Yaşam

Kadınların şiddet uygulayanlara karşı hangi hakları var?

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu'ndan kadına karşı eğitim semineri...

15 Şubat 2013 15:56

HÜLYA KARABAĞLI / Ankara

 

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanuna ilişkin bir süre önce çıkarılan uygulama yönetmeliğinin neler getirdiğini anlatmak için eğitim seminerlerine başlıyor.

Etkinlikler, Ankara ve İstanbul’da yarın aynı saatte düzenlenecek. Platformun hukuku sorumlusu Avukat Gökçesu Özgül, yönetmelik hükümlerinin ne getirdiği konusunda ayrıntılı bir çalışma yaptı.

İşte haklardan bazıları:

 

Kamu görevlisi silahını teslim edebilecek  

 

Hâkim tarafından, şiddet uygulayanın, silah taşıması zorunlu olan bir kamu görevi ifa etse bile bu görevi nedeniyle zimmetinde bulunan silahı kurumuna teslim etmesine yönelik karar verilebilir. Silahı teslim alan kurum amiri, karar süresinin sonuna veya tedbirin değiştirildiğine ya da kaldırıldığına dair yeni bir karar verilmedikçe tedbir kararını uygulamaya devam eder ve silahı hiçbir şekilde iade etmez. Silahın teslim alınması ve iadesi işlemleri kurum amiri, şiddet uygulayan ve bir tanık arasında imzalanan tutanak ile yerine getirilir.

 

Şiddet karşısında ne yapacağız?

 

-Şikayet hakkı olduğunu unutmayın. Kendinizi korumak, can güvenliğinizi sağlamak bakımından en etkili yol ilgili yerlere şikayette bulunmaktır. Çevrenizdeki birinin şiddete uğraması veya şiddete uğrama tehlikesi altında bulunması halinde durumu yazılı, sözlü veya başka bir suretle ilgili makam ve mercilere ihbar edebilirsiniz. Şiddet veya şiddete uğrama tehlikesinden haberdar olan kamu kurum ve kuruluşları ile kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ise durumu derhal, şikâyet mercilerine bildirmek zorundadır. Şikâyet mercileri Kanun kapsamındaki görevlerini gecikmeksizin yerine getirmekle yükümlüdür.

 

ŞÖNİM’e şikayetlere anında işlem

 

Müdürlük veya ŞÖNİM’e (Şiddeti Önleme ve İzleme Merkezi)  yapılan şikâyet ve ihbarlar, bunlar tarafından olayın özelliğine göre, kolluğa, mülki amire, Cumhuriyet başsavcılığına veya hâkime gecikmeksizin bildirilir. Sözlü yapılan şikâyet ve ihbarların derhal tutanağa geçirilmesi zorunlu.

 

Kolluk da ŞÖNİM’e bilgi verecek

 

Kolluk, kendisine yapılan ihbar veya şikâyet üzerine genel hükümler doğrultusunda gerekli işlemleri yapar. Gecikmesinde sakınca bulunan hallerde Kanun kapsamında almış olduğu koruyucu ve önleyici tedbirleri onaylanmak üzere tedbirin niteliğine göre mülki amire veya hâkime sunar. Kolluk, kendisine intikal eden her olay hakkında gecikmeksizin en seri vasıtalarla ŞÖNİM’e bilgi verir.

 

Mülki amirden koruyucu tedbir kararları

 

Mülki amire yapılan ihbar veya şikâyet üzerine koruyucu tedbirlerden birine, birkaçına veya uygun görülecek benzer tedbirlere karar verilebilir. Olayın niteliğine göre şikâyet veya ihbarı, kolluğa veya Cumhuriyet başsavcılığına bildirir.

 

Barınma kararı çıkarsa

 

Hakkında barınma yeri sağlanmasına karar verilen kişiler, Bakanlığa ait veya Bakanlığın gözetim ve denetimi altında bulunan yerlerde; barınma yerlerinin yetersiz kaldığı hâllerde ise mülkî amirin, acele hâllerde kolluğun veya Bakanlığın talebi üzerine kamu kurum ve kuruluşlarına ait sosyal tesis, yurt veya benzeri yerlerde güvenli nakli sağlanıncaya kadar geçici olarak barındırılır.

