ve gelir dağılımının bölge halkını olumsuz etkilediğini dile getirdi.