Gündem

İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı Korkmaz: 2024’te 3 bin 900 iş yerini yangın yönünden denetleyip, çalışabilir ruhsatı verdik

24 Ocak 2025 11:06

İzmir Büyükşehir Belediyesi, yangın riskine karşı kentteki işletmeleri denetliyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı Yaşar Korkmaz, “2024’te 3 bin 900 iş yerini yangın yönünden denetleyip, çalışabilir ruhsatı verdik. Belirli periyodlarla denetimlerimizi sürdürüyoruz. Eksiklik olduğunu gördüğümüz hiçbir yere rapor vermiyoruz" dedi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı yangın güvenliğini sağlamak için alışveriş merkezleri, oteller, hastaneler, işyerleri denetim ve eğitim çalışmalarını sürdürüyor. Denetlemeler sonucunda uygun raporu alamayan işletmeler hizmete giremezken, denetimlerde en çok önem verilen kriterlerin başını çift taraflı yangın merdiveni çekiyor. Binaların Yangından Korunması Yönetmeliği kapsamında 30 ilçede yürüttükleri denetim çalışmaları ve yangın güvenliği tedbirleri konusunda bilgi veren İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı Yaşar Korkmaz, olası bir yangında insanların çıkışı rahatlıkla bulabilmesi için ışıklı yön tabelasının gerekliliğini vurguladı.

Korunumlu merdivenlerin mutlaka olması gerektiğini ifade eden İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı Yaşar Korkmaz, şu ifadeleri kullandı:

“Eğer baca sistemi yoksa, herhangi bir yangın anında duman havadan hafif olduğu için yukarı doğru birikerek karbon monoksit zehirlenmesine neden oluyor. Işıklı yön tabelası ile insanlar korunumlu merdivenlere, çıkışlara yönlendiriliyor. Büyük alışveriş merkezlerinde, hastanelerde, otellerde binaların acil durum eylem planları bulunuyor. Yurttaşlar bu planlara dikkat etmeli. Bazı yerlerde odalara bu plan asılı. Acil durumda kaçış yollarını gösteren krokiler bulunuyor. Bunların asılıp asılmadığına bakabilir ve kaçış yerlerini belirleyebilirler. Yangın veya deprem esnasında binadan hızlıca ayrılabilmesi için bu planlara bakılmalı."

Denetimler yapılıyor

İtfaiye Denetim ve Önleme Şube Müdürlüğü bünyesinde denetim çalışmalarının yapıldığını da anlatan Yaşar Korkmaz, ''2024’te 3 bin 900 iş yerini yangın yönünden denetleyip, çalışabilir ruhsatı verdik. Belirli periyodlarla denetimlerimizi sürdürüyoruz. Büyükşehir Belediyesi olduğumuz için otellerin hepsi bizden rapor almak zorunda. Bizden yangın raporu almak oldukça zor. Tüm kriterlerin yerine getirilmesini istiyoruz. Eksiklik olduğunu gördüğümüz hiçbir yere rapor vermiyoruz” diye konuştu.

İkinci kaçış merdiveni zorunlu

İzmir’de yangın raporu alamadığı için hizmete giremeyen onlarca otelin bulunduğunu açıklayan İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanı Yaşar Korkmaz, “Yüksekliği 15 metreyi geçen işletmede, tek kaçış merdiveni yeterli değil. İkinci bir kaçış merdiveni bulunmalı. Çünkü herhangi bir acil durumda insanların aynı merdivenden tahliyesi çok zor. Oteller en çok bu nedenle yangın raporu alamıyor. İkinci kaçış merdiveni bulunmuyorsa, buna yangın raporu vermemiz mümkün değil. Yine bazı binaların pansiyona çevrildiğini görüyoruz. Bu da büyük sıkıntı. Örneğin 5 katlı bir binayı pansiyona çevirmeye çalışıyorlar. Ama itfaiye raporu açısından bu yapılar uygun olmuyor. Otel veya pansiyon olarak inşa edildiğinde, durum değişiyor. Tedbirler buna göre alınıyor” dedi.

2024 yılında 31 bin 280 kişi eğitimden geçti

İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı Eğitim Şube Müdürlüğü Toros’ta bulunan Yangın ve Doğal Afet Eğitim Merkezi’nde yurttaşlara ve işletmelere yönelik eğitimlerini de sürdürüyor. Merkezde özel sektörde çalışan itfaiye ekiplerine, vatandaşlara, talep eden işletmelere yangın ve doğal afet gibi durumlara hızlı ve etkili müdahale teknikleri öğretiliyor. Doğal Afet Eğitim Simülasyonları, gerçeğe yakın müdahale teknikleriyle, eğitime katılanlar afetlere hazırlıyor. Eğitim Şube Müdürlüğü, 2024 yılında muhtarlar ve öğrenciler de dahil toplam 31 bin 280 kişiye eğitim verdi. (ANKA) 

 


Şans ve ruh burcunuzu biliyor musunuz? | 'Kısmet ve Niyet'in yazarı Hakan Kırkoğlu anlatıyor


Günün öne çıkan haberleri...

TIKLAYIN - Menajer Ayşe Barım gözaltına alındı; "Gezi Parkı olaylarının planlayıcılarından olmakla" suçlanıyor

TIKLAYIN - 40 soruda Uğur Mumcu cinayeti: Geçen 32 yılda neler oldu, o tuğla çekilecek mi?

TIKLAYIN - Mehmet Y. Yılmaz | İhmalden değil, düzenden

TIKLAYIN - İşte Kartalkaya'daki otel yangınına ilk müdahale anı!

TIKLAYIN - Spor yazarları Fenerbahçe'nin performansını yorumladı: "Lyon'un gücüne baktığımızda bir puan 'iyidir' kısmında kaldık"

TIKLAYIN - Kartalkaya’da ne oldu, Masquerade yangınından ders çıkarılsaydı otel faciası yaşanır mıydı?