 

Geçici maddi yardım 

 

Tedbir kararı yerine getirilmek üzere ŞÖNİM’e gönderilir. Geçici maddi yardım kararı ile on altı yaşından büyükler için her yıl belirlenen aylık net asgari ücret tutarının otuzda birine kadar günlük ödeme yapılır. Korunan kişinin birden fazla olması hâlinde, ilave her bir kişi için bu tutarın yüzde yirmisi oranında ayrıca ödeme yapılır. Ancak, ödenecek tutar hiçbir şekilde belirlenen günlük ödeme tutarının bir buçuk katını geçemez. Korunan kişilere barınma yeri sağlanması hâlinde bu fıkrada belirlenen tutarlar yüzde elli oranında azaltılarak uygulanır.

 

Geçici koruma kararı

 

Mülkî amir veya gecikmesinde sakınca bulunan hallerde kolluk amiri tarafından, olayın niteliği, şikâyet ve ihbar göz önünde bulundurularak şiddet mağdurunun hayati tehlikesinin bulunması halinde ilgilinin talebi üzerine veya resen geçici koruma altına alma tedbiri verilir. Korunan kişi acil durumlarda hemen, diğer hallerde ise yirmi dört saat öncesinden gideceği yere ilişkin olarak görevli ve yetkili kolluğa bilgi verir. Kolluk tarafından korunan kişinin gideceği yerdeki kolluk gecikmeksizin haberdar edilir ve tedbir kararı uygulanmaya devam olunur.

 

Kreş imkanı

 

Çocuk sahibi olan korunan kişinin çalışmaması halinde dört ay, çalışması hâlinde ise iki aylık süre ile sınırlı olmak, on altı yaşından büyükler için her yıl belirlenen aylık net asgari ücret tutarının yarısını geçmemek ve belgelendirilmek şartıyla Bakanlık bütçesinin ilgili tertibinden karşılanmak üzere kreş imkânı sağlanması tedbiri verilir.

 

Hakim iş yerini değiştirme karar verebilir

 

Hâkim tarafından, korunan kişinin tabî olduğu ilgili mevzuat hükümlerine göre, talebinin bulunması halinde veya onayı alınmak suretiyle işyerinin bulunduğu il içinde ya da il dışında değiştirilmesine karar verilebilir. Karar korunan kişinin iş yerine tebliğ edilir. Karar yetkili kurum veya kişi tarafından yerine getirilir.

 

Aile konutuna şerh konulabilir

 

Hâkim tarafından, Türk Medenî Kanunundaki şartların varlığı hâlinde ve korunan kişinin talebi üzerine tapu kütüğüne, aile konutu şerhi konulması kararı verilebilir. Karar, hâkim tarafından ivedilikle yerine getirilmek üzere ilgili tapu sicil müdürlüğüne gönderilir.

 

Hayati tehlikesi varsa kimliği değiştirme kararı

 

Kimlik ve diğer bilgi ve belgelerin değiştirilmesi tedbiri, hâkim tarafından, korunan kişinin hayati tehlikesinin bulunması ve bu tehlikenin önlenmesi için diğer tedbirlerin yeterli olmayacağının anlaşılması hâlinde, ilgilinin aydınlatılmış rızasına dayanılarak Tanık Koruma Kanunu hükümlerine göre verilen tedbir kararıdır. Karar, İçişleri Bakanlığı’nca gereği yerine getirilmek üzere hâkim tarafından Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderilir. Cumhuriyet Başsavcılığı’nca bu karar İçişleri Bakanlığı’na ivedilikle gönderilir. Karar üzerine yapılan işlemin sonucu, İçişleri Bakanlığı tarafından Cumhuriyet Başsavcılığı’na bildirilir.

 

Evden çıkmadan polisi arayın

 

Korunan kişi, korunduğu yer dışında başka bir yere gitmesi gerektiğinde gideceği yer hakkında kolluğa bilgi verir, bu durumda dahi hakkında verilen kararın uygulanmasına devam edilir. Korunan kişi tarafından tedbir kararına uyulmaması halinde bu husus kolluk amiri tarafından bir tutanak ile tespit edilir. Tedbir kararının ilgililere tefhim veya tebliğ edilmemesi, kararın uygulanmasına engel teşkil etmez